Pagube produse de furtuna de luni seara

• publicat la: 11 iunie 2013
Pagube produse de furtuna de luni seara

Urmarea emiterii codului galben şi ulterior portocaliu de fenomene meteorologice periculoase pentru judeţul Satu Mare, prefectul Eugeniu Avram a dispus, în data de 10 iunie, activarea Comandamentului operaţional judeţean.

Potrivit datelor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, în data de 10 iunie, între orele 17,15- 17,45 la Staţia hidrologică Răteşti s-au înregistrat  precipitaţii care au totalizat 47 l/mp, iar la Staţia hidrologică Supuru de Jos s-a semnalat grindină de mărimea unui ou de porumbel.

Datorită cantităţilor foarte de mari de precipitaţii căzute în zona oraşului Tăşnad, în cartierul de romi s-a semnalat inundarea a zece locuinţe de către apele din şanţurile de colectare a apelor pluviale. Deplasându-se în zona respectivă, prefectul  împreună cu autorităţile locale au decis mutarea celor care locuiau în locuinţele afectate de ape într-o grădiniţă din apropiere pe timpul nopţii.

Tot datorită cantităţilor mari de precipitaţii căzute în decurs de câteva ore pe raza localităţilor Ardud, Gerăuşa, Răteşti, Unimăt şi Poiana Codrului s-au semnalat cazuri de curţi şi anexe inundate de apele pluviale însă fără a fi afectate locuinţele.

Urmarea rafalelor de vânt puternice, cu viteze cuprinse între 72 şi 101 km/h, pe DN 19, între localităţile Doba şi Decebal, şi pe DN 19 A, între localităţile Săcăşeni şi Tăşnad, s-au înregistrat copaci căzuţi pe carosabil. Echipele de intervenţie de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru îndepărtarea copacilor, circulaţia rutieră fiind reluată la scurt timp. Vântul puternic a doborât trei stâlpi de telecomunicaţii între localităţile Socond şi Hodişa.

Vântul puternic şi descărcările electrice au provocat întreruperea alimentării cu energie electrică în 42 de localităţi din judeţ, 10 echipe de la ELECTRICA fiind trimise pentru depistarea şi remedierea deranjamentelor astfel încât să se poată relua alimentarea cu energie electrică cât mai rapid. În localitatea Bercu, datorită unui fulger a luat foc anexa unei locuinţe însă incendiul a fost stins de echipajul de pompieri.

În localitatea Eriu Sâncrai rafalele puternice de vânt au dus la prăbuşirea acoperişurilor a două grajduri amplasate pe păşunea comunală, însă fără a fi afectate efectivele de animale.

Pe raza judeţului Satu Mare, la ora transmiterii acestor date, nu mai există situaţii în care viaţa cetăţenilor să fie puse în pericol. În toate zonele cu potenţial de risc se continuă monitorizarea, prefectul solicitând instituţiilor cu atribuţii şi  primarilor din zonele afectate de furtună să verifice şi să aplice măsurile necesare de intervenţie în caz de nevoie.

Lasati un comentariu