Revizuirea Constituţiei: „Amendamentul privind familia va fi rediscutat”

• publicat la: 8 iunie 2013
Revizuirea Constituţiei: „Amendamentul privind familia va fi rediscutat”

 

Comisia de revizuire a Constituţiei va rediscuta marţi amendamentul privind familia.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat miercuri un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între „un bărbat şi o femeie”, sintagmă care înlocuieşte cuvântul „soţi”, prezent în textul actual al Constituţiei.

Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, nu au ajuns la un acord joi în privinţa definirii căsătoriei în Constituţie. Ponta a spus că nu vede de ce actuala prevedere din Constituţie, care defineşte căsătoria ca relaţie între „soţi”, ar trebui schimbată, în timp ce Antonescu a subliniat că îşi menţine părerea iniţială privind definirea casătoriei ca relaţie între un bărbat şi o femeie.

Alina Gorghiu crede că „săptămâna viitoare, marţi, va fi reluată discuţia pe acest articol”.

Zeci de ONG-uri se declară îngrijorate de declaraţia premierului Ponta privind păstrarea în forma actuală a articolului despre familie din Constituţie, care, în opinia lor, arată „o minimizare a responsabilităţii statului în a asigura cadrul adecvat de dezvoltare a noilor generaţii”.

„Românii, în majoritatea lor, consideră Familia tradiţională, formată din bărbat și femeie, ca fiind primul și cel mai important centru al vieţii sociale. Familia tradiţională reprezintă nucleul de formare a noilor generaţii iar rolul esenţial jucat de aceasta în viitorul unei ţări trebuie specificat și recunoscut în noua Constituţie”, se arată în comunicatul remis de acestea.

Aceleaşi ONG-uri spun că se opun categoric introducerii în Constituţie, la articolul 4, alineatul 2, a textului „Orice discriminare bazată pe …. orientare sexuală este interzisă”.

„Discriminarea bazată pe orientarea sexuală nu ţine de spiritul sau tradiţia românilor. În România, atât heterosexualii, cât și persoanele de altă orientare sexuală sunt egali în faţa legilor Statului român, iar orientarea sexuală nu este criteriu de evaluare al oamenilor. Orice român este liber să acţioneze în spaţiul privat după cum îi dictează propria conștiinţă, iar minorităţile sexuale nu sunt îngrădite în nici un fel în exercitarea libertăţilor fundamentale. Orice formă de discriminare este interzisă în România, iar acest lucru este statuat în prezent prin Ordonanţa nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sancţionarea tuturor formelor de discriminare, prin urmare introducerea acestui articol nu este necesară. Mai mult, poate crea confuzii și viitoare tulburări sociale, deoarece discriminarea pe baza orientării sexuale este în prezent definită ca fiind orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe baza de orientare sexuală”, argumentează cele 78 de ONG-uri.

În opinia semnatarilor comunicatului, prin această modificare a textului legii fundamentale, se forţează „calea către o legiferare tacită a căsătoriei între persoane de același sex, cu faza intermediară de uniune civilă între persoane de același sex, lucru ce contravine tradiţiei creștine a acestui neam și naturii umane și pentru care în nici un caz nu vom gira prin vot”.

 

 

Lasati un comentariu