Jandarmii previn delincvenţa juvenilă

• publicat la: 17 June 2013
Jandarmii previn  delincvenţa juvenilă

 Jandarmii sătmăreni au desfăşurat o activitate menită să prevină  delincvenţa juvenilă la Şcoala de la Beltiug în cadrul proiectului „Parteneri pentru siguranţă în şcoală, pe stradă şi acasă”.

Luni, 17 iunie a.c, cu începere de la ora 9.00, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Satu Mare a  desfăşurat o acţiune de prevenire a delincvenţei juvenile  la elevii Şcolii Gimnaziale Beltiug. Acţiunea s-a desfăşurat  la solicitarea  şcolii de a sprijini demersul educaţional, în sensul creşterii şi educării elevilor într-o societate « Fără violenţă !» şi are la bază acordul partenerial încheiat între cele două instituţii.

Astăzi, jandarmii sătmăreni, la solicitarea Directorului şcolii, doamna profesor Aurora Badea, i-au  instruit pe elevi cu privire la faptele de natură penală şi contravenţională, le-au vorbit despre materialele pe care le utilizează,  despre armamentul uşor şi greu din dotarea institutiei, despre ţinuta jandarmilor.

Jandarmii au dorit să-i sensibilizeze pe elevi cu privire la respectarea normelor de conduită şi a legii atât pe timpul cât sunt la şcoală cât şi în timpul lor liber, acasă sau pe stradă.

După prezentarea aspectelor teoretice, oamenii legii au urmărit atragerea audienţei spre dialog şi expunerea propriei păreri cu privire la violenţă  şi la modul in care trebuie să acţioneze în caz de violenţă. Elevilor le-au fost prezentate diferite aspecte referitoare la modul în care trebuie să stea departe de fenomenul violenţei, iar dacă sunt martori sau chiar sunt implicaţi în violenţă, cum trebuie să acţioneze imediat.


Un aspect esenţial al acestei acţiuni a fost conştientizarea elevilor cu privire la faptul că a fi violent nu înseamnă a fi puternic şi totodată « Violenţa nu te face mai puternic ! ».

Violenţa, cu toate formele ei, este o realitate care îşi face simţită prezenţa din ce în ce mai mult în societate,  chiar şi în şcoală, unde există un nivel de indisciplină inerent, ca rezultat al faptului că elevii sunt la o vârstă la care sunt tentaţi să treacă peste reguli, iar această indisciplină poate duce la un comportament violent.

În general, faptele antisociale cel mai întâlnite în şcoală sunt agresiunile exprimate prin: injurii, jigniri, îmbrânceli sau intimidări. Pornind de la acestea, de cele mai multe ori izbucnesc conflicte cu o justificare minoră, însă care pot culmina cu agresiuni fizice cu consecinţe dintre cele mai grave.

Pentru a face întâlnirea dintre cele două instituţii mai atractivă  pentru copii, jandarmii au pregătit surprize elevilor.

Astfel, după  ce le-a fost prezentată trusa criminalistică elevii au putut testa modul de amprentare, fiind  îndrumaţi de specialistul Jandarmeriei, plt. Oros Florentin.

Apoi, plt.Turtoi Ovidiu şi plt. Moisa Lucian, ambii din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil au amenajat un mini poligon de tragere unde elevii au avut posibilitatea de a testa tragerea cu  arme airsoft.

Elevii au fost foarte încântaţi de cele prezentate, iar la final au făcut poze cu jandarmii şi materialele acestora. Activitatea a fost apreciată ca o reuşită de către cei prezenţi, aceştia având astfel prilejul să manipuleze armele,  să tragă cu arme airsoft, sub atenta supraveghere a jandarmilor.

Şi pentru că se apropie cu paşi repezi vacanţa, jandarmii le-au transmis copiilor şi cadrelor didactice vacanţă plăcută cu mult soare şi multe bucurii şi să nu uite să respecte regulile de conduită şi pe timpul vacanţei.

Lasati un comentariu