Fabrica de medicamente de la Braşov închisă pentru supraproducţie

• publicat la: 29 June 2013
Fabrica de medicamente de la Braşov închisă pentru supraproducţie

Grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) a anunţat joi că va închide fabrica Europharm pe care o deţine la Braşov. Unitatea a avut anul trecut o cifră de afaceri de 104 mililoane de euro şi un profit de 11 milioane de euro. Motivul invocat de oficialii GSK pentru această decizie – există o supracapacitate de producţie la nivelul grupului.

Fabrica de la Braşov este al doilea mare producător local de medicamente după cifra de afaceri înregistrată în 2012 şi este singura din cadrul GSK care se închide. „Decizia vine ca urmare a unui val de patente expirate care a dus la un exces de capacitate privind formele orale solide“, a spus Pascal Prigent, directorul general al GSK România .

La Braşov, GSK a transferat producţia unor medicamente precum antidepresivul Seroxat sau Retrovir, pentru tratamentul HIV/SIDA. Fabrica era unul dintre cei mai mari exportatori din domeniul farmaceutic, iar 60% din produse mergea la export în 2011, în circa 80 de state.
Europharm este prima fabrică de medicamente din Ro¬mânia care se închide, iar anunţul a fost o surpriză în con¬diţiile în care GSK anunţa în urmă cu patru ani că face din România bază de export de 300 de milioane de euro pentru un antidepresiv.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu