Primarul Cherecheş a primit bani de la reprezentanţii a cinci firme pentru a le favoriza în procedurile de achiziţie publică

• publicat la: 19 iunie 2013
Primarul Cherecheş a primit bani de la reprezentanţii a cinci firme pentru a le favoriza în procedurile de achiziţie publică

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a pretins şi primit, în cursul anilor 2011-2013, sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentanţii a cinci societăţi comerciale, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a favoriza aceste firme în procedurile de achiziţie publică organizate de primărie, atât cu ocazia atribuirii contractelor cât şi pe parcursul derulării acestora, arată Direcţia Naţională Anticorupţie.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES, primarul este urmărit penal pentru luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte.

De asemenea, în perioada februarie – mai 2013, învinuitul Cherecheş, în calitate de primar, a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o deţine, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali a două societăţi comerciale.

„Concret, în cursul lunii mai 2013, în scopul achiziţionării unei licenţe pentru un post de televiziune, învinuitul Cherecheş a făcut demersuri pentru modificarea acţionariatului celor două firme astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari şi/sau administratori ai acestor societăţi comerciale”, susţin procurorii.

În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

„Citarea cu mandat de aducere a învinuitului Cătălin Cherecheş s-a făcut conform prevederilor art. 183 alin. 2 Cod de procedură penală, în interesul bunei derulări a anchetei penale”, precizează DNA.
Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost ridicat marţi de procurorii anticorupţie pentru audieri în dosarul în care este suspectat de achiziţii publice ilegale, au informat surse judiciare. Edilul a evitat să dea declaraţii presei.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au efectuat în cursul zilei de marţi mai multe descinderi la o serie de firme din municipiul Baia Mare ce au o legătură directă cu administraţia, printre care se află şi trustul media Emaramureş, care ar fi deţinut de edil prin intermediul unui apropiat al său, Cristian Şpan.

De asemenea, procurorii au ridicat din sediul primăriei şi redacţiei Emaramureş documente şi calculatoare care indică o posibilă legătură dintre administraţia locală şi entitatea media.

Procurorii au fost interesaţi şi de legăturile primarului Cherecheş cu firma XS Sud Compani Baia Mare, deţinută de omul de afaceri Ioan Baltă care din luna martie este cercetat în libertate pentru infracţiuni economice. Acesta este şi proprietarul cotidianului „Informaţia Zilei” şi al postului local „Maramureş tv”. Firma XS Sud Compani are relaţii contractuale cu Primăria Baia Mare şi a executat în ultimii ani reparaţii de drumuri.

Cercetările au fost extinse şi spre firma „Construrom” din Baia Mare deţinută de omul de afaceri Viorel Zoicaş, şi acesta deţinătorul postului de televiziune regional „Impact” şi al unei frecvenţe radio oferite în franciză omului de afaceri Corin Cherecheş, proprietarul ziarului „Glasul Maramureşului” şi al postul „Axa tv”.

Procurorii DNA au efectuat percheziţii şi la domiciliul omului de afaceri Cristian Şpan, un interpus care administrează afacerea de media a primarului Cătălin Cherecheş. Trustul de media Emaramureş a fost achiziţionat de Şpan în urma unei tranzacţii dintre firma sa şi Inserv Media contra sumei de 380.000 de euro la începutul lunii martie. Primarul ar fi cumpărat trustul media după ce unul dintre realizatorii tv îi solicitau în modul repetat să prezinte cheltuielile reale a primăriei pe anul 2012 şi modul în care va garanta un împrumut bancar pe termen mediu pentru dezvoltarea unor proiecte locale.

Totodată, procurorii DNA s-au arătat interesaţi şi de relaţiile financiare ale primăriei cu o serie de cluburi sportive./agerpress.ro

Lasati un comentariu