Campanie de prevenire a tâlhăriilor
Tâlhăriile sunt furturi comise prin violenţă, ameninţare ori prin punerea victimei în imposibilitatea de a se apăra, infracţiuni aflate pe un trend ascendent în ultimii ani în România. În judeţul Satu Mare se constată, de asemenea, creşteri ale acestui fenomen, aşa cum ne arată datele statistice comparative.
Conform datelor statistice în primele 5 luni ale anului 2013, în judeţul nostru au fost sesizate 28 de tâlhării, faţă de datele din aceeaşi perioadă a anului 2012, când erau sesizate 21 de infracţiuni. De remarcat este faptul că marea majoritate a tâlhăriilor sunt comise în mediul urban ( 22 din cele 28 de infracţiuni sesizate), smulgerea obiectelor fiind modul de operare cel mai frecvent folosit ( 5 sesizări, toate în mediul urban). 9 dintre infracţiunile de tâlhărie au fost comise în stradă, 8 în mediul urban (7 pe timp de noapte, iar una pe timp de zi), în aceeaşi perioadă a anului trecut fiind înregistrate 8 asemenea fapte.
Având în vedere datele operative, cât şi apropierea sezonului cald, când există o tendinţă de creştere a infracţiunilor comise cu violenţă, inclusiv a tâlhăriilor, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare a fost iniţiată o campanie de informare şi prevenire a populaţiei cu privire la acest tip de infracţiune.
Publicul ţintă al campaniei îl reprezintă cetăţenii din municipiul Satu Mare şi municipiul Carei, în special categoriile vulnerabile de cetăţeni (persoane vârstnice şi copii).
Scopul campaniei este reducerea riscului de victimizare prin infracţiuni de tâlhărie a categoriilor vulnerabile de cetăţeni. Campania vizează, în special, conştientizarea de către cetăţeni a factorilor care îi pot face vulnerabili în faţa infractorilor, în special în stradă, factori cum sunt: circulaţia pe timp de noapte neînsoţiţi, prin locuri întunecate, lăturalnice, pe scurtături necirculate, acceptarea companiei unor persoane necunoscute în baruri, terase, cluburi şi mai ales a faptului de a fi condus acasă de astfel de persoane cunoscute întâmplător. De asemenea este de evitat expunerea la vedere a bijuteriilor de valoare precum şi a unor genţi, poşete, borsete în care sunt transportate sume mari de bani.
Categorii vulnerabile, pe lângă copii şi vârstnici, sunt atât femeile singure, cât şi bărbaţii aflaţi sub influenţa alcoolului. Elevilor li se va acorda o atenţie specială, poliţiştii urmărind să-i înveţe şi pe aceştia care sunt conduitele preventive ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victime ale acestor infracţiuni.
Campania se derulează în perioada iunie-august 2013, în municipiile Satu Mare şi Carei, interval în care vor fi organizate întâlniri cu grupuri ţintă (persoane vârstnice, copii, elevi) pentru promovarea mesajului campaniei: “Siguranţa ta, înainte de toate!”