Berea şi teama de alegeri opresc gazele de şist în Germania

• publicat la: 6 iunie 2013
Berea şi teama de alegeri opresc gazele de şist în Germania

Germania a amânat până după alegerile generale din luna septembrie discutarea unei legi privind reglementarea extracţiei gazelor de şist prin fracturarea hidraulică, un proces tehnologic controversat care a creat divergenţe în Europa.

Parlamentarii coaliţiei de guvernare de centru-dreapta au decis miercuri că nu va fi propus niciun proiect de lege privind fracturarea hidraulică înaintea alegerilor programate pentru 22 septembrie, potrivit AFP.

Fracturarea hidraulică presupune forarea la mare adâncime în formaţiuni de roci de şist, urmată de injectarea de apă, nisip şi substanţe chimice pentru extragerea gazelor naturale şi a petrolului. Procesul tehnologic este controversat deoarece există riscul contaminării apelor subterane cu substanţe chimice. Dezvoltarea industriei gazelor de şist a schimbat radical piaţa energiei din SUA, conducând la reducerea semnificativă a preţului gazelor şi la răspândirea centralelor termoelectrice pe gaze, în defavoarea unităţilor pe cărbune.

În Europa, Franţa şi Olanda au interzis această practică, în timp ce Polonia desfăşoară planuri ambiţioase, iar dezbaterea la nivelul UE este tensionată. Pentru Europa de Est, exploatarea rezervoarelor de gaze de şist ar ajuta ţările să-şi reducă dependenţa de importurile de gaze naturale din Rusia.

Dezbaterea din Germania se prelungeşte, opoziţia faţă de fracturarea hidraulică câştigând teren. Recent, producătorii germani de bere au avertizat că procesul ar putea compromite berea germană prin contaminarea apelor subterane.

http://radu-tudor.ro/

Lasati un comentariu