Patru bănci din România, scoase la vânzare

• publicat la: 24 mai 2013
Patru bănci din România, scoase la vânzare

Grecia va fi nevoită să ceară băncilor comerciale să-şi vândă subsidiarele şi băncile afiliate din Europa de Sud-Est, precum şi activităţile nebancare de pe piaţa elenă, scrie de publicaţia elenă Kathimerini. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI, vrea vânzarea imediată a activităţilor nebancare şi exercită presiuni pentru vânzarea subsidiarelor din Balcani, relatează Kathimerini. Creditorii Greciei consideră că prezenţa puternică în Balcani este un lux pe care băncile elene nu şi-l pot permite, ca urmare a situaţiei slabe a bazei de capital şi a presiunii uriaşe sub care se află din cauza recesiunii din Grecia. Vânzarea subsidiarelor elene va avea efect imediat pe piața romînească, unde avem nume grele ale bankingului grecesc.

În România sunt patru bănci grecești. National Bank of Greece deţine Banca Românească, Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Directorul general adjunct pentru ajutor de stat al Comisiei Europene, Gert Jan Koopman, se află la Atena de mai multe zile şi se întâlneşte cu managerii băncilor elene privind planurile de afaceri pe care instituţiile de credit trebuie să le depună în cotextul recapitalizării.

Potrivit surselor, Koopman a descris managerilor cadrul în care trebuie să se încadreze planurile de afaceri. Directoratul General pentru Concurenţă ar urma să trimită, săptămâna următoare, instrucţiuni scrise băncilor locale privind planurile de afaceri.
Oficiali bancari afirmă că instituţiile de credit vor fi nevoite să depună planurile până la sfârşitul lunii iunie. După consultări, planurile vor fi convenite până la mijlocul lunii iulie.

Unul dintre punctele dificile din negocieri rămâne soarta subsidiarelor şi băncilor afiliate din Balcani.

Cele mai mari patru bănci din Grecia – National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank – trebuie recapitalizate după ce au înregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de ştergere a datoriilor satatului elen. Fondurile pentru recapitalizare sunt asigurate statului elen din fondul pentru stabilitate al zonei euro.

În România, Banca Românească, Bancpost, Piraeus Bank şi Alpha Bank au circa 14% din piață, conform activelor.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu