A apărut nr.15 al revistei Eroii Neamului

• publicat la: 3 iulie 2013
A apărut nr.15 al revistei Eroii Neamului

Revista „Eroii Neamului”, editată trimestrial de Asociația civică „Tempora” în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare, a ajuns la numărul 15.

Din cuprins atrage atenția primul articol, semnat de col. (r). Voicu Șichet, care face o incursiune în județ pentru a evidenția monumentele dedicate eroilor neamului. Ajuns la partea a XIV-a, „Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor” aduce în atenția cititorilor satele și comunele din împrejurimile Careiului, modul în care conducerea acestora gestionează întreținerea monumentelor și cimitirele eroilor, precum și organizarea comemorărilor acestor eroi.

Autorul articolului semnalează aspecte pozitive sau negative legate de întreținerea monumentele și cimitirelor eroilor, concluzionând: „Din câte știu la Consiliul Județean s-a întocmit o situație, pe comune, cu toate monumentele, mormintele, cimitirele și plăcile comemorative închinate eroilor, iar primarilor li s-au reamintit obligațiile ce le revin după legea 379/2003 pentru protejarea și conservarea acestora, dar și cu privire la organizarea de ceremonii specifice de Ziua Eroilor sau cu alte ocazii.

Ar fi de dorit ca cei de la Consiliul Local să mai ia și măsuri atunci când lucrurile nu sunt în regulă, în fapt acesta fiind și scopul serialului nostru: de a semnala stările de fapt negative pentru a fi îndreptate de cei abilitați și de a veni cu exemple pozitive demne de urmat.”

Mai semnează articole interesante  col. (r.) Mircea Blideran, care face un portret al celui care a fost unul dintre fondatorii revistei „Eroii Neamului”-col. (r.) Dumitru Percea,   pr. dr. Cristian Boloș, care prin cei 40 de Mucenici de la Sevastia oferă „Modele creștine de eroism”, iar dr. Daniela Bălu evocă Ziua veteranilor de Război. Maior (r. ) Ion Bălănescu scoate în relief importanța școlii în conștientizarea tinerilor asupra cinstirii memoriei eroilor neamului printr-un articol în care face radiografia cercurilor școlare „Cultul eroilor”.

Am remarcat de asemenea materialul prof. Nicoleta Câmpian (Școala Gimnazială „Ion Creangă” Satu Mare), precum și articolele elevelor Teodora Covaci și  Andreea Batori de la CN „Doamna Stanca”.

Interesante și inedite pagini de istorie ardeleană regăsim în articolul „Avram Iancu și „bunul împărat” în mentalitatea colectivă a românilor din Transilvania la 1848-1849”, semnat de conf. univ. dr. Ion Cârja, Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca – Facultatea de istorie.
Mai semnalăm articolele scrise de ing. Mircea Pîrlea, Florin Ardelean, elev la LTCM „Unio”, prof. Nicolae Pop, ing. ec. Cristian Mareș, prof. Ioan Ciarnău, lt. col.  (r.) Mihai M. Baciu, prof. dr. Ioan Viman, dr. Viorel Câmpean, prof. Carol C. Koka, dr. Viorel Ciubotă, col. (r.) Petru Prodan și alții, care completează paginile de istorie națională, dar mai ales locală. Istoria locală este în mod deosebit evidențiată în cele peste 60 de pagini ale numărului recent apărut al revistei „Eroii Neamului”.

Nicoleta Latis

Lasati un comentariu