Trei zile româneşti la Viena, în onoarea Zilei Europei 2013

• publicat la: 20 May 2013
Trei zile româneşti la Viena, în onoarea Zilei Europei 2013
Cele 3 zile românesti de la Viena au debutat  în ziua de 10 mai 2013 cu deschiderea lucrărilor Conferinţei Uniunii Internaţionale a Femeilor UNIFERO, desfăşurată la Ambasada României  in Austria. Debutul evenimentului l-a constituit prezentarea participantilor care a fost facuta intr-un stil spumos si lejer de catre  doamna profesor Smaranda Livescu, fondatoarea UNIFERO, care prin sensibilitatea si personalitatea sa a creat o atmosfera calda si cordiala, extrem de prietenoasa. Dupa prezentarea participantilor, de fapt, a participantelor, personalitati din elita feminina a culturii romanesti din România si din străinătate, şeful misiunii diplomatice, doamna ambasador Silvia Davidoiu a susţinut o alocuţiune de bun venit si de apreciere a activitatii organizatiilor românesti.
Un moment deosebit de emotionant a fost creat de micuta Ioana Barbuliceanu, sosita la Viena tocmai din Costinesti, pentru a transmite mesajul de salut al copiilor români. Cu un glas cald, dar ferm in delicatetea lui, a inceput sa cante Imnul National al Romaniei… emotia creata intregii asistente a fost sublima, vizibila in lacrimile celor care ascultau, in piciore, aprope cu piosenie…
Dupa acest moment inaltator si patriotic, la sesiunea de deschidere au mai luat cuvântul prof. Paraschiva Abutnaritei, dr. Iordan Gogleaza, Carmen Costescu, Silvia Dumitrache, reprezentanţi ai primăriilor din Iaşi, Vatra Dornei şi Alpharetta (SUA), cat si reprezentantele filialelor UNIFERO si altor organizatii de femei romance din Italia, Anglia si Austria. In acelasi timp  a fost citit si salutul  ambasadorului român la Praga, doamna Daniela Gâtman.
 
Remarcabila, la acest eveniment, a fost grija deosebita pentru promovarea copiilor şi adolescenţilor romani, talentati.  Astfel asistenta a avut posibilitatea sa admire picturile din expoziţia vernisata in aula ambasadei, a tinerilor  care s-au înscris la concursul UNIFERO, ale caror lucrari s-au aflat la loc de cinste linga acelea ale pictoritei deja de renume Victorita Dutu, Bucuresti si a elevului artist Daniel Iftodeanu, Botosani.  In acelasi context, au fost ascultate cintaretele eleve Morena Băncescu si Ioana Barbulicean. Cântecul „ROMÂNI PENTRU ROMÂNI” pe versurile poetului Adrian Păunescu, in acordurile muzicale ale lui Andrei Păunescu, a fost interpretat  tot de micuta Ioana.
Au fost decernate premii pentru concursurile de creaţie literară şi de artă plastică.
O apreciere deosebita trebuie acordata elegantei desfasurarii evenimentului, care a fost urmat de o masa festiva.
Lucrările conferinţei au continuat la A&O Wien Stadthalle, prelungindu-se pana seara tarziu, ca urmare a interesului participantelor fata de subiectele prezentate., despre Femeile Romane– active pentru apărarea drepturilor omului şi păcii, Educaţia continuă – o nouă şansă, Tineret, copii singuri, mame dezrădăcinate si altele.
O alta surpriza deosebita a acestei zile a fost creata de Preşedintele Asociaţiei „Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA” domnul Ioan Godja, care in finalul lucrarilor  conferintei UNIFERO si Mesei Rotunde, a oferit in onoarea marilor doamne ale spiritualitatii romanesti, un recital de vioara sustinut de tanarul violonist de exceptie, Tudor Andrei , care reprezinta tara cu onoare la Viena. In final, mai ales, in onoarea senioarelor doamne cu spirit tanar,  s-a ciocnit un pahar cu vin romanesc. In acest timp au fost recitate poezii ale creatoarelor Ionela Flood din Anglia si Gabriela Costescu din Sighisoara, au fost prezentate aparitii noi de carte ale membrelor UNIFERO (Sisila Duldurescu, Paraschiva Abutnaritei, Aldona Patras, Violeta Gherman, Smaranda Livescu, Madeleine Davidzon, Elena Saffer). Au fost de asemenea prezentate revistele Cetatea lui Bucur, Creneluri Sighisorene si top BUSINNESS, ziar care apare lunar in Austria. In timpul concertului de vioara, doamna ing. CARMEN CHIOREAN, reprezentanta a renumitei fabrici de instrumente muzicale, „HORA”din Reghin, a daruit 3 viori pentru a oferi o sansa copiilor romani talentati, dar defavorizati.

La aceste evenimente au mai fost prezenti reprezentanti ai unor organizatii (CREED din Romania, ADRI din Italia, Centrul Cultural din Koln), ai presei din Romania si din Diaspora, alaturi de reprezentantele delegate ale „Departamentului politici pentru rela ț ia cu Românii de Pretutindeni” din cadrul MAE. Trebuie sa remarcam prezenta echipei de realizatori de la TVR International, condusa de doamna director Beatrice Comanescu, cat si a jurnalistilor Mihai Anthony din Viena, corespondent al postului RadioTv Unirea si al ziarelor romanesti Vocea Ta,  Adevarul si Cronica Romana, Ionica Armanca din Viena, corespondent al postului RadioTv Unirea si al ziarelor Vocea Ta, Top Business si Napoca News.

sursa actualmm.ro

Lasati un comentariu