Festivalul cântecului şi jocului popular de la Lipău

• publicat la: 26 mai 2013
Festivalul cântecului şi jocului popular de la Lipău

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a participat sâmbătă, 25 mai 2013, la Festivalul cântecului şi jocului popular de la Lipău, eveniment ajuns la a trei ediție și care a luat naştere în urmă cu trei ani la iniţiativa educatoarelor Nelica Pop şi Florentina Andreica, mamă şi fiică. Festivalul este organizat de Şcoala Culciu Mare, Structura Lipău, partener fiind Ansamblul Cununiţa.

Peste 180 de preşcolari de la mai multe grădiniţe din judeţ au intrat în scenă la ediţia din acest an, bucurându-se de un juriu format din binecunoscuta interpretă Maria Carmen Sas, inspector pentru învăţământul preşcolar Leontina Ghiţ, Anuca Cupşa – directoarea Grădiniţei 14 Mai, Zelianina Achim – Primăria Culciu şi Folop Orsolya – director adjunct al Şcolii Gimnaziale Culciu Mare.

Pe scena festivalului de la Lipău au vorbit în deschiderea spectacolului primarul comunei Culciu, Domokos Alexandru, care a mărturisit că va sprijini şi de-acum înainte acest frumos proiect, preşedintele Consiliului Judeţean – Adrian Ştef, care înainte de a le transmite succes copiilor participanţi la concurs a felicitat organizatorii pentru că fac tot ceea ce pot să conserve valorile, tradiţiile şi obiceiurile de pe meleagurile noastre. “Îmi face o mare plăcere să vă privesc și mă bucur că sunt alături de voi. Îmi dau seama că toate eforturile noastre de a păstra și conserva tradițiile populare nu sunt în zadar. Pentru că sunteți niște copii minunați, talentați cu un viitor frumos. Avem obligația de a păstra tradițiile noastre, de a le conserva fie că vorbim de cele din Zona Codrului, din Țara Oașului, din zona Careiului. Mai ales că trăim într-un județ care are atâtea valori. Acest festival se alătură cu succes celor care promovează tradițiile codrenești, alături de Oțealoaia sau cele de la Ardud și Soconzel”, a spus Adrian Ștef.

Marele Trofeu al ediţiei 2013 a Festivalului cântecului şi jocului popular Lipău a fost câştigat de formaţia de dans oşenesc de la Grădiniţa Mondiala Satu Mare, ansamblu de dansuri format din preşcolarii grupei mari îndrumaţi de educatoarele Cristina Bumb şi Mirela Scurtu. La secţiunea dansuri premiul I a fost câştigat de GPP nr. 1 Tăşnad cu dans codrenesc prezentat de grupa combinată – educatoare Nicoleta Foldeş şi Adriana Farcău, premiul al doilea a mers la GPP nr. 33 Satu Mare cu dans codrenesc prezentat de grupa mare, educatoare Maria Iederan şi Maria Tocaci, la GPN Lipău – dans codrenesc – grupa combinată – educatoare Nelica Pop şi Florica Robotin, premiul al treilea a fost obţinut de GPP Guliver Corp B Satu Mare grupa mare care a prezentat un dans someşan sub îndrumarea educatoarelor Lenuţa Pop şi Crina Iznăvoiu, iar GPP nr. 1 Satu Mare a câştigat premiul de popularitate cu un dans ţigănesc prezentat de grupa mijlocie pregătită de Rodica Moga şi Melania Andreica.

La categoria solişti vocali pe locul I s-au situat Iulia Maria Bura – grupa mare la GPN Supuru de Jos, educatoare Eva Kurti Sâmperan. Premiul al doilea a fost câştigat de Miruna Pop de la GPP Draga mea Satu Mare, o fetiţă din grupa mare pregătită de educatoarea Maria Cioară, Şimon Theresa – grupa mare la GPP Voinicelul Satu Mare – educatoare Florica Sabou, Maria Greta Beke – grupa mijlocie GPN Oraşu Nou – educatoare Bartoş Kocsis Ildiko. Premiul al treilea a revenit soliştilor Alexandra Tara din grupa mare de la GPN Roşiori – educatoare Daniela Nistor, Rareş Bibarţ – grupa mare la GPP Voinicelul – educatoare Florica Sabou şi Maria Miclăuş din grupa mare de la GPP nr. 1 Satu Mare, educatoare Florentina Andreica şi Rodica Moga.

Lasati un comentariu