O nouă destinaţie pentru fosta Şcoală Generală nr.4

• publicat la: 19 iunie 2013
O nouă destinaţie pentru fosta Şcoală Generală nr.4

Recensământul din octombrie 2011 a scos la iveală faptul că populaţia ţării este in scădere,implicit şi numărul de copii.Nici oraşul nostru nu a fost scutit de acest fenomen care afectează  mai ales instituţiile de invăţământ.

Cele trei grădinite cu program prelungit,creşa din cartierul Eliberării şi 8 grădiniţe cu program normal sunt ca atare mai mult decât suficiente pentru numărul redus de copii faţă de alţi ani,populaţia oraşului fiind puţin peste 20 de mii de locuitori.A nu se intelege că spatiile existente nu necesita modernizări. An de an educatoarele fac eforturi pentru a câştiga simpatia părinţilor prin programele oferite viitorilor preşcolari, în încercarea de a-şi menţine grupele şi implicit postul.

Grădiniţa este prima experienţă a vieţii in societate a copilului. Pregătirea copilului pentru învăţarea continuă incepe de la grădiniţă; aici, el dobândeste primele comportamente intelectuale, face cunoştinţă cu primele povestiri fantastice, cu primele conţinuturi stiinţifice.

Desigur,in conditile in care se asigură o bază materială adecvată.In acest context este de apreciat  initiativa  Primăriei  Carei de a moderniza  o clădire pentru micii locuitori ai oraşului.

Unul din proiectele incluse pe ordinea de zi a şedinţei din 18 iunie 2013 de către primar ,solicită acordul consilierilor pentru intocmirea unei documentatii de avizare a lucrărilor de investiţii D.A.L.I. pentru ,, REAMENAJARE GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT,, in incinta fostei Scoli Generale nr.4,de pe strada Agrară.

Ce ne facem insă dacă clădirea  nu a avut această destinaţie până acum şi nici nu este in imediata apropiere a uneia dintre grădiniţe la fel cum sunt altele ?

Având în vedere raportul de specialitate al Biroului achiziţii-investiţii,valoarea lucrărilor se ridică la  109.760,80 lei.

In aceste conditii,vin de la sine interpelări ca cele ale  consilierului  Ciută  in cadrul acestei şedinţe:

„Vă aduc aminte că am mai comandat  2 Studii de Fezabilitate pentru a mări capacitatea unor grădinite,studii plătite de primărie  dar care nici până acum nu s-au finalizat ,la care se adaugă şi plata  timp de 2 ani a unei chirii  de 1.000 lei/luna către o persoană care detinea clădirea din vecinătatea grădinitei nr.1 ,fără a se face vreo amenajare sau vreo activitate in acesti 2 ani acolo.Am băgat doar cuiva bani in buzunar! Dar mă gandesc….oare stiti  ce faceţi?!

Am cerut date de la Directia de invăţământ din Primărie si incă nu le-am primit decât parţial.Nu am primit o listă cu câţi copii sunt inscrişi la  cele două secţii de la această grădiniţă”.

Ca iniţiator al proiectului,primarul Kovacs a dorit să scoată in evidenţă importanţa acestei lucrări prin enumerarea beneficiilor ce le va aduce după recepţionare “din nefericire in Carei spatiile sunt inadecvate,vechi iar la celelate grădinite e inghesuială.Am găsit solutii pentru lămurirea unor părinţi ca să işi aducă aici copii,in cele 5 săli pe care le vom renova”.

Nu este pentru prima dată când cei doi primari de la formaţiunea UDMR  işi aduc laude in public unul altuia  si nici de această dată nu a fost altfel.

Vă felicit domnule primar că aţi găsit această locatie pentru grădiniţă.Nu va fi una mai frumoasă ca şi această in oras! Veti vedea că vor fi cele mai bune conditii si părinţii vor avea locuri de parcare suficiente  si nu va fi aglomerare ca la alte grădinite”  au fost cuvintele folosite de viceprimarul Keizer.

Schimbul de replici  intre cei trei    vorbitori  a mai ridicat cu câteva grade temperatura din sala de sedinte,mai ales că viceprimarul a dorit să asigure consilierii de faptul că conştientizează  de deciziile luate in legătură cu acest subiect,făcând referire că si el face parte din mediul privat si  mai şi greşeşte.

Diferenta intre mediul privat şi  cel bugetar este că la privat greşesti pe banii tăi dar aici sunt in joc alti bani,ai cetăţeanului, care nu ne aparţin si deci nu ne putem permite să ii gestionăm neadecvat” a venit prompt replica consilierului Ilie Ciută.

Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean Satu Mare,acesta nu a acordat aviz de infiintare a unei noi unităţi de invăţământ preşcolar in Carei pentru anul 2013-2014 iar la locaţia  ce face subiectul proiectului de hotărâre se preconizează a functiona două grupe de secţie maghiară.

Potrivit raportului de specialitate prezentat consilierilor,până la data de 10 septembrie se vor efectua lucrări ce  cuprind recompartimentarea intregului spatiu de la fosta şcoală 4 prin desfiinţarea pereţilor existenti si realizarea altora,schimbarea  tâmplăriilor la faţada principală şi laterală si montarea altora noi de pvc,realizarea modficărilor la instalatiile sanitare precum si a unei scări de acces in spaţiile amenajate.

Fosta Şcoală Generală nr.4 a găzduit până în prezent Muzeul Orăşenesc iar una din aripi a fost inchiriata   Asociaţiei Werdnig Hoffman.

 Daniela Ciută

comentarii

de eliza la 19 iunie 2013 - 20:45

si la noi fost orsy sora lui ildiko si spus sa inscriem numa pe lista copilu si daca nu ducem acolo da sa fie trecuta pe lista

de Ocean la 20 iunie 2013 - 05:43

Acesti doi Domni Primarul si Vicele, categorig isi bat joc de noi, adica de cetateni orasului. Da ma intreb si eu asa ce mama suparari nu se duc odata acolo unde isi pregatesc deja locusorul in Hangari-ul lor si ne lasa pe noi aici in plata Domnului. Mai putem invirti, sifona, sau mai urit zis smangli, banuti public. Ciuta daca le zice dar le si dovedeste, zici ca le sparge capul. Am comandat doua studi de fezabilitate, am platit chirie luni sau poate ani de zile, pentru ce anume, cui unde sunt banuti, la care dintre ei in buzunar oare, ca la Ciuta precis nu au ajuns. Modernizam o gradinita frumos, dar ma intreb de aici citi ban vor avea directi, sau destinatie,diferite, alta decit cea prevazuta in contract. Bravo Domnilor asa se poate trai si in tarisoara noastra. „scuzati pentru sinceritate”.

de cineva la 20 iunie 2013 - 07:35

de ce varna levente a dus la sedinta numai educatoarele de la sectia maghiara pentru ca si pe noi de la sectia romana ne intereseaza ce va fi cu grupele noastre.??!!
grupele vor fi facute cu copii luati de la alte grupe si apoi ne furam unii de la altii copii???
nu sunt mai multi cu copii in oras decat au fost pana acum .
adica se fac doua grupe pentru cine e mai aproape de foc iar cineva va ramane apoi fara grupa?

de de janika la 20 iunie 2013 - 21:07

La Kaizer i se rupe in doua,el il felicita pe Kovacs de vrajeala,si voi spuneti dupa urma,asta da domn(smecher),voi nu vedeti ca nici o data nu-l ia responsabilitate cea ce face, sau bine zis cea ce nu face pt.cetateni orasului.El nu are nici un interes pt. copii, ca mai are un pic si iese in pensie, si il doare in cur.Nu vedeti ca nu-l intereseaza ce se va intampla cu sportul Careian!!! Pur si simplu nu-l intereseaza viitorul orasului.Il intereseaza numai soarta si viata lui.E un egoist iesit din comun!!!!CIUTA SA FI TARE CU EI,FARA FRICA!!!

de luci la 26 iunie 2013 - 07:02

directia de invatamant din primaria carei este un organism ca pe vremea comunistilor cu director ce sapa la baza invatamantului romanesc din oras pentru a intari pe cel al etniei majoritare din oras.
acesta e respectul pe care ei il pretind de la altii dar uita sa il acorde altora.
si ca sa fie circul complet il mai baga in ecuatie si pe popa reformat care umbla dupa copii in martie cu sora directoarei ca sa isi faca lista ce apoi primasu o duce la inspectorat sa le vrajeasca pe inspectoarele de acolo!
pe cand o directie care sa ne indice ce avem voie sa vorbim domnilor primari?????

de cucu la 1 iulie 2013 - 17:27

luci,fer
esti varza

Lasati un comentariu