Copacii din Carei-între tăiere şi protejare. Plantări de 120 arbuşti cu 354 lei/buc

• publicat la: 9 iunie 2013
Copacii din Carei-între tăiere şi protejare. Plantări de 120 arbuşti cu 354 lei/buc

In urma celor semnalate de www.buletindecarei.ro   în ce priveşte tăierile masive de copaci de pe raza municipiului Carei,iubitori ai naturii ,ai mediului inconjurător, au dorit să se alăture nouă în demersurile intreprinse pentru a stopa abuzurile administraţiei locale careiene legate de  diminuarea capacitatii  plămânilori verzi ai oraşului.

Unul dintre aceştia este Dinu Munteanu, antropolog cultural aflat în Marea Britanie unde își finalizează studiile doctorale, care aflând din presă  despre situația defrișării copacilor din orașul Carei a trimis o scrisoare deschisă mai multor instituții ale statului prin care cere clarificări asupra acestor defrișări ( vezi aici  si    pe www.impotriva.blogspot.ro  ).

Se pare că presa mai are totuşi un cuvânt de spus in apărarea democraţiei in România.

Vă reamintim că proiectele demarate de Primăria Carei pentru modernizarea centrului oraşului,la fel ca şi altele de fapt,nu au fost supuse Dezbaterii Publice şi nici prezentate careienilor  deşi ele redesenează  aspectul urban.

Poposit in oraşul Carei abia după 1980,primarul Kovacs nu a dorit să se consulte cu locuitorii in ce priveşte doleanţele lor legate de aspectul estetic sau  eventual de păstrarea tradiţiilor locale.

La fel cum a procedat pe b-dul 25 Octombrie când într-o bună zi a decis să decimeze miile de tufe de trandafiri ce au conferit Careiului numele de Oraş al Florilor,la fel a procedat şi acum,când peste noapte drujbaşii au intrat in părculeţele din centru ,decimând tot ce au intâlnit în cale. Şi tot la fel ca în urma tăierii a peste 220 de arbori din parcul din jurul Castelului in urmă cu 2 ani,nici de această dată nu a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice ce drum a luat masa lemnoasă rezultată pentru a elimina măcar suspiciunile legate de destinaţia acesteia .

Potrivit celor declarate de Dorel Oprea,director Departament  Tehnic in Primăria Carei,până la această dată nu a fost organizată nici o licitaţie de valorificare masă lemnoasă desi numarul copacilor doborati nu este deloc de neglijat.

Proiectele iniţiate in urmă cu doi ani de persoane total indiferente  la istoricul urbei noastre ,cuprind de fapt distrugerea spaţiilor verzi existente pentru a construi altele,pe acelaşi amplasament şi nu crearea de noi spaţii verzi ,după cum am mai scris in articolul   SOS .Opriţi măcelul copacilor!

Probabil pentru cei care au pornit aceste proiecte, reamenajare inseamnă distrugere si apoi reconstructie,cu cheltuieli aferente bineinţeles din  care se înfruptă …tocmai cine trebuie.

Aşa  cum pentru constructia unei capele mortuare intr-un cimitir se preferă alegerea unui proiect prin care să se cheltuie bani pentru un studiu de fezabilitate şi apoi pentru documentaţie tehnică şi alte acareturi  când există varianta in care toate acestea sunt oferite cu titlu gratuit urmând a se achizitiona doar materiale de constructii, şi pentru aceste spaţii verzi care aveau nevoie doar de o minimă cosmetizare, se preferă investitii majore urmare a  distrugerii lor in prealabil.

Indiferent că e vorba de bani publici sau bani europeni,administraţia locală a demonstrat de-a lungul timpului că e campioană la TOTALA lipsă de coerenţă in gestionarea lor eficientă.Astfel,in urma semnării contractului de lucrări dintre UAT Carei si firma câştigătoare a realizării proiectului Reamenjare strada 1 Decembrie 1918 , pentru material dendro-floricol se va  achita de către  Autoritatea de Managenet-Ministerul Dezvoltării Regionale si Administratiei Publice ( ca finanţator in proportie de 97,99%),suma de  167.588  lei plus TVA de 24%.

Pe lista de achizitii de arbuşti,figurează in dreptul speciei Arbust Buxus la 80 cm,preţul unitar de 155 lei,fără TVA, in conditile in care se pot găsi exemplare la preţuri mult inferioare fără a mai pune la socoteală că in conditiile achiziţionării unei cantităţi mari,de 58 bucăţi,reducerile sunt substanţiale.Mai găsim în listă şi  arbuşti Osmanthus,al căror preţ pe bucată este de 354 lei,fără TVA,iar numărul dorit de a se achizitiona este de 120.Vom avea şi nuferi cu 80 de lei bucata dar si 4.500 bulbi lalele.Trandafirii sunt trecuţi la capitolul persoana non-grata.

La acelaşi  capitol  Lipsuri putem aminti totalul dezinteres faţă de copacii salvaţi de la tăiere in urma demersurilor noastre.

Arbori falnici care ar face cinste oricărei capitale europene  şi salvaţi in ultimul moment de la tăiere ,sunt acum  chinuiţi  de lucrările de  amenajare  parcări  ce fac obiectul accesării de proiecte cu finanţare europeană.

Frumoasele si generoasele spaţii verzi, reprezentative altădată pentru Carei, devin pe zi  ce  trece doar o amintire,sacrificate pe altarul ambiţiilor de distrugere a tradiţiilor noastre locale şi redesenarea forţată a unui alt… tablou citadin. O similitudine evidentă cu perioada de tristă amintire când agricultorii erau aduşi la oraş  în locuinţe de beton pentru a accelera motorul industrializării forţate.

Imaginile vorbesc de la sine si nu necesită comentarii suplimentare.Unde altă dată erau tufe de flori şi gazon,vom avea parte de pavaje pentru parcări intr-o zonă  puţin aglomerată şi doar in prima parte a zilei.

Aceştia sunt copacii care potrivit proiectelor iniţiate de primăria Carei trebuiau să  ia drumul spre gatere spre a lăsa loc betoanelor şi pavajelor !

Să spunem că   de fapt beneficiem de fonduri europene pentru decimarea copacilor  existenţi şi inlocuirtea lor cu puieti din uniune si construirea de parcări  pe  locul renumitelor spaţii verzi cu care se mândrea oraşul ?

Asa se intâmplă când  cei care  decid in ce priveşte aspectul oraşului nostru nu sunt legaţi sufleteşte de el,prin niciun fel de legături ancestrale.

Dacă  petru unii, copacii reprezintă o pozitie anume intr-un proiect,pentru  majoritatea careienilor ei sunt simbol al evolutiei  micii aşezări de câmpie,repere ale unor evenimente petrecute in timp.

Nu degeaba fiecare aşezare urbană care se respectă apelează la DEZBATERI PUBLICE şi la afisarea în loc public a unei schiţe a proiectului iniţiat de Primărie.

Ce ne facem însă când  Primăria Carei nu are notiuni in ce priveste respectul faţă de contribuabil şi evită dialogul cu toţi cetăţenii,indiferent de opţiunile sau simpatiile lor ?

Daniela Ciută

 

comentarii

de anonima la 9 iunie 2013 - 15:26

asta nui nimic!
sa vedeti ce e in MV 1

de ZORICA la 9 iunie 2013 - 16:41

daca CAUTATI PE GOAGAL ARBUSTI BUXUS DE 80CM INALTIME SI CEL PUTIN 50 LATIME VETI GASI LA PRIMA STRIGARE PRETUL DE 80 DE LEI.INDIVIDU CARE VINDEA LASA DIN PRET PENTRU ZECI DE BUCATI SI DACA MAI LUAI SI ALTCEVA PE LANGA…E CLAR CA ASA SE SIFONEAZA BANII PENTRU APROPIATII DIN PRIMARIE…..PROSTU DE DRAGNEA E BUN DE PLATA

de Ocean la 9 iunie 2013 - 21:57

Asta da preturi D-mn Primar, dar ce copaci plantati la asa sume de bani. Haideti oameni buni revenitiva o data, cit mai lasam bani nostri sa fie dati pe apa sinbetei. Careienilor trezitiva pina nu este prea tirziu, nu inteleg ce mai asteptati.

de Relu la 9 iunie 2013 - 23:18

Nu degeaba serifu a reusit performanta de a isi falimenta 4 firme personale dupa cum spunea cineva pe aici.A venit acum randul orasului sa incapa pe mana managementului unui dezaxat care e interesat cum sa isi captuseasca propriul buzunar ciuruit de datoriile de miliarde care atarna inca de coada lui.
Prestanta unui serif cu teava pistolului gaurita pe de laturi e aceiasi cu a unui primar cu retinere din salar pentru datoriile la statul care ii asigura un salar pe baza unei carti de munca.
Socotiti daca a meritat ca orasul sa plateasca 4 miliarde pentru a scoate trandafirii de pe drumul spre Oradea numai ca o firma anume sa faca lucrari de semanre gazon si alte arborete la fel cum se incearca si acum cu aceste plante ce se baga pe gat platitorilor de dari din Carei!
Totul pentru a scoate trandafirul din Carei si a impune sadirea a mii si mii de lalele ce simbolizeaza partidul conducator spre dezastru din Carei!

de Horia Mărieș la 10 iunie 2013 - 04:04

Rețeta este veche, vezi bordurile de București ale lui Videanu.

http://www.gandul.info/stiri/bordurile-lui-videanu-dosar-greu-la-dna-2443549

Acum se poartă bordurile și dalele de Carei ale lui Jeno Kovács. Subiect de DNA.

Am văzut pe strada Viilor, în curțile oamenilor, niște trandafiri absolut superbi, cum rar mi-a fost dat să văd în viață. Nu cred că locuitorilor din Carei (români, maghiari, șvabi, romi, evrei, etc.) le-ar displăcea dacă ar vedea pe străzile orașului astfel de trandafiri autohtoni.

Dar lalelele sunt import Olanda și achiziționarea lor poate să fie o sursă bunicică de ciubuc. N-am nimic cu lalelele, îmi plac chiar foarte mult ca flori, nu mă interesează de nici o culoare că sunt simbolul RMDSz, dar afacerea lalelelor de la Carei pute de la o poștă a mită și a corupție.

de careian la 10 iunie 2013 - 11:29

Din nefericire coruptia,inconpetanta,ura,hotia,fatarnicia,birocratia,minciuna ,cruzimea,jaful,abuzurile,mita,lacomia,dragostea de bani si de avere etc,este la el acasa la noi ,avind centrul si sediul la primaria Carei,etajul doi cabinet primar.Pentru mai multe informatii ,puteti obtine de la administratorul sef numitul Tulipan Eugen.BUNUL DUMNEZEU CERESC SA AL IERE pe acest nenorocit.AMIN.

de irina la 13 iunie 2013 - 15:08

ce dracu fac institutiile statului roman? sau nu mai e nimeni in tara asta sa stea de paza la hotii?

de de janika la 13 iunie 2013 - 20:27

Bine ar fi sa mai auzim si noi niste evenimente la primaria Careiului.

de pista la 13 iunie 2013 - 22:30

csabika junior a ramas fara bani de strand si trebe sa faca rost taticu sef la spatii verzi de malai ca sa tine linga el panarama .
cel mai bine se poate invirti facturile in care nu pricepe primaru si semneaza ca prostu.

de M-am saturat de tine la 14 iunie 2013 - 06:45

Doar peste sicriul meu cu 4500 de lalele. Pazeste-le bine d-le Primar. Nu-ti permite sa nu aduci si alte flori! Rau te va bate Dumnezeu daca mai fortezi limite-le. Cand se va rascula orasul va trece cu tavalugul peste tot ce iti este drag. Orasul nu e gradina ta. Tu doar trebuie sa ai grija de aceasta gradina cativa ani. Si tu esti doar un trecator prin viata. Nu-ti impune toate tembelismele. Cai in parc! Acuma vrei sa faci Careiul orasul lalelelor? O sa pieri pe ambitiile astea. Vei vedea ca te autofaultezi increzut ce esti!

de caraianu la 14 iunie 2013 - 08:05

nu inteleg ce tot aveti cu omu amarat venit cu valiza si numirea de la PCR de director la Crasna sa locuiasca in casa nationalizata de la zoli fotografu…poate el a crezut ca trebe vanduta mobila in ungaria ca sa iasa valuta buna….si dupa ce a dus spre dezastru glorios fabricuta de mobila a orasului a prins gust si a mai pus la pamant si firmele lui da numa 4 ca la aia de scaune acum este scandura destula la citi copacii se taie de 2 ani….bine ca a venit caldura si nu mai tremura oamenii fara carte de munca la sectia de pe ecoului..amarit om …cu atitea proprietati pe cap si sa nu le poata inscrie pe nume ..sa tot pui pe altu sa semenze..nu poate fi usor..mai ales ca nici nu se poate lauda cu ele asa cum se lauda cu pilele lui la de.ne.a puse cica de mircica de la judetica

de de janika la 14 iunie 2013 - 17:47

Pista tu crezi,ca primari nu stiu ce semneaza?ei stiu foarte bine, inpreuna cu marele oras meneger tov. Beko.Numai fac pe prostu,sau pe noi necred fraieri.

de emil la 14 iunie 2013 - 18:35

@janika

Nu numai ca va cred, ci chiar sunteți fraieri, in caz ca ati votat rmdiszno. Nu sunteti decat rmdszamar, adica un electorat captiv care isi voteaza ungurii, indiferent daca sunt oameni de calitate sau nu. Ez a varos a mienk, nu-i asa? Si atunci?

de VASI la 14 iunie 2013 - 20:06

„La 39 de ani senatorul UDMR de Satu Mare, Pataki Csaba a spus, vineri 14 iunie, “Igen” în faţa ofiţerului de stare civilă. Cea care i-a devenit soţie este sătmăreanca Helga Szilagyi (35 de ani), de profesie medic stomatolog. Cei doi se cunosc încă din copilărie, când locuiau în vecini unul de altul.

Ceremonia de stare civilă oficiată de ofiţerul Kerner Gabriella a fost ţinută în limba maghiară. Senatorul Pataki a spus un “igen” apăsat după care a urmat un sărut lung şi pasional, aşa încât asistenţa a aplaudat instantaneu. Martor la cununia civilă le-a fost Csehi Arpad şi soţia.”

de guszti la 22 iunie 2013 - 21:00

dar din ce vreti sa faca case csabika daca nu umfla preturile la plantele ce cumpara? si din ce da si la seful lui ciubucul?
iar au sapat santurile in jurul copacilor si apoi spun ca singuri au picat ca si acum dupa furtuna si in o ora au si taiat la el repede sa nu vada nimeni…sa ai atatea case si sa nu recunosti singura fata ce ai la tine..enye fritzike!!!!

de sandu la 23 iunie 2013 - 10:36

Eu am votat cu UDMR si o sa votez cu ei si mai departe ,electorat captiv? vorbe goale ,nulla.

de erik la 23 iunie 2013 - 11:21

eu nu am votat cu si nu imi este rusine sa spun asta!
nici nevasta nu a votat cu ei si daca noi suntem magyari!
si fiecare poate sa voteze cu cine vrea si sa faca ce vrea dar apoi sa nu se plinge!

Lasati un comentariu