Oficial MAE: “Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad seamănă cu o şedinţă a Guvernului Ungariei”

• publicat la: 25 iulie 2013
Oficial MAE: “Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad seamănă cu o şedinţă a Guvernului Ungariei”

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, afirmă că Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad seamănă cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, iar declaraţiile unor oficiali ungari formulate în contextul menționat sunt „o ingerinţă într-un proces democrtic, legitim și suveran” al României – organizarea administrativ-teritorială.

„Am luat notă cu surprindere de declaraţiile unor oficiali ungari formulate în contextul Şcolii de vară de la Băile Tuşnad, şi considerăm că reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al ţării noastre. Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un drept suveran, în dezbateri fiind implicaţi, în mod transparent, atât actori instituţionali, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile din România, indiferent de apartenenţa etnică a acestora”, spune George Ciamba.

Oficialul MAE precizează că „măsurile de reorganizare administrativ-teritorială a României sunt compatibile cu normele internaţionale, adoptarea unor astfel de măsuri fiind în deplina conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de România prin tratatele la care este parte”.

„Aceste măsuri iniţiate de autorităţile române – în baza principiului bunei guvernări – nu au la bază raţiuni de natură etnică şi nici nu sunt promovate cu scopul afectării drepturilor şi libertăţilor garantate persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, a căror respectare statul român şi-a asumat-o în plan internaţional şi ca membru al Uniunii Europene”, precizează George Ciamba.

„Nu pot să nu constat că lucrările Școlii de Vară de la Băile Tuşnad seamănă foarte bine cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, organizată de data aceasta în România, atât prin participarea substanţială guvernamentală, cât şi prin fondul problematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii naţionale a Ungariei în raport cu minoritatea maghiară, inclusiv din România”, adaugă secretarul de stat.

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat, miercuri, la deschiderea oficială a celei de-a 24-a ediţii a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad, că „regionalizarea, drapelul Ţării Secuilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş” sunt probleme care ţin de democraţie./sursa napocanews.ro

comentarii

de emil la 25 iulie 2013 - 18:46

Cate regiuni are Ungaria, daca regionalizarea tine de democratie?

de moraru la 25 iulie 2013 - 18:49

ungaria mare nu a existat niciodata doar cateii deacum incearca sa isi faca o tara luand de la altii ce pot

Lasati un comentariu