Allianz nu „girează” proiectele de la Roşia Montană

• publicat la: 8 mai 2013
Allianz nu „girează” proiectele de la Roşia Montană

Mai mulți activiști ai Campaniei Salvați Roșia Montană au participat la Adunarea Generală Allianz, cel mai mare asigurator de accidente din lume. Scopul acestei deplasări a fost informarea membrilor AGA despre riscurile și ilegalitățile asociate proiectului minier propus la Roșia Montană. Gabriel Resources a început discuțiile cu Allianz pentru asigurarea proiectului minier, condiție esențială pentru obținerea avizelor necesare. După ascultarea argumentelor activiștilor, Michael Diekmann, CEO-ul Allianz, a declarat: „Ca urmare a celor aflate astăzi, Allianz nu va face afaceri cu Gabriel Resources și nu va asigura proiectul propus”.
Gabriel Resources (TSX:GBU), compania minieră junior ce deține proiectul minier propus la Roșia Montană a încercat în mod disperat să își asigure proiectul încă din 2004. În martie 2013 Allianz a inițiat o procedură de evaluare a riscului pentru a determina dacă va asigura proiectul Roșia Montană.

 

La Adunarea Generală a acționarilor ce a avut loc ieri la Munchen, cei peste 2000 de acționari Allianz au fost întâmpinați de mai mulți activiști ai Campaniei Salvați Roșia Montană. Afișând bannere, aceștia au distribuit materiale informative despre riscurile semnficative de mediu și opreliștele legislative implicate.

Raluca Dan, Ramona Duminicioiu și Stephanie Roth, activiste ale Campaniei Salvați Roșia Montană au luat cuvântul în cadrul plenarei din cadrul AGA. Acestea au evidențiat câteva dintre cele mai distructive consecințe de mediu, culturale și sociale inerente proiectului minier și au adresat acționarilor Allianz o serie de întrebări  și probleme de evaluat în eventualitatea realizării unui parteneriat cu Gabriel Resources.

“Proiectul minier propus la Roșia Montană va avea nevoie de mai mult decât o asigurare în caz de incendiu. Va face azi Allianz publice detaliile evaluării riscului, parametrii săi și tipul asigurării? În 2010, Parlamentul European a votat, cu majoritate covârșitoare, împotriva ultilizării cianurii în minerit și a cerut interzicerea sa completă, pentru protejarea sănătății oamenilor și a naturii. Ce informații deține Allianz pentru a evalua cianura ca risc zero, informații pe care Parlamentul European nu le-a avut? Cu ce drept Allianz asigură companii care cauzează distrugerea monumentelor istorice? În 2002 Banca Mondială a refuzat să finanțeze mina din cauza îngrijorărilor flagrante privind mediul și patrimoniul. Ce informații deține Allianz pentru a evalua cu risc zero proiectul minier de la Roșia Montană, informații pe care Banca Mondială nu le-a avut?  Allianz are standarde ce nu permit asigurarea proiectelor unde corupția, conflictul de interese și strămutarea celor vii, dar și a morților, au fost confirmate în justiție?”, acestea au fost doar câteva dintre întrebările adresate de activiști audienței.

“Guvernul român își dorește emiterea avizului de mediu la fel de mult pe cât Gabriel Resources își dorește asigurarea pentru proiectul minier. Sper ca decizia Allianz să le arate amândurora că lumea financiară nu ia în serios acest proiect minier”, a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

comunicat

Lasati un comentariu