Milioane de euro pentru creşterea intensivă a sturionilor în judeţ

• publicat la: 7 iulie 2013
Milioane de euro pentru creşterea intensivă a sturionilor în judeţ

Harta investiţiilor autohtone,de mare amploare,a fost creionată ieri la Adrian,oraşul Livada,de către oameni de afaceri sătmăreni.In premieră pentru judetul nostru, a fost inaugurată o fermă de creştere intensivă de sturioni ,investiţia fiind  in valoare de 5,3 milioane euro.Oficialităţi locale şi judeţene au fost prezente la eveniment.Proprietarii promit o viitoare unitate de procesare  şi puncte de desfacere in tot judeţul.

În ultimii ani, tot mai mulţi agenţi economici sunt interesaţi de creşterea superintensivă a peştilor în sistem acvacol recirculant, în condiţiile în care creşterea sturionilor pentru carne si icre poate fi descrisă ca o afacere mai mult decât rentabilă.

Sâmbătă la amiază, in satul Adrian, oraşul Livada, societatea Piscicola SA a tăiat panglica la investiţia de 5,3 milioane euro realizată din fonduri europene.

Evenimentul a debutat cu un moment religios de sfintire si binecuvântare  in prezenţa prefectului Eugeniu Avram, a directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, viceprimarului municipiului Satu Mare, Radu Roca, primarului oraşului Livada, Piricsi Arthur, şefului  Gărzii de Mediu Satu Mare, Cristian Soponoş,  oameni de afaceri  şi reprezentanţi ai firmelor implicate în proiect, de la consultanţă la execuţie.

Managerul de proiect , Ioan Ghere, a prezentat asistenţei date despre această valoroasă investitie, precum si intentiile de viitor.Ferma piscicolă din satul Adrian a avut initial 15 hectare de luciu de apă, ajungând la ora actuală la o suprafaţa de 345 de hectare.

Prin atragerea fondurilor europene a fost posibilă crearea unui sistem de creştere intensivă pentru câteva  din cele mai valoroase specii e peşte.Una din cele mai remarcabile realizări o constituie construirea  celor 16 bazine pentru creşterea sturionului, , specie apreciată atât pentru carne, dar mai ales pentru celebrele icre care ajung în restaurante de lux din întreaga lume.

Pentru asigurarea conditiilor optime de creştere a acestei specii au fost forate două puţuri la o adâncime de 360 de metri pentru a asigura apa de 26-30 de grade si iarna.Ferma mai cuprinde  18 bazine ingropate pentru creşterea somnului european si tot atâtea pentru şalău.A fost construită o hală pentru creşterea puietului piscicol,care cuprinde 9 bazine de creştere intensivă a somnului, 9 bazine pentru reproducere.Au fost achizitionate şi utilaje pentru transportul furajelor, a peştelui mic si a livrarilor.

Ioan Ghere a adus multumiri colaboratorilor săi, celor ca s-au implicat in realizarea acestui proiect, dintre care i-a amintit pe inginer Radu Muscalu, consultantul financiar Fănăţeanu, Dorel Aciu directorul fermei, Cristian Stef.

Prefectul Eugeniu Avram a apreciat ca deosebit de importantă această investitie pentru judet, in conditiile in care creşterea sturionului in sistem intensiv e o premieră judeţeană.”Il felicit pe domnul Ghere pentru curajul de care a dat dovadă in a  investi intr-un asemenea proiect si pentru perseverenţa de a-l duce la bun sfârşit. Este o dovadă că se poate dacă se vrea ! E o onoare pentru mine că sunt aici, mai ales că acest eveniment coincide cu zilele oraşului Livada.Este cel mai mare cadou pentru Livada de ziua oraşului, cetatenii acestuia  avand astfel oportunităţi pentru  noi locuri de muncă. “

Au rostit alocutiuni primarul oraşului Livada, Piricsi Arthur, Radu Muscalu si alţi invitaţi.

Dupa tăierea panglicii oficiale invitatilor le-a fost prezentată hala de repreducere şi creştere intensivă si ferma.

Ultimul din lacurile ce compun ferma a atras câteva exemplare deosebite de stârci, lebede, lişite şi alte specii.

Directorul fermei, Dorel Aciu a declarat pentru Buletin de Carei că echipa din care face parte şi-a propus să dezvolte această investitie pentru a atinge cele mai inalte standarde.

”In decursul ultimilor 5 ani, datorită accesării acestui proiect am reuşit să realizăm o hală de incubaţie, bazine de predezvoltare pentru larve.

Am forat in total 6 puturi la adâncimi de peste 300 de metri , dintre care 4 pentru apă rece si 2 de apă termală pentru creşterea sturionilor.Ferma dispune de trei sisteme recirculante ce ii va permite o funcţionare eficientă. Pe lângă statiile de barbotare dispunem de staţii de oxigenare şi senzori amplasaţi la marginea lacurilor ce măsoară  nivelul oxigenului din apă şi duc la pornirea automată  a statiei de oxigenare.In următoarea etapă ne propunem să realizăm o fabrică de procesare a peştelui şi una de obţinere  a materialului furajer.Ţintim, spre o producţie între 6 şi 8 tone de peşte la hectar de luciu de apă.”

Ferma Piscicola inaugurată sâmbătă este importantă nu doar prin valoarea  sa financiară, ci şi prin faptul că protejează mai mult decât altă investiţie industrială natura şi mediul înconjurător .

 Daniela Ciută

comentarii

de Helga la 8 iulie 2013 - 07:44

Felicitari pentru aceasta investitie!
pot sa fie fericiti locuitorii din zona care au asa ceva si pot sa aeriseasca casa cand vor si nu trebuie sa inchida geamurile ca sa nu miroasa a cauciuc de la marii investitori germani care dau locuri de munca dar greu platite de careieni!

Lasati un comentariu