3-10 Iulie – Săptămâna Internațională ‘’Fără Pungi de Plastic’’

• publicat la: 4 iulie 2013
3-10 Iulie – Săptămâna Internațională ‘’Fără Pungi de Plastic’’

Alianța Zero Waste Romania se alatură campaniei internaționale ‘’Plastic Bag free Day’’, ediția a patra, dedicată restricționării și diminuării utilizării pungilor de plastic de unică folosință.

Aceasta face parte dintr-o campanie ce constă în acțiuni de conștientizare și lobby la nivel internațional și local prin intermediul organizațiilor și grupurilor active din Europa, America Centrală, America de Sud și Asia. Pe durata acestui an, vor fi organizate o varietate de acțiuni în vederea  conștientizării consumatorului, responsabilizării industriei și a influențării factorilor de decizie.

În România, conform Fondului de Mediu, ecotaxa, aplicată pungilor de plastic de unică folosință, din ianuarie 2009, nu a efectul scontat asupra comportamentului consumatorilor. Mai mult, s-a înregistrat o dublare a vânzărilor în 2010, comparativ cu anul 2009. Un raport detaliat referitor la acest subiect va fi publicat la finele lunii septembrie.

‘’Pungile de plastic de unică folosință sunt prost proiectate. Crearea unui produs care să aibe o durată de viață de  circa 500 de ani, dar o durată de utilizare de doar câteva minute, este lipsită de logică, însă acest paradox reprezintă o particularitate a societății consumeriste’’ Elena Râștei, Zero Waste Romania.

Conform Eurostat[1] pungile de plastic de unică folosință reprezintă 92.5% din cantitatea de 95.5 miliarde de pungi folosite în UE în 2010. În acest context, ieri, 3 iulie, în Brussels, organizațiile au solicitat Comisiei Europene să asigure măsurile necesare pentru a restricționa utilizarea pungilor de plastic în perioada revizuirii legislației deșeurilor de ambalaje, în 2014.

“Comisia Europeană amână luarea  unei decizii în ceea ce privește problema pungilor de plastic de unică folosință. Efectele negative ale acestei pasivități ne afectează pe toți; CE ar trebui să restricționeze folosirea pungilor de unică folosință în următoarea sesiune de revizuire a legislației privind deșeurile de ambalaje’”, Joan‐Marc Simon, Zero Waste Europe.

Printre ambasadorii acestei acțiuni se numără actorul Jeremy Irons, Annie Leonard – The Story Of Stuff, Achim Steiner – Executive Director U.N. Environment Program.

Campania este organizată pe plan internațional de Zero Waste Europe, GAIA și Fundació Catalana per la Prevenció de Residus i Consum, fiind implementată la nivel local prin intermediul organizațiilor membre.

Contact: Petronela Chiriac, petronela@zerowasteromania.org, 0751 473 270

Zero Waste Romania – este o alianță de organizații neguvermentale (Asociația Mai Bine, Asociația Ecologistă Floare de Colț, Clubul de Cicloturism Napoca-CCN, Asociația NeuerWeg, Asociația Română de Permacultură, Transition Towns Romania, Institutul Independent de Ecoinovare (Centrul de Cercetare Zero Waste), care militează pentru reducerea spre zero a deșeurilor fără eliminarea în natură, îngroparea sau arderea acestora, pentru protejarea resurselor și a drepturilor grupurilor defavorizate din sistemul informal de reciclare. www.zerowasteromania.org

 

Lasati un comentariu