UDMR vrea salvarea minorităţii de majoritate. Cine ”salvează” majoritatea de minoritate?

• publicat la: 25 May 2013
UDMR vrea salvarea minorităţii de majoritate. Cine ”salvează” majoritatea de minoritate?
Un plan măreţ de strângere de semnături la nivelul Europei a fost iniţiat de UDMR pentru salvgardarea minorităţilor. Nu ştim cine le ameninţă şi în ce fel, dar înţelegem că majoritatea. Tot timpul, minorităţile (mai degrabă politicienii lor, să fim corecţi) se cer salvate, se cer protejate, se cer mântuite de o majoritate presupusă periculoasă, ameninţătoare, terifiantă.

 

Un plan măreţ de strângere de semnături la nivelul Europei a fost iniţiat de UDMR pentru salvgardarea minorităţilor. Nu ştim cine le ameninţă şi în ce fel, dar înţelegem că majoritatea. Tot timpul, minorităţile (mai degrabă politicienii lor, să fim corecţi) se cer salvate, se cer protejate, se cer mântuite de o majoritate presupusă periculoasă, ameninţătoare, terifiantă.

În afară de vina că există ca atare, majoritatea nu-i deranjează totuşi cu nimic pe reprezentanţii minorităţilor, cel puţin nu în România. În ciuda acestui fapt, România constituie scena de unde pleacă acest efort multinaţional de protecţie a minorităţilor de parcă ar fi specii pe cale de dispariţie sau închise în locuri păzite unde se luptă cu supravieţuirea, fiind supuse exterminării. Cel puţin aşa reiese din stresul UDMR de a iniţia un generos ”Minority SafePack”. Aşadar, minorităţile sunt în atenţia salvatorilor, numai că excesul de zel al politicienilor maghiari ne determină să ne punem întrebarea: cine salvgardează majoritatea de o politică tot mai agresivă în care vorbim numai despre minorităţi, în timp ce majoritatea tace şi nu mai are parte de atenţie. Cine salvgardează oamenii normali din România, care nu deranjează minoritatea maghiară în niciun fel (pentru că, să nu ne facem iluzii, tot despre ea este vorba), de steaguri secuieşti, de sărbători maghiare în fiecare săptămână, de autonomii, restricţii, obligaţia de a şti limba minorităţii dacă ai  de a face cu ea şi toate celelalte nesfârşite aspiraţii ale minorităţii îndreptate, din păcate, nu înspre convieţuirea cu majoritatea, ci înspre marginalizarea acesteia şi, eventual, amuţirea ei. Ne ferim de ”tirania” majorităţii, în regulă, dar cine ne apără de tirania minorităţii care vrea neapărat să fie în centrul atenţiei, să se bucure de toate locurile în faţă, să fie specială, privilegiată, pe podium.

Între timp, majoritatea cetăţenilor români nu cere privilegii, ci numai drepturile normale. Minoritatea care se vrea salvgardată nu luptă însă pentru o viaţă normală, pentru locuri de muncă, pentru tratament egal, ci pentru plusuri, pentru altceva, pentru tratament diferenţiat, pentru imunitate, pentru statut suprauman. Exact ca în cazul recent de la Harghita, cu politicianul minoritar ajuns în faţa justiţiei, situaţie care a devenit brusc un caz de restrângere a drepturilor minorităţilor, nu o acţiune normală a justiţiei ca faţă de oricare alt cetăţean. Pachetul de salvgardare a minorităţilor conţine şi scăparea de rigorile legii? Se pare că da, cel puţin în aspiraţiile UDMR. Şi ce mai conţine? Un statut de supercetăţean, care să aibă acces la ceea ce nu poate majoritatea, după toate semnalele. Şi atunci ce să facem noi, care avem nefericirea şi vina de a face parte dintr-o majoritate, să iniţiem o strângere de semnături ca să iniţiem un pachet de salvgardare a majorităţii în faţa minorităţii?

Bogdan Diaconu/adevarul.ro

 

comentarii

de k la 25 May 2013 - 21:35

da … si ? Ce nu va place ?

de emil la 25 May 2013 - 21:44

Regula numarul 1 a democrației este ca majoritatea decide, iar minoritatea se supune voinței majoritatii. Kelemen intoarce democratia cu capul in jos si incearca sa impuna dominatia minoritatii unguresti. Ghinion, nu va gasi atatia democrati romani care sa fie de acord cu el incat sa poata face ce vrea.

de emil la 25 May 2013 - 21:47

De fapt, întrebarea e ce nu ii place rmdiszno si ce mai vrea sa obțină? Steagul unguresc? Limba oficiala ungureasca? Le poate obține foarte ușor. In Ungaria.

de Iepurilă la 26 May 2013 - 05:53

@ke la 25 May 2013 – 21:35

Cum adică ce nu ne place?

Unde te crezi faszikám, în Nagy-Magyarország (vagy Magyar Királyság vagy Egész Magyarország vagy Integer Magyarország)?

Fantoma asta a dispărut definitiv şi irevocabil în 1920.

Trianoni békeszerződés 161. Cikk. A Szövetséges és Társult Kormányok kijelentik és Magyarország elismeri, hogy Magyarország és szövetségesei, mint e veszteségek és károk okozói, felelősek mindazokért a veszteségekért és károkért, amelyeket a Szövetséges és Társult Kormányok, valamint polgáraik az Ausztria-Magyarország és szövetségesei támadása folytán rájuk kényszerített háború következményeképpen elszenvedtek.

Asta dacă cumva nu-ţi mai aduci aminte. Si dacă nu-ţi mai aduci aminte, o să-ţi tot reamintim chestia asta, până când îţi intră în tőkfejedbe és bekapod. Tetszik érteni?

de k la 26 May 2013 - 09:18

Dar tare va e frica…iepurila…faszikám e mata…ai inteles ? cu ea vorbeste asa…altfel…habar n aveti de democratie…si sa nu uitam…in Ardeal voi suntati veniturile, nu naghiarii !

de Iepurilă la 26 May 2013 - 09:27

@kapjátokbe la 26 May 2013 – 09:18

De ce sulița noastră să ne fie frică? De niștee impotenți analfabeți ca tine?

“naghiarii” tăi sunt veniți de-a dreptul din stepele mongole, adică din Belső-Ázsia.

A hunok Belső-Ázsia sztyeppéiről származó, ismeretlen nyelvű nomád nép tagjai voltak. A legelfogadottabb nézet szerint a hsziungnuk voltak a későbbi hunok – azaz a közép-ázsiai és európai hunok – ősei. Alátámasztja ezt, hogy a szogdok a hsziungnukat hunoknak hívták, jogos tehát őket ázsiai hunoknak hívni.

Asta dacă cumva nu-ţi mai aduci aminte lecțiile de istorie. Si dacă nu-ţi mai aduci aminte, o să-ţi tot reamintim chestia asta, până când îţi intră în tőkfejedbe és bekapod. Tetszik érteni?

de Scorillo la 26 May 2013 - 10:00

Pe cand dacii liberi din Ardealul de Nord faceau ceramica pentru toata Europa de azi, la Mediesu Aurit fiind cel mai mare centru de cuptoare de ars, popoarele migratoare isi cautau loc de campare.
Tablitele descoperite la Tartaria atesta cunoasterea scrisului de catre daci de acum 8 mii de ani.
Sa intelegem ca romanii lui Traian au venit sa cucereasca aici…o pustietate?
Fiecare trebuie sa fie mandru ca apartine natiei sale dar de aici si pana la a inventa tot felul de minciuni si a le si propaga ca adevaruri…..
Daca cineva nu e satisfacut de istoria natiei sale ….si doreste sa adere la una recunoscuta a avea o civilizatie antica avansata cum a fost cea a dacilor….
Dar pentru asta trebuie sa ai tarie de caracter …asa cum nu au cei care din lipsa de argumente recurg la injuraturi specifice zonei de cort.

de emil la 26 May 2013 - 13:31

@ k migratorul
Chiar si ungurii care au susținut ca romanii au venit în Ardeal, i-au “adus” in Ardeal de la sud de Dunăre, dar tot din Europa, nu au avut curajul sa duca prostia evidenta dincolo de granitele Europei, deci recunosac ca romanii sunt un popor european. Pe când măgarii au venit de dincolo de Volga si de Muntii Urali, adică din Asia. Iar dacă măgarii au venit din Asia, e clar ca in Europa ei sunt “veniturile”, nu romanii. Asta asa, ca sa nu uitam cine, cum, cand si de unde a venit!

Lasati un comentariu