Întâlnirea cu călugărul Rafail Noica

• publicat la: 1 iunie 2013
Întâlnirea cu călugărul Rafail Noica

Joi,in sala arhiplina AUDITORIUS MAXIMUSde la Unįversitatea Babes,s-a desfasurat  conferinta organizata de Facultatea de  TEOLOGIE ORTODOXA avandu-l  ca invitat pe  parintele Rafail Noica, fiul marelui Constantin  Noica.

Cuvântul introductiv si de multumire l-a  rostit  ÎPS Andrei Andreicuţ, la invitaţia căruia  a răspuns Parintele  RAFAIL NOICA., care   se  află intr-o sihăstrie  montană din judeţul ALBA IULIA,  si este  ştiut  faptul că  iese foarte rar .

Tema conferinţei a fost pe marginea  virtuţiile parintele SAHAROV, de la manastirea ESSEX, din  Anglia., de la  a cărui trecere în veşnicie  se împlinesc 20 de ani., şi in a cărui ucenicie   a  stat  30 de ani celălat NOICA, părintele Rafael.

In interval de două ore a creionat  memorii despre  parintele  Saharov, care  a fost  ucenic a  Sfântului  Siluan  Athonitul ,  a prezentat  cartea  S-a dus  să vadă cum este ” , care cuprinde studii si articole  despre  părintele  SAHAROV.iar în final a răspuns la întrebările auditoriului.A dat apoi   sfaturi   către  tinerii teologi si a recomandat lectura  patristică a  sfintilor părinti din primle  secole.

Spicuind câteva din învăţăturile părintelui Rafail , căruia filozoful NOICA  îi  spusese  ,, Fii  împlinit  şi  fă ce  vrei! ,, , amintim  următoarele:

Trăiţi ca un om!  Adică rugati-vă unul pentru altul ţi fiecare pentru  fiecare, pentru  toate mădularele Bisericii, astfel am deveni o altă lume.

În faţa  răutăţii repede  crescândă a lumii să ne întărim ca să nu-L lepădăm pe  HRISTOS,ci  precum faceau martirii, mucenicii, care nici  în chinuri nici în moarte nu s-au lăsat biruiţi.Martiros, în limba greacă are  sensul de cel care  poartă mărturie, e martor.

Suferinţa e o mare  taină, am observat-o din copilarie, dar încă nu i-am înţeles tâlcul., ea nu scade, dar caracterul ei  i se schimbă dacă suntem  ancoraţi  în viaţa creştină, devine  tămăduitoare.

Omul este chip divin şi potenţială asemănare cu Dumnezeu prin lucrarea  sa, adică poate  fi  bun- si mai bun, blând- si mai blând, iertator  – si mai iertător ,s.a.m.d.

Slujbele sunt  dorul de  a trăi veşnic în rugăciune.

Rugaţi-vă să vă dea Dumnezeu dreapta întelegere in ceea ce faceţi!Obiectiv  nimic nu e rău sau bun, ci felul în care-L trăim e mântuitor  sau nu. Minciuna nu există , ci e un adevăr pe care il strâmbi, păcatul e numai o deformare a virtuţii, rău în sine nu există, ci felul uzitării, nu există cuvânt care să nu fie  laudă lui Dumnezeu ori  blasfemie, direcţia, scopul, felul  decide. Răul e doar o scâlciere a binelui făcut  de  Dumnezeu.

Unii  zic  că intrebarea  ,, De ce? ,, e  întrebarea divolului, în sensul că aruncăm acuzaţii către DUMNEZEU, dar  poate fi mântuitoare întrebarea  ,, de ce,,  daca vrei să trăieşti mai deplin  în voia lui Dumnezeu.

O mare putere este  dreapta înţelegere. Cartea despre  Sfântul Siluan  Athonitul,  care în  imputarea şi cearta cu  DUMNEZEU , a primit  răspunsul ,,  ŢINE-ŢI MINTEA ÎN IAD  , ŞI NU DEZNĂDĂJDUI! ,, sintagma  are  sensul  de a fi realist, adică  asta eşti -un păcătos, iată iadul, pâăatul te face  să te simţi ca in iad, dar nu  deznădăjdui, ci increde-te  în Dumnezeu, Care pe nimeni n-a părasit, ci doar a fost părăsit, deci să-ţi lucrezi mântuirea nedeviind de la realitatea păcatoşeniei personale.

prof.Carmen Dindelegan

comentarii

de Titus Doboş la 2 iunie 2013 - 03:51

Felicitări stimatei autoare !

Lasati un comentariu