Amenzi de peste 35.000 lei aplicate de OPC

• publicat la: 29 mai 2013
Amenzi de peste 35.000 lei aplicate de OPC

In perioada 13 – 22.05.2013, în conformitate cu programul de control aferent trimestrului II 2013,   pe raza judetului Satu Mare s-a desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a  laptelui de consum, a produselor lactate, a untului şi a brânzeturilor.

Controlul s-a desfăşurat la 14 operatori economici de pe raza judetului Satu Mare, din reţeaua de distribuţie, comercializare si importatori.

 In urma verificărilor s-au constatat deficiente la calitatea produselor,la modul de afişare a preturilor si la modul de informare a consumatorilor.

 Un operator economic din  Odoreu, avea  la comercializare cantitatea 1,5 kg margarină Unirea (6 bucati a cate 250 g), cu data durabilităţii minimale depăşită de 1 zi.

Un operator economic din  Satu Mare, avea la comercializare crema de unt si brânză topită, cu data limită de consum depăşită in 06.05.2013, 17.04.2013 si 23.04.2013.

Un operator economic din  Satu Mare avea la comercializare brânză de capră, fără etichetă care trebuia să cuprindă in mod obligatoriu: denumirea sub care este vândut alimentul; lista ingredientelor; cantitatea neta; data durabilitatii minimale; conditiile de depozitare; denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului, nefiind respectate prevederile art.5 din HG.106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificarile ulterioare. 

 Un alt operator economic din Satu Mare  avea la comercializare preparate din lapte,  cu o  etichetare  necorespunzatoare nefiind in conformitate cu prevederile HG 106/2002 (r2) astfel:

-la  produsele iaurt, smantana, chefir, la  traducerea in limba română (produse  fabricate in Ungaria) lipseau  ingredientele (se mentiona “produs omogenizat”);

– la produsul Meggle (crema patiserie), denumirea produsului era tradusă ca “frişcaă, desi era un preparat vegetal, nu continea smântână.

Trei operatori economici din Satu Mare  aveau la comercializare grăsime tartinabilă Marycsia si cremă unt (vajkrem) care nu avea informatiile de pe ambalaj si in limba română.

Patru operatori economici  aveau la comercializare  pe raza  judetului Satu Mare produsul “Cascaval Dalia” de 200 g si 500 g, producător fiind  un operator din jud. Maramures, care nu respecta caracteristicile fizico-chimice impuse de SR-uri si STAS-uri pentru acest produs (ex. % de grasime /SU max.42% inscris pe eticheta, fata de min.45% prevazut de STAS 10008-81). Deoarece producătorul se afla in judetul Maramures, pentru verificarea produsului a fost trimisă adresa nr.428/21.05.2013 la Comisariatul Judetean pentru protectia consumatorilor  Maramures.

Trei operatori  din Gherta Mare, un operator economic din  Călinesti Oas si unul din  Negresti Oas, nu aveau afisate preturile la diferite sortimente de produse lactate (telemea vaca, oaie, branza topita, smantana, iaurt si  cascaval).     

 In urma actiunilor de verificare au fost aplicate 9 sanctiuni contraventionale cu   amenzi in valoare de 35.500 lei si 5 avertismente si au fost oprite temporar de la comercializare 8.721,6 kg produse lactate in valoare de 35.027,39 lei si oprite definitiv de la comercializare 2,25 kg produse lactate, in valoare de 39,52 lei.

 

 

Lasati un comentariu