Invenţie: aparatul care ne permite să vorbim cu animalele

• publicat la: 11 June 2013
Invenţie: aparatul care ne permite să vorbim cu animalele

Profesorul Con Slobodcicov, un american de origina rusa de la Universitatea din Arizona de Nord, expert in studiul comportamentului animalelor, a anuntat recent ca lucreza la un aparat capabil sa descifreze limbajul acestora.

Trebuie mentionat ca inventia nu este ceva cu totul nou, informeaza Factroom. Ea reprezinta reluarea si continuarea alteia mai vechi, apartinand japonezului Matsumi Suzuki, care a reusit sa descifreze 200 sunete prin care comunica patrupedele. La timpul sau, japonezul a fost distins, in 2002, cu premiul pentru inventia anului.

Fiecare cu “aoleu”-ul sau

Animalele nu au capacitatea noastra de a articula cuvinte si cu atat mai putin de a formula fraze, dar sunetele pe care le emit in diferite situatii exprima o anumita stare de spirit, o necesitate, o avertizare.

In definitiv, asa cum cuvintele si frazele noastre reprezinta un mijloc de comunicare a ceea ce gandim, sunetele emise de animale pot reprezinta exact acelasi lucru, in limitele permise de gandirea lor.

Intr-o prima etapa, cercetatorul a studiat sunetele emise de cainii de preerie americani, reusind sa identifice semnificatiile multora din acestea. S-a oprit asupra respectivei specii, intrucat cainii de preerie salbatici traiesc in subteran, in colonii mari, iar comunicarea intre indivizi este acolo mai necesara decat in alte situatii.

Profesorul Slobodcicov a informat presa ca, in urmatorii 5 pana la 10 ani, va reusi sa prezinta un dispozitiv electronic, capabil sa perceapa sunetele animalelor, sa le analizeze si sa le transpuna in limbajul uman.

Nu trebuie sa ne asteptam la minuni, pentru ca animalele nu au in niciun caz felul nostru de a gandi, deci si modalitatea de comunicare va fi alta, mai simpla si mai directa. Comunicarea dintre ele are probabil mesaje ca “mi-e foame”, “ma doare”, “mi-e teama”, “alarma – pericol”.

Sa nu ne miram. De multe ori si oamenii comunica printr-un simplu sunet, adesea o interjectie. Una din cele mai semnificative interjectii ilustreaza surpriza si este exprimata in limba romana prin “aoleu”. Fiecare limba isi are un aoleu al ei: germana “autsch”, italiana “ahi”, rusa “oi”, franceza “ouch”.

Pastrand oarecum proportiile, cam acesta este stilul de a “vorbi” al animalelor, dar paleta poate fi mult mai larga de atat.

Animal-mobil

Presa comenteza ca inventia profesorului Slobodcicov poate ajunge o afacere de prim rang, in conditiile in care in lumea evoluata moda animalelor de companie a luat un avant cu totul deosebit. In America, 40% din gospodarii au caini, 33% au pisici, iar in Europa numarul acestora nu este cu mult inferior.

Aparatul pe care il construieste profesorul din Arizona de Nord va avea dimensiunea unui telefon mobil, avand doar functia de receptor.

Ambitia lui Slobodcicov este insa ca, in deceniul ce urmeaza, sa-l doteze si cu dispozitive de emisie, pentru a transmite sunete pe care sa le inteleaga animalul. Este faza in care, prin aparat, oricine ar putea duce un crampei de conversatie cu animalul sau de companie.

 sursa ziare.com

Lasati un comentariu