Raed Arafat: Și când se schimbă un cearşaf în spital se insinuează să se plătească ceva

• publicat la: 14 aprilie 2013
Raed Arafat: Și când se schimbă un cearşaf în spital se insinuează să se plătească ceva

Mita primită de medici sau plata informală, cum îi spun autoritățile, este o realitate în anumite spitale din România, însă nu doar doctorii sunt vinovați. Prezent la emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că această practică este încurajată şi de pacienţii care cred că, dacă plătesc în plus, vor beneficia de servicii medicale mai bune.

Raed Arafat a recunoscut că există spitale în România în care medicii primesc mită, însă a subliniat că nu trebuie generalizat, pentru că există și medici care își practică meseria fără să apeleze la astfel de metode. „Nu trebuie să generalizăm. Sunt medici care își fac treaba onorabil fără astfel de metode. Din păcate, sunt informații că astfel de practici există. Nu putem să le negăm. Ele diferă de la un loc la altul. Informațiile noastre spun că, din păcate, și la nivelul cadrelor medii există o obişnuinţă, care nu se poate generaliza. Și când se schimbă un cearşaf se insinuează să se plătească ceva. Aici e responsabilitatea managerului spitalului, a recunoscut Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Acesta a mai afirmat că știe medici care nu iau mită deloc, dar și unele locuri unde plata informală se negociază.

Raed Arafat a evidențiat, printr-o poveste adevărată, că românii dau uneori mită peste nivelul care le permite situația financiară, doar pentru a se asigura că primesc servicii medicale de calitate.

Ştiu servicii care nu iau deloc. În unitatea de Primiri urgențe de la Târgu Mureş. Cândva, am avut o practică, pentru că lumea venea să dea bani. A fost pusă o cutie, era o comisie care o desfăcea. Banii erau folosiți pentru servicii. Dacă cineva îți dădea 100 de lei, nu îi primeai și le ziceai să-i puna acolo, persoana punea 10 lei, pentru că atât putea. Uneori dau și peste puterile lor, a povestit secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

„Avem o populaţie care gândeşte că, dacă nu ia sau dacă nu dă ceva la medic, medicul n-o să se uite la ei”, spune Raed Arafat.

Secretarul de stat a explicat că practica în sine nu este sănătoasă pentru că dă naștere așteptării. „O dată ai dat unui asistent cinci lei să schimbe un cearşaf, a doua oara ai dat cinci lei. Daca la al treilea nu dă, o să apară nemulţumire. Soluţia optimă e să se rezolve venitul medicului în mod corect, să nu mai recurgă la astfel de practici. Venitul corect diferă de la o ţară la alta”, a declarat Raed Arafat.

Examenul de rezidențiat se schimbă din temelii în următorii doi ani

Pe de altă parte, Raed Arafat spune că pentru creșterea calității serviciilor în spitale este important să se schimbe din temelii modul în care se susține examenul de rezidențiat „Cert e că în următorii doi ani, o modificare foarte serioasă a modului de intrare, pregătire şi ieşire din rezidenţiat va fi observată. Analizăm acum toate cele trei etape”, a declarat secretarul de stat….digi24.ro

Lasati un comentariu