Din farsele fostei guvernări:subfinanţarea învăţământului

• publicat la: 1 iulie 2013
Din farsele fostei guvernări:subfinanţarea învăţământului

Vineri, 28.06.2013, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, a participat la ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Finanțelor Publice.

În cadrul ședinței, tema principală de discuție a fost ”Contul general anual de execuție a bugetului de stat, contul anual de execuție a bugetului fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și contul general anual al datoriilor publice, pe anul 2012”.

Domnul Simion Hancescu a solicitat Ministerului Finanțelor Publice (MFP) să prezinte execuția bugetară pentru sistemul de învățământ.

Astfel, din datele puse la dispoziție de MFP, reiese că învățământul preuniveristar și învățământul universitar au primit împreună, în anul 2012, suma totală de 14,697 miliarde de lei, din care 3,994 miliarde de la bugetul de stat și 10,703 miliarde de la bugetele locale.

Având în vedere că PIB-ul României a fost în anul 2012 de 587,5 miliarde de lei, rezultă că educației i-a revenit anul trecut 2,5%din PIB!

Aceste date arată clar că fosta guvernare a mințit, lăudându-se cu peste 3 procente din PIB alocate educației în anul 2012. Aceasta este încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că sistemul de învățământ este subfinanțat.

Va remedia actuala Putere situația gravă a finanțării învățământului românesc? Va aloca actuala Putere un procent mai mare din PIB pentru educație,  astfel încât învățământul românesc să poată fi resuscitat? Rămâne de văzut, dar așa cum stau lucrurile până în prezent, nu există indicii că acest domeniu va fi tratat cu mai multă atenție de USL, în sensul acordării unei finanțări corespunzătoare.

România se află la coada clasamentului și în ceea ce privește suma alocată din PIB pentru învățământ. Media Uniunii Europene este de 5,3%, ceea ce înseamnă că România alocă mai puțin de 50% față de media U.E.

Departamentul comunicare – București – 01.07.2013

Lasati un comentariu