Conferință științifică la Carei

• publicat la: 9 mai 2013
Conferință științifică la Carei

Muzeul Municipal Carei și Muzeul Județean Satu-Mare organizează o conferință științifică pe tema ”Despre olăritul din așezări rurale în epoca feudalismului timpuriu”. Conferința va avea loc la Baza Arheologică Bobald în perioada de 10-12 mai. La conferință vor participa arheologi din România, Ungaria și Slovacia.

Conferința este sprijinită de către Primăria Municipiului Carei, Consiliul Județean Satu-Mare, Direcția de Cultură și Sport Carei. Se vor prezenta următoarele lucrări de specialitate:

1.Samu Levente:  Ceramica din secolul 6-7. de pe teritoriul nord-estul Ungariei.

2.Ioan Stanciu: Ceramica medievală timpurie (sec. VII-IX/X.) din nord-vestul României: probleme.

3. Bajkai Rozália: Cercetarea ceramicii din feudalismul timpuriu și relațiile lor în regiunea Hajdúság și Nyírség.

4. Lakatos Attila: Despre câteva așezări medievale timpurii în zona piemontană din nordul Bihorului.

5. Takács Melinda: Despre întrebări problematice al secolul 9. pe teritoriul Tisei Superioare și pe Câmpia Nirului. – din punct de vedere al cercetării așezărilor.
   6.Merva Szabina: Contribuții privind folosirea metodelor statistice referitor la ceramica feudală timpurie

7. Takács Miklós-Vaday Andrea: Analizarea comparativă a ceramicii aparținând câteva așezări din feudalismul timpuriu de pe teritoriul sud vestică din Heves (nordul Ungariei).

8.Nyárádi Zsolt: Date despre originea satelor din Scaunul Odorheiu.

9. Florin Mărginean: Cuptoare de ars ceramică din perioada arpadiană la Mureșul de jos. Descoperirile din situl 4R – Autostrada Nădlac-Arad (studiu de caz).

Dr.Ioan Stanciu este cercetător stiintific grad II la Institutul de Arheologie si Istoria Artei din Cluj Napoca,coautor alături de  careieanul Neţa Iercoşan a lucrării „Primele morminte  din cimitirul gepid de la Carei”,apărută la Editura Ţării Crişurilor ,2003.Înafară de aceasta,mai are încă 22 de apariţii.

Bajkai Rozália este  muzeolog la  Muzeului Deri din Debrecen,Lakatos Attila-arheolog la Muzeul Tării Crişurilor Oradea,Vaday Andrea este tudományos főmunkatárs la Facultatea de stiinte din Pécs,dr.Takács Miklós  vine de  la Facultatea de literatură si Cultura Maghiară din Debrecen, Nyárádi Zsolt, este muzeolog la Muzeul Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc iar Florin Mărginean este arheolog  la Muzeul Judetean Arad.

redacţia

Lasati un comentariu