Dezvăluiri importante ale fostului şef al Securităţii la lansarea de carte de la Satu Mare

• publicat la: 13 iunie 2013
Dezvăluiri importante ale fostului şef al Securităţii la lansarea de carte de la Satu Mare

Lansarea de carte Fereastra serviciilor secrete-România în jocul strategiilor globale, avându-l ca autor pe Aurel I. Rogojan, a reunit în sala restaurantului Mioriţa din Satu Mare   mulţime de participanţi, atât autohtoni, cât şi din judeţele învecinate.

Interesul stârnit şi şi numele grele participante  denotă succesul de care se bucură apariţia acestei cărţi. Oficiile de gazdă  i-au revenit profesorului Teodor Curpaş, alături de care au fost subprefectul Cristian Sasu, preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef, general colonel (r) Iulian N. Vlad, prof. univ.  Teodor Ardelean, directorul al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, fost senator, Lucian Cucuiet, directorul Arhivelor Naţionale de Stat-filiala  Satu Mare, col. (r) Gheorghe Mărieş, Gheorghe Toduţ, consilier al Direcţiei pentru Cultură Satu Mare, şi bineîneţeles autorul, general de brigadă (r) Aurel I. Rogojan.

Volumul menționat  aparține unui autor prolific,care are în urmă o bogată expertiză în domeniul informațiilor și contraspionajului,având 36 de ani de activitate în serviciile de informaţii ale României, fiind fostul şef de cabinet al generalului Iulian Vlad. Este un om care-și asumă cu mult curaj și răspundere afirmațiile făcute în paginile cărţii.

De la bun început moderatorul întâlnirii a făcut precizări în ce priveşte importanţa acestei apariţii editoriale, afirmând că „stârneşte interes chiar din momentul în care deschizi cartea deoarece abordează lucruri ce ne sunt străine. Pot să vă spun că este una dintre cele mai interesante cărţi.”

Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean, o prezenţă constantă la toate evenimentele culturale din judeţ, a precizat că participarea  unor asemenea invitaţi,de asemenea talie, este o onoare pentru judeţ, ca de altfel şi lansarea de carte în sine: „Cartea tratează lucruri interesante, evenimente de o importanţă deosebită. Istoria este făcută de politicieni, dar este scrisă de istorici. Un neam care nu îşi cunoaşte istoria nu are viitor. De aceea, am încercat aici, în judeţ, să redăm demnitatea, să promovăm toate semnele identitare, fiindcă noi preţuim aceste lucruri, le considerăm foarte importante, indiferent e că vorbim de Ziua Imnului, Ziua Drapelului, Ziua Eroilor sau Ziua Naţională.Mă bucur că aţi ales municipiul Satu Mare pentru lansare.”

Fostul şef al Securităţii Mureş ,colonelul (r.) Gheorghe Mărieş a adus in discutie evenimentele din decenbrie 1989 dar nu numai,redand  episoade din întreaga sa activitate, fiind optimist în ce priveşte viitorul ţării, prin prisma capacităţii  generaţiilor viitoare de a se mobiliza si a recladi ţara,consolidand temeliile. Celebra frază din zilele evenimentelor  din decembrie 1989,“Zarurile au fost aruncate, lăsaţi evenimentele să curgă”,in fapt un ordin venit de la generalul Iulian Vlad, a fost detaliata cu amanunte in ce priveste capacitatea serviciilor  de informaţii de a reuşi să înţeleagă în profunzime realitatea şi să acţioneze în perspectivă. Potrivit acestuia,principalul obiectiv al ofiţerilor de informaţii era să protejeze integritatea teritorială a României în faţa tendinţelor revizioniste ale unor ţări din vecinătatea ţării noastre.

Despre conținutul volumului a vorbit prof. univ. Theodor  Ardelean,in viziunea căruia   „această lansare este un exerciţiu de comunicare pentru a proceda la o minimă meditaţie. Mă bucur sa aflu că la Satu Mare există un patriotism plin de vigoare. Ignoranţa naţională primară derivă  din faptul că democraţia evită meritocraţia.”Din pacate,vorbind despre istoricii români,constatăm că aceştia „sunt de două feluri: unii încărcaţi de patriotism iar altii vânduţi.”

Apeland la pasaje din carte,profesorul Ardelean a reusit să capteze total asistenţa,stocul de carte epuizându-se in scurt timp.

Unul dintre invitaţii de onoare ai evenimentului, fostul şef al Securităţii, generalul colonel(r) Iulian Vlad a apreciat spiritul organizatoric al sătmărenilor şi atmosfera caldă cu care a fost întâmpinat: „ După aproape un sfert de secol revin la Satu Mare, oraşul pe care l-am întâlnit prima oară în 1950. Se pare ca nu ducem lipsă nici în zilele noastre de cazuistica derapajelor. Punerea în lumină a adevărului este o datorie civică şi o misiune de credinţă.  Sunt copleşit de emoţii. Nicicând nu m-am bucurat de atâtea laude. Vă asigur că am fost şi am rămas un om obişnuit, cu o gândire normală şi poate de aceea în decembrie 1989 am reusit sa iau  hotărâri decisive pentru evitarea  unei catastrofe.

Plin de emoţie a fost şi discursul autorului, general de brigadă (r.) Aurel I. Rogojan : „Sunt pentru prima dată în Satu Mare, parte de ţară greu încercată, păstrătoare de simboluri naţionale. Am fost impresionat de evenimentele culturale patronate de Consiliul Judeţean prin preşedintele său Adrian Ştef în vederea regăsirii identităţii naţionale. Fără identitate nimeni nu ne respectă şi nu ne dă şanse de supravieţuire. Volumul pe care îl lansez astăzi am dorit să aibă drept cheie de boltă grija pentru ţara care ne-au lăsat-o strămoşii. Trăim în în vremuri de cumpănă  unice în istoria poporului român. Problema cardinală este securitatea instituţiilor sale într-o economie globală.”

Generalul de brigada(r) Aurel Rogojan dezvăluie lacunele  societăţii româneşti care au orientat ţara într-o direcţie greşită în ultimii 20 de ani dar si globalizarea mondială care a declansat o ofensivă generalizată impotriva statului national.

“Nu voi pronunta nume acum dar veti afla din paginile cărţii despre actiunile antiromâneşti venite atât din partea unor state  vecine cât si din partea unor cetăţeni români.Unul dintre acestia,un analist, afirma  că distrugerea României e o cauză nobilă. Insăşi scoaterea din programa de invăţământ a studiului Istoriei  românilor este un afront adus acestui popor.Vă sunt recunoscător pentru efortul de a veni şi de a asculta.”

Organizatorul principal al evenimentului publicistic de ieri a fost Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din SRI ,prin col(r) Voicu Sichet .Impresiile invitaților, dar și ale recenzorilor de carte vin dealtfel să confirme succesul de care se bucură volumul incă de la lansare.

redacţia

comentarii

de sas lore la 13 iunie 2013 - 10:59

Ar fi fost un eveniment cu adevarat important pentru istoria Satmarului, daca l-ar fi invitat la lansarea cartii lui Iulian Vlad, adevaratul autor, si pe Viorel Rogoz cel care a scris Etnologul român în Epoca de Aur. Am fi aflat ce grad au avut cei din prezidiu, daca au fost ofițeri acoperiți, informatori, colaboratori. Și așa lumea vorbește prin colțuri că Teodor Curpaș, Gheorghe Toduț și majoritatea invitaților lui Mărieș Gheorghe au fost turnători. O pată neagră de pe obrazul orașului s-ar fi spălat. E un lucru urât și condamnabil ca toți concitadinii să se bănuiască între ei. Ar fi timpul ca fiecare să spună cum a fost recrutat, ce sarcini i-au dat, pe câți i-a aranjat. Avem încă morți duși de acasă de securiști și nemaiîntorși vreodată. Așa este profesorul Ioan Ternaru, arestat de colonelul Mircea Irimia și dispărut definitiv. Ce faceți? Vă deconspirați sau acceptați în continuare această viață de câine disprețuit, domnilor delatori, ciripitori, trădători, urmăritori de coleg sau de frate?

de tricolorul la 13 iunie 2013 - 12:56

o pata pe obrazul oraselor romanesti sunt indivizi ca lore!
daca vrei un profil tipic de turnator acela este cel al unui fotbalist vice..fara neuroni si pregatire…..
Cei la care faci referire sunt de fapt eminentele cenusii ce deranjeaza secaturile de la dezmembrarea tarii numita ROMANIA!
FELICIARI CELOR CE SEMNEAZA ASEMENEA dezvaluiri precum cele din carte!
ACESTEA DERANJEAZA DE FAPT!

de turnavitu la 13 iunie 2013 - 13:05

Lasa-i , domnule „tricolor”. SSa stim si noi adevarul. Ii iertam, dar sa recunoasca pe cine si de ce au turnat, cati bani au luat, pe cati i-au infundat. E timpul ca POPORUL sa stie cine au fost turnatorii. De ce sa banuiasca lumea ca Todut si Curpas au turnat, desi ei au fost oameni cinstiti. E timpul sa terminam cu banuielile. Toti domnii suspecti pot sa-si prezinte dosarul. Doar e libertate..de ce sa ne mai mintim unii pe altii?

de kotlou la 13 iunie 2013 - 13:19

sa nu uitati la mine din lista….si eu am fost la stefan gheorghiu si mult dat cu pixu unde trebuit pana sa ajung acum consilier la covaciu…bine ca pot sa duc acasa banii si nu trebe sa stau la munca la primarie…..bun baiat jenica asta si cu turnatoru fotbalist

de irina la 13 iunie 2013 - 14:52

de tokes nimeni mimic desi ,se stie ,al cui a fost .ba din contra e mare europarlamentar si sef de partid …amandoua functiile cu sprijinul concetatenilor romani pe care-i iubeste ca pe sarea-n ochi si de a caror zi nationala intra-n doliu .

de Aldebaran la 15 iunie 2013 - 05:57

Domnule Rogojan,daca dumneavoastra nu vreti sa pronuntati nume,am sa l-e pronunt eu.Iata cine sunt antiromanii de care vorbiti prof .dr.ovidiu coriolan pecican,cel care este autorul manualelor de istorie alternativa,prof.lucian boia,profesor de istorie la UBB.,acad.dinu giurascu,cel care i-a ridicat osanale TRADATORULUI DE TARA SI NEAM,misu milogu’,oligofrenu’ si bastardu’ devenit si el academician,ptr.TRADARE DE TARA SI NEAM. I-am scris pe astea cu litera mica,fiindca sunt antiromani si nu doresc sa-i supar pe adevaratii istorici.Cititi va rog mai multe despre astea,si va veti convinge. Cu bine,

de Horia Mărieș la 15 iunie 2013 - 12:21

Extrem de palpitante aceste reuniuni organizate în scopul revigorării, a scoaterii de la naftalină a foștilor securiști.

Ăsta a fost un așa numit eveniment cultural?

Ăsta a fost clar un eveniment pro-Secu, nu unul cultural, nu v-ar fi rușine să vă fie!

Cu Iulian N. Vlad ca invitat de frunte? Ptiuuuiii!

Vi s-a șters memoria de tot sătmărenilor?

Sau în timpul evenimentelor din decembrie ’89 ați stat doar la TV cu o sticla de Bikavér alături? Eu cred că nici nu erați născuți pe atunci, fiindcă altă explicație logică chiar nu am.

Rușine să vă fie, Ștef și Sasu fiindcă ați girat o astfel de blasfemie la adresa victimelor comunismului!

Organizați D’le cât mai multe bairamuri din astea, mai ales cu sprijinul oficialităților locale (prefectură, consiliul județean, etc.) fiindcă aceste personaje sunt mândria neamului românesc! 🙁

Distrați-vă bine tată cu poveștile lor vitejești și jigodești, dacă la altceva nu sunteți buni sau nu vă mai duce capul!

@sas lore (la 13 June 2013 – 10:59):
====================================

Ca să nu mor prost, Doamne ferește, lămuriți-mă vă rog și pe mine ce hram poartă, cine a fost și ce servicii formidabile a adus țării ăsteia distinsul col. (r) Gheorghe Mărieş, de i se aduc acum atâtea osanale.

Să nu-mi spuneți cumva că a fost vre-un mare șef Secu pe județul S.M., cu niscaiva aventuri postrevoluționare apoi pe la Tg. Mures, să nu-mi săuneți că el ar fi ordonat, prin adresa Ministerului Securității Statului și prin procesul verbal de internare nr. 228/1952, dar fără nici un fel de judecată, trimiterea pe timp de un an, între 1952-53 la Colonia de Muncă (forțată) nr. 4 de la Castelu (Canalul Dunărea – Marea Neagră) a tatălui meu, Gheorghe Mărieș, fiindcă fac apoplexie pe loc!

Sunt sigur că nu suntem nici un fel de rubedenii, dar doar această simplă coincidența de nume mă face să turb!

Domnule (Doamnă) @sas lore, chiar aștept răspunsul Dvs. Merci.

de sas lore la 15 iunie 2013 - 17:08

Pentru a sti cine a fost si mai este, dupa cum vedeti ca evolueaza puterea securistilor, Gheorghe Maries, cititi cartea doamnei Martha Izsak „Obiectiv Zita” sau Dosarul „Poetul” deschis de slugoii lui Ceausescu, cei care, dupa cum vedeti, incep sa se adune in hoarde si sa ne dea lectii de patriotism, lui Radu Ulmeanu. Mai sunt si alte victime ale lui Maries , dar le e frica sa spuna ce le-a facut, cum i-a umilit, cum i-a chinuit, cum i-a nimicit. Din cauza lui , o fata care , pe langa ca era frumoasa, curajoasa, culta, mai si gandea adevaruri despre clica comunista, Marta Izsak a fost data afara pana si din cel mai umil post pe care l-a ocupat. Chiar, de ce nu l-au invitat si pe profesorul care a scris despre ei? Le-a fost frica sa nu-i intrebe prea multe. Asa-i?

de georgi la 15 iunie 2013 - 17:38

mari diversionisti ungurii astia….. in timp ce voi le credeti toate diversiunile ei au si bagat in constitutie prevederti ce le vor permite sa ceara autonomie teritoriala si sa nu mai vorbim de faptul ca nu degeaba a desfiintat karcsi celula de sereisti din oras si acum peste tot fac ce vor.n

nici macar copii ce termina aopta nu stiu romaneste pentru ca le predau profesori maghiari la limba romana sau vorbesc cu ei numai in maghiara si nu se gandesc ca le liniteaza posibilitatile de a isi gasi un loc de munca.
foarte putini din cei ce termina liceu stiu sa scrie si sa vorbeasca romaneste dar la inspectorat piroska aranjeaza tot ca sa iasa cum trebe si sa treaca la limba romana.
la Carei au adus un levi pentru care au facut o directie de invatamant ca pe vremea comunistilor dar cum ei au fost primi comunisti in Carei nu mai este de mirare.el dirijeaza tot si mai ales in camaruta de la ildiko de la camin si apoi spune ce mare familist este el!
cine vede ca se maghiarizeaza totul pe tacute si pentru asta a vrut sa aduca jeno pe levi si sa puna pe laici sa ruguceasca pe toti in jur ca la fotbal??
voi va ocupati de cioace istorice si udmristii profita de distragerea atentiei de la problemele adevarate din prezent.

de Horia Mărieș la 11 septembrie 2014 - 17:15

Îmi place din ce în ce mai mult cât de tare se bagă in seamă mai nou securiștii ăstia reșapați gen Iulian N. Vlad, Aurel I. Rogojan, Gheorghe Mărieș, Theodor Ardelean, ca să-i amintesc numai pe cei citați in articol.

AU fost cu toții niște INGERI, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase.
Au un tupeu fantastic, n-au pic de rușine. Ar trebui să se ascundă în gaură de șarpe, ca nimeni să nu-i ma vadă în vecii vecilor, să se bucure că au rămas în viață, că n-au fost linșați la așa zisa Revoluție, nu să facă pe eroii, pe binefăcătorii patriei.
Te pomenești că le mai datorăm și bunăstarea zilelor prezente! Trebuie să le mai și mulțumim!

Iar prostimea (sau pulimea, nici nu mai știu care este termenul cel mai corect) se uită in gurile lor și le admiră „performanțele trecute”!
Asta-i culmea!
Oare când se va deștepta neamul ăsta păcălit mereu de toți escrocii?
Chiar niciodată? Nu mai este nici o speranță să apuc și eu acele vremuri?

Domnule președinte al Consiliului. Jidețean Adrian Ștef, dumneata ce pisici cauți la astfel de paranghelii ale securiștilor reșapați?
Le dai și dumneata credit? Aveam o părere puțin mai bună despre dumneata. Îți dădeam și eu dumitale puțin credit. Acum creditul dumitale la mine a ajuns la zero barat, mai ales după prostituția făcută recent cu amicul Tăriceanu. Hasta la vista, baby!

Raspunsuri

Lasati un comentariu