Bac 2013: prima probă scrisă

• publicat la: 1 iulie 2013
Bac 2013: prima probă scrisă

Azi, 1 iulie, s-a desfășurat prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, proba E)a) – Limba și literatura română. Pentru susținerea acestei probe s-au înscris 2559 de candidaţi, din care s-au prezentat  2434 (95,12%).

A fost extrasă varianta nr.7.
Spre deosebire de anii anteriori, Bacalaureatul 2013 a venit cu o noutate pentru elevi – subiectele diferentiate. Astfel, pentru prima oara, absolventii de real au avut subiecte diferite de colegii lor care au terminat un profil umanist.

In plus, dupa foarte multi ani in care candidatii au avut de tratat doar texte dramatice sau narative la subiectul al III-lea, la examenul de Bacalaureat 2013 elevii s-au confruntat cu o creatie dramatica.

La subiectul I, elevii care au terminat profilul real, au avut de rezolvat o serie de cerinte pe baza unui text de George Calinescu, iar la subiectul al II-lea, acestia au avut de realizat un text argumentativ despre rolul modelului in viata.

Subiectul al III-lea a fost cel care le-a ridicat mai multe probleme candidatilor, deoarece au avut de redactat un eseu in care sa dezvolte o tema din creatia lirica a unuia dintre cei trei poeti mentionati de cerinta – Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

„Nu ne așteptam la poezie, ci la proză, la un roman, dar ne-am descurcat. Eu am scris despre poezia lui Lucian Blaga- Eu nu strivesc corola de lumini a lumii a declarat una din şefele de promoţie de la Liceul Teoretic,Claudia Zob.

Subiectul I de la proba de Limba si literatura romana a a examenului de Bacalaureat 2013 pentru absolventii de uman a constat in rezolvarea unor cerinte pe baza textului „Accidentul”, de Mihail Sebastian, iar la subiectul al doilea acestia au avut de redactat un text argumentativ despre utilitatea scrierii unui jurnal in adolescenta.

De poezie nu au scapat nici absolventii de uman, astfel ca acestia au avut de redactat, la subiectul al III-lea, un eseu despre tema si viziunea despre lume intr-un text poetic simbolist.

La Satu Mare au fost două cazuri speciale din motive medicale, pentru care comisia județeană de bacalaureat a solicitat subiect de rezervă, unul de la centrul de examen Colegiul Național ”Ioan Slavici” Satu Mare și unul de la centrul de examen Colegiul Tehnic ”Elisa Zamfirescu” Satu Mare.

Nu au fost elevi eliminați din examen.

Mâine, 2 iulie 2012, se desfășoară proba E)b) la limba și literatura maternă și proba scrisă la disciplina nonlingvistică studiată în limba franceză, pentru obținerea de către elevii de la Colegiul Național ”Doamna Stanca” Satu Mare care au frecventat secţia bilingvă francofonă, a  menţiunii speciale  „secţie bilingvă francofonă” pe diploma de bacalaureat. Aceste lucrări se vor corecta în centrul zonal de evaluare de la Cluj Napoca.

 

Pentru obţinerea  menţiunii speciale “secţie bilingvă francofonă”  pe diploma de bacalaureat, elevii din secţiile bilingve francofone trebuie să susţină şi să promoveze următoarele probe specifice:

Ø      Proba anticipată,  centrată pe Modulul de Învăţământ Pluridisciplinar Bilingv, susţinută la sfârșitul clasei a XI-a.             

Ø      Proba de evaluare a competenţelor  lingvistice în limba franceză, susţinută la sfârșitul clasei a XII-a.

Ø      Proba scrisă la disciplina non lingvistică studiată în limba franceză, susţinută  la sfârșitul clasei a XII-a.

redactia

Lasati un comentariu