Dreptul copiilor români de a avea o familie, garantat prin Constituţie – propunere ONG
Asociatia „Ador Copiii” a propus Forumului Constitutional introducerea a doua articole care prevad garantarea prin Constitutie a dreptului la o familie permanenta pentru orice copil si obligatia autoritatilor publice sa asigure conditii pentru respectarea acestui drept.
Reprezentantii asociatiei au inaintat Forumului Constitutional propunerea introducerii in Constitutie a celor doua noi articole, in sectiunea Familia si sectiunea Protectia Copiilor si a Tinerilor.
Potrivit unuia dintre articolele propuse, „fiecare copil, aflat sub o masura speciala de protectie, are dreptul la o familie permanenta, indiferent de etnie, varsta, sex sau stare de sanatate”.
In celalalt articol se arata ca „autoritatile publice au obligatia sa contribuie la asigurarea conditiilor pentru respectarea dreptului copiilor parasiti la o familie permanenta, indiferent de etnie, varsta, sex sau stare de sanatate”.
Organizatia neguvernamentala considera ca dreptul la o familie permanenta trebuie sa fie un drept fundamental al copiilor parasiti, iar respectarea lui ar duce la scaderea costurilor de ingrijire pentru fiecare copil institutionalizat suportate de la bugetul de stat, dar si a numarul de copii blocati in sistemul de protectie sociala.
In plus, o astfel de masura ar asigura dezvoltarea copiilor integrati in familii permanente la adevaratul lor potential si aplicarea legislatiei in vigoare in domeniul adoptiei interne, in beneficiul copiilor parasiti, sustin reprezentantii asociatiei.
Procedurile de revizuire a Constitutiei Romaniei se vor desfasura pe parcursul acestuia an si se vor finaliza cu un referendum.
Forumul Constitutional reuneste organizatiile societatii civile, cetateni, universitati, comunitati locale, precum si alte organizatii interesate, activand in colaborare cu Comisia Comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei.
Acesta va aborda la nivel national temele constitutionale intr-un cadru de dezbatere care sa unifice si sa puna in valoare sfera competentei in materie (dreptul constitutional sau stiintele sociale) cu sfera opiniilor si optiunilor civice si individuale./ziare.com