Fără canalizare pe strada Stadionului

• publicat la: 24 mai 2013
Fără canalizare pe strada Stadionului

O stradă cu mai puţin de 100 m lungime ,aflată in zona centrală a oraşului cum este strada Stadionului din municipiul Carei  nu  beneficiază nici până acum avantajele vieţii citadine ,canalizarea lipsind cu desăvârşire .Locuitorii spun că deşi plătesc impozite la fel ca alţi careieni,sunt văduviţi de binefacerile utilizării unei băi în condiţii normale.

Cele câteva case,unele chiar cochete, presărate de-a lungul a nici 100 de metri cât are strada Stadionului, se întrec în a găsi fel de fel de soluţii pentru a crea măcar impresia că trăiesc într-un oraş european de la graniţa de nord-vest a ţării.Fiecare familie a apelat la  improvizaţii,la o fosă  sau două in cazul in care numărul membrilor de familie este mai mare.

Deşi bucătăriile sunt frumos mobilate şi bine dotate cu aparatură electrocasnică,când vine vorba de spălatul vaselor,metoda utilizată este cea de pe vremea bunicii care le  spăla intr-un  castron mare  şi apoi cu ajutorul găleţii ducea apa murdară în spatele curţii.

Municipalitatea a anunţat  de mai multe ori  că are în vedere începerea lucrărilor pentru introducerea reţelelor de apă şi de canalizare doar ca aceasta strada se pare ca nu a fost cuprinsa in planurile elaborate,strazile  periferice fiind avantajate.

Veniti să  vă arat cum ne spălăm„,ne spune unul din locuitorii străzii Stadionului  care ne-au sesizat de fapt in legătură cu inexistenţa canalizării.Într-o casă bine aranjată şi intreţinută, am intrat cu domnu Ghiţă in baia încropită de doi pensionari după posibilităţi.

Aici am un lighean in care mă spăl cum pot, pentru a nu consuma multă apă  şi a fi nevoit să golesc fosa   prea des.Pensiile noastre nu ne permit să apelăm prea des la maşina cu vidanja pentru golirea fosei din curte pentru că mai avem nevoie si de resurse pentru medicamente.Am fost si la Primărie şi la domnul primar  de ani şi ani de zile şi tot nu se rezolvă nimic.Am amenjat un wc in fundul curtii şi ne descurcăm cum putem dar din ce in ce mai greu pentru că nu intinerim”.

Lângă familia Boldan  stă o familie cu 7 membrii dintre care doi copii şi o persoană cu handicap. Doamna Babu ne impărtăşeşte greutăţile cu care se confruntă zilnic mai ales că are in intretinere un frate de 40 de ani cu handicap major care nu este deplasabil.

Am şi nepoti dar am şi un frate care este ca şi un copil desi are 40 de ani.Am de spălat multe haine şi  oricum, vă dati seama că suntem 7 persoane care avem nevoile noastre fiecare.Toaleta este in  spatele curţii si aici avem  groapa de colectare apă menajeră.Degeaba tot spunem, că nu ne aude nimeni.Să stiti că in 1969 când s-a tras apa pe stradă tot noi am plătit-o ,din banii noştri si la fel şi gazul şi curentul electric.Parcă nu am locui şi noi in orasul Carei ca şi altii.Nu  inteleg de ce pentru noi este altfel”.

Mânaţi de nevoi, familiile de pe strada Stadionului din Carei au întocmit o sesizare către administraţia locală la care au ataşat un tabel cu numele şi semnăturile locuitorilor în cauză.

“Îmi amintesc  că in luna noiembrie a anului 2011 soţul meu a depus această sesizare la Primărie dar nici până in ziua de azi nu am primit nici răspuns şi nici nu am văzut vreo incercare măcar de a soluţiona problema canalizării„,a afirmat doamna Irina Lăţa de pe strada Stadionului.

Stăm in zona a doua a oraşului şi plătim aceleaşi taxe şi impozite la fel ca şi alţi careieni din zone similare si totuşi noi nu beneficiem de canalizare.Doar la factura de apă nu apare acest serviciu in rest dările sunt aceleaşi ca si pentru cei care au canalizare”.

În oraşul in care se investesc sume importante pentru a redesena ( şi  nu a crea)  spaţii verzi,in care se taie copaci doar pentru a replanta alţii,in care se fac parcări ineficiente  şi in care vor apărea la tot pasul  fântâni arteziene,nu se găseşte  posibilitatea de a realiza o canalizare  pe o porţiune de nici 100m  pe strada care duce la stadionul oraşului.Oricum,nu este singura stradă centrală care nu are canalizare pentru apa menajeră.

În oraşul in care se ţine conferinţa de  închiderea a unui  proiect  transfrontalier cum e cel cu camerele de supraveghere şi acestea  nu sunt funcţionale nici după 4 luni,in care se accesează proiecte pentru teme minore care nu sunt reprezentative pentru comunitatea noastră,nu se doreşte accesarea de proiecte pentru nevoi stringente ale populaţiei dacă din fonduri proprii nu este posibil .

Potrivit informaţiilor noastre,sunt câteva străzi care  nu sunt nici până azi asfaltate dar figurează că ar fi sau altele care au fost asfaltate iar acum se va introduce canalizarea .

În aceste conditii, probabil nu mai miră pe nimeni că pe strada Stadionului ,până în anul de graţie  2013,nu a fost  nimeni din Primăria Carei  interesat  să introducă o banală canalizare. Speranţa e  în lucrările de investiţii prevăzute de MasterPlan-ul    serviciilor  furnizate de Apaserv SA  Satu Mare.

 Daniela Ciută

comentarii

de stadionu la 24 mai 2013 - 09:15

la asa conducere de oras asa strazi; un fost manager de firme falimentare si un fost fotbalist care nu a reusit ca macr in sport sa isi arate valoarea si a lasat un stadion fara canalizare;
strada putea avea canalizare de cand a fost bagata canalizarea pe tireamului dar nu s-a dorit ;
pe cei doi maimutoi cocotati la prea mare inaltime la pasa numai de buzunaru lor ca daca si oamenii le bagau IN BUZUNAR COMISIONU ERA DEMULT FACUTA CANALIZAREA!!!!!
primaria UDMR de CAREI isi arata valoarea!!!!!

de nelu la 24 mai 2013 - 10:08

cand era in campanie dadea din gura ca ce si cum o sa faca dar nu a spus si pentru cine….asa ca prostii l-au votat…..acum sa taca!

de careianul la 24 mai 2013 - 11:52

Avem si noi un om de afaceri in top 300 pe aceasta strada si primaru tocmai de el isi bate joc!
UDMR si-a bagat la consilieri toti nescolitii si acum se razbuna pe oamenii de afaceri de succes din Carei care nu le canta in struna!

de marcel la 25 mai 2013 - 08:17

nu este singura strada din centru fara canalizare, domnilor!
si nici singura deficienta majora pe care primarii o ignora!
ce nu intelegeti insa e ca singurul lor interes e buzunarul lor!
banii veniti de la guvern si uniune merg la firmele de casa udmriste aduse sa faca lucrari iar canalizarea orasului sa o faca apaserv si consiliu judetean daca tot sunt fraieri!
dupa aceasta logica se orienteaza primaria careiana cu un primar cu poprire pe salar pentru datoriile neplatite dupa firmele sale falimentare!

de Laci la 25 mai 2013 - 09:26

ce tot vreti de la un viceprimarfotbalista care inca isi cauta colegii de scoala si nu gaseste pe nimeni……dapoi no fost in stare sa tine in campionat echipa de fotbal de la orasu si voi vreti canalizare de la el….bine ca nu vreti sa va trimita si emaiilurile si sa isi faca public ce pregatire si ce avere are ….

de karcsi la 25 mai 2013 - 10:46

Sedintele consiliului local sant publice .Aceasta anseamna ca noi locuitorii ,poporul ,platitori de taxe si inpozite locale ,avem si noi dreptul sa participam la aceste evenimente ,unde ne putem exprima liber despre nevoile , neajunsurile ,problemele legate de gospodararea oasului etc.Acolo probabil santem ascultati de catre reprezentantii nostrii an mod civilizat,respectuos si democratic .Si vom fi primiti cu drag de catre cei doi gospodari alesi de catre noi Careieni anpeuna cu consilieri si asa putem rezolva an mod civilizat si favorabil problemele orasului nostru.

de jenica la 25 mai 2013 - 21:11

fara pic de rusine si interes pentru locuitorii acestui oras este omul care ne conduce spre dezastru…..să nu dai doi bani pe o stradă centrală şi să aştepţi să vină sătmărenii să o facă ca apoi să spui că tu ai făcut lucrarea numai un mitocan e în stare….sau poate omu chiar nu suportă careienii şi atunci se explică şi faptul că nu plăteşte datoriile şi că nu respectă muncitorii de la scaune şi îşi ia maşină din banii careienilor şi face alte datorii cu caru pe care le vor plăti cei ce vin după el.
el ştie că din lucrări ies ..suplimentele şi deschide şantier după şantier până îşi face plinu.
pe nunta la castel cât a încasat?

de vio la 28 mai 2013 - 22:54

jaf jaf jaf jaf la banu public ….sfidarea caraianului si umplerea buzunarelor e politica dusa de conducerea udmrista a orasului nostru!!!!!
asa cum au facut stadionu din mila altora asa vor face canalizare pe aceasta strada tot din mila apaserv satumare!!!!
iar banii de la oras merg pe masini personale si casute de vacanta sau fabricute si apartamente pentru copilasi

Lasati un comentariu