Tradiţii de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă

• publicat la: 23 aprilie 2013
Tradiţii de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerati sfinti , sãrbãtorit în fiecare an pe 23 aprilie. Este cunoscut în popor sub numele de Sân-Gheorghe si este considerat un zeu al vegetatiei, protector al vitelor si oilor dar si al naturii înverzite. 950.000 de români îsi sãrbãtoresc onomastica de Sfântul Gheorghe, dovadã cã e un nume popular în tara noastrã. Majoritatea sãrbãtoritilor sunt bãrbati, aproape 800.000. Pe cei mai multi îi cheamã Gheorghe, George sau Gheorghitã. Cei mai putini dintre sãrbãtoriti poartã numele de Ghitã. Pe cele mai multe femei le cheamã Georgiana, Georgeta sau Gheorghita.

În traditia popularã, Sfântul Gheorghe este al doilea stâlp calendaristic, alãturi de Sfântul Dumitru. Între cei doi sfinti existã o întelegere cosmicã. Se spune cã dacã plouã în aceastã zi anul va fi mãnos. Stim tot de la bãtrâni cã atunci când se aud primele broaste cântând, Sfântul Gheorghe ia cheia de la Sfântul Dumitru si deschide drumul naturii spre viatã. Oamenii îsi împodobesc stâlpii de la poartã cu ramuri verzi de salcie înmuguritã pentru a proteja gospodãria de dusmani si de lucruri rele. În trecut, aceastã sãrbãtoare era cinstitã cu joc si voie bunã timp de trei zile. În ajunul zilei de Sfântul Gheorghe, fetele de mãritat cred cã îsi pot vedea sortitul într-un vas plin cu apã la miezul noptii. Un alt obicei cunoscut în mediul rural e acela în care bãietii necãsãtoriti aprind un foc mare pentru purificarea spatiului si pentru a îndepãrta vrãjitoarele. În dimineata zilei de Sfântul Gheorghe, oamenii se scaldã în râu, se spalã cu rouã pe fatã si beau vin rosu pentru a fi sãnãtosi tot anul. Tot în dimineata zilei de 23 aprilie, fetele merg pe furis în pãdure pentru a culege mãtrãgunã si nãvalnic. Aceste plante sunt puse în pod sau sub streasinã, în credinta cã ele le vor aduce petitori bogati. În aceastã zi nimeni nu doarme, deoarece se crede cã acel care va dormi va fi somnoros tot anul. Urzicatul e un alt obicei practicat de Sf. Gheorghe. Se spune cã cei urzicati vor fi mai ageri, mai harnici si mai sãnãtosi de-a lungul întregii veri.

 

Sfântul Gheorghe ocrotitorul

Sfântul Gheorghe este ocrotitorul Armatei Române. De asemenea, Marele Mucenic Gheorghe a fost patronul spiritual al domnitorului Ştefan cel Mare, iar imaginea sfântului, care a ucis balaurul, era pictată pe steagul Moldovei Medievale, dăruit Mânăstirii Zografu de la Muntele Athos, ctitorie a domnitorului moldovean.

Sfântul Gheorghe este patronul mai multor ţări : Anglia, Georgia, Germania, Lituania, Portugalia şi Grecia. Totodată, Sfântul Gheorghe este ocrotitorul mai multor oraşe cu nume celebre: Veneţia, Geneva şi Moscova.

În Lituania, Sf. Gheorghe este venerat ca un protector al animalelor, pe când în unele zone din Spania, ziua de prăznuire a sfântului este celebrată cu mese îmbelşugate şi cu multe daruri oferite sărbătoriţilor.

În tradiţia populară, Sfântul Gheorghe este patronul măcelarilor, agricultorilor, călăreţilor, fermierilor şi al bolnavilor de lepră.

LA MULTI ANI tuturor ce poartă numele Sfântului Gheorghe!

comentarii

de romi la 23 aprilie 2013 - 07:36

sa traiasca la multi ani toti GHITA si GIZI si GEORGI si ToTI!!!!!

Lasati un comentariu