Ponta schimbă salarizarea bugetarilor. O fi valabil şi pentru municipiul Carei?

• publicat la: 2 iulie 2013
Ponta schimbă salarizarea bugetarilor. O fi valabil şi pentru municipiul  Carei?

Premierul Victor Ponta, a anunţat, vineri, că schimbă legea salarizării funcţionarilor publici.Prezent in studiourile Antenei 3 la emisiunea „100 de minute”,acesta a facut o serie de declaratii legate de acest subiect.

Şeful Executivului a spus că administraţia publică trebuie regândită, astfel ca fiecare primar să aibă libertate cu bugetul pe care îl are şi cu angajaţii. “Trebuie să vedem ce are de făcut un minister, o primărie, ce buget are şi apoi fiecare să aibă libertate, dar să nu-i plăteacă pe toţi la fel, deci vrem mai multă flexibilitate. Acum, dacă vrei să dai afară pe cineva care nu munceşte, te dă în judecată şi pierzi, suntem prizoneri în această chestiune”, a explicat prim-ministrul.

Mai mult ca sigur,domnul prim ministru Ponta nu a beneficiat de  informaţii complete,având în vedere că la primăria municipiului Carei,din judetul Satu Mare,primarul UDMR-ist Kovacs Eugen are de două mandate   toată libertatea în a gestiona bugetul şi  angajaţii,datorită majorităţii deţinute în Consiliul Local de consilierii săi.Începând chiar cu anul 2010,de la 1 ianuarie,salariul mediu de incadrare în Primăria Carei a devenit echivalentul a  840 de euro,iar unii angajati au avut salarii de peste 10.000 lei (vezi aici).  Toate acestea se întâmplau în primăria unui oraş de 20 de mii de locuitori,primarie  care avea la acea data  89 de angajati in aparatul propriu al primarului.

Să nu cumva să cădeţi în păcat şi să vă imaginaţi că de 3 ani de zile s-a schimbat ceva,poate înafara unor noi angajări sau a unor măriri de salar de bugetar.

La nici o luna de la instaurarea guvernului Ponta,adica in mai 2012,încă preşedintele Andras Szakal,cu rang de Secretar de Stat, fost membru UDMR,actual membru PDL,acordă aviz favorabil  Primăriei Carei  pentru mărirea organigramei aparatului de specialitate a Primarului precum serviciilor şi instituţiilor subordonate Consiliului Local.In plină criză economică şi financiară,Ministerul Administraţiei si Internelor prin ANAF,a aprobat   modificarea organigramei Primăriei Carei,din care numai funcţiile publice de  conducere vor fi 12 iar funcţiile contractuale de conducere vor fi 17 deci un total de 29 de funcţii de conducere,cu indemnizaţia aferentă, pentru o primărie a unui oraş cu 20 de mii de locuitori.Potrivit documentelor aprobate,totalul funcţiilor publice in institutia primăriei s-a  ridicat  la 213.(vezi aici).

Anul 2013 a adus o uşoară majorare a salariilor bugetarilor din primăria Carei,de această dată salariul mediu de încadrare devenind echivalentul a 870 de euro.Să nu uităm să luăm în calcul că la salariul de încadrare se adaugă sporurile: de antenă,de proiecte,etc.

Deşi statele de plată reflectă  în mod cât se poate de clar această situaţie,angajaţi ai Direcţiei de drumuri din cadrul primăriei Carei se vaită de salarii mici şi încasate cu întârziere,acuzând careienii  de neplata dărilor locale,fapt ce cred ei că afectează întârzierile plăţilor salariale cuvenite.

Faptul că intoxicările venite din partea şefilor lor,cu salarii mai mult   decât … ministeriale,zgândăresc şi incită la gâlceavă împotriva concetăţenilor lor,într-un mod total nejustificat,nu mai miră pe nimeni din cei care sunt la curent cu tertipurile  grupului de interese situat la cârma oraşului.

Lipsa totală de dialog cu careienii,oprimarea populaţiei româneşti din oraş prin îngrădirea unor minime drepturi ale sale,în special acela de a avea un reprezentant legal şi acela de a nu se putea angaja fără cunoaşterea limbii maghiare,a dus în timp la crearea unei stări de tensiune, accentuate pe zi ce trece.Încercările de acaparare a suprafeţelor de teren din zona Ianculeşti în favoarea aceloraşi grupuri de interese fac parte din acelaşi scenariu de consolidare a puterii economice pe căi nu tocmai ortodoxe.

”Pasul următor pe care vrem să-l facem în toamnă este o regândire totală a administraţiei. (…) Legea salarizării unice a bugetarilor nu s-a aplicat niciodată. Am ajuns în aberaţia în care plătim un medic rezident cu 1.000 de lei şi un chestor care nu face nimic cu 150 de milioane sau un director. Deci, trebuie să facem o lege a salarizării mult mai credibilă pentru acest an”, a mai declarat premierul Victor Ponta, vineri, la emisiunea 100 de minute.

Astfel de aberaţii se regăsesc si in administratia careieană  care acordă acelaşi salar de incadrare unui şofer din primărie ca unui medic şcolar  şi unul chiar mai ridicat unui consilier personal al primarului,redactor la ziarul Asociatiei Culturale care a tipărit cartea fals istoric „Traseul Legendelor Sătmărene”(vezi aici).

In municipiul Carei,un medic  şcolar cu salar de incadrare sub 2 mii de lei,are peste 2.500 de copii in grija in conditiile in care asistentele medicale sunt insuficiente ca număr si puse in situatia de a presta uneori şi alte activităţi decât cele pentru care sunt angajate,cum ar  fi cele de contabilitate primară.

Nu este singura aberaţie însă.Persoane cu pregătire  superioară,cu aceasi grupă de incadrare,si cu vechime mare in câmpul muncii,beneficiază de salarii cu până 70% mai mici decât ale unor tineri angajati  dar cu  „legături”  evidente cu angajatorul.

La Primăria Carei mai găsim şi situaţii in care persoane cu studii superioare,ce prestează activităţi in consecinţă,sunt remunerate conform angajatilor cu studii medii.Sau situatii in care personalul angajat la un departament   prestează activităţi la cu totul alt departament.

După ce algoritm o fi fost calculat  salarul  de încadrare  de peste 8 mii lei pentru  city managerul  din primăria Carei când nici măcar la nivel de ministru din cabinetul Ponta nu întâlnim  o situaţie similară?  Să înţelegem că niciunul din miniştrii cabinetului Ponta nu merită  o asemenea remuneraţie  ?

In aceste conditii,legea salarizării funcţionarilor publici la care face referire premierul Ponta va fi mai mult decât binevenită.Poate doar venind din partea guvernului Ponta se vor putea aplica si la primăria Carei legile potrivit cărora medicii  şcolari  îşi vor  recăpăta statutul de MEDIC   şi  vor fi remunerati la alt nivel decât cel al unui şofer  de instituţie publică.

Datele oferite de premierul Victor Ponta privind numărul salariaţilor de la stat care câştigă peste 1.000 de euro pe lună (4.400 de lei) în contextul propunerii sale privind impozitarea suplimentară a acestora arată că jumătate din numărul salariaţilor din economie care câştigă peste acest prag lucrează la stat.  Numărul bugetarilor care cumulează din diferite surse venituri lunare de peste 1.000 euro se ridică la 97.000 persoane, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor în procesul de analiză a taxei de solidaritate, a declarat premierul Victor Ponta.

Numai la Carei,oraşul cu 20 de mii de locuitori,guvernul Ponta plăteşte  la peste 15 persoane din primărie salarii de încadrare mai mari de 4 mii de lei in conditiile in care  administratia  careieană   are acumulate datorii de aproape 9 milioane de euro.

 

Daniela Ciută

 

 

 

comentarii

de emil la 2 iulie 2013 - 12:32

Evident, nu!

de rudi la 2 iulie 2013 - 16:13

gazeta de casa a serifilor de carei scrie ode ceausiste pe banii platitorului careian de dari ca sa nu bage de seama procurorii de casele luate din salarii ciuntite de datorii si din comisioanele de la lucrarile cu fonduri europene ;
ce se aude cu datoriile la joc ale vicelui gropar al singurei echipe de fotbal din oras care era mandria orasului.
nici calendarul florilor nu a scapat de furia comunistotulipanista a celor doi dihori instalati in primarie..jaf la drumul mare scrie pe usa primarilor si ingroparea orasului in datorii !
se pot tot plimba in djepuri si masini furate ca tot hoti ordinari raman!!!!

de oana la 3 iulie 2013 - 05:21

Este absolut revoltator ce se intampla in cadrul primariei Carei?!!!!!!!!!!! Unde sunt institutiile statului abilitate sa investigheze aceasta situatie? Nu au curaj, se tem , daca da ,atunci de ce se tem?

de albert la 3 iulie 2013 - 07:20

numai apropiatii serifilor au salariiile astea nesimtite si sporurile de proiecte stati linistiti ca cei care trag si lucra deadevaratelea sunt cu salariile abea pe la douamii.
si apoi comisioanele grase le iau tot burtosii..
si nici la proiecte nu ia oricine sporurile..numai cine este aratat cu degetul asa ca si ginerica si levi si familia care rezlva masini pe filiera bacaul…amaritii fara neamuri si pile trudesc oricum pe bani putini

de coriolan la 3 iulie 2013 - 07:20

Din pacate, in urma articolelor care demasca neregulile din primarie,( exemple nu mai dau, pt.ca le cam stie toata lumea),institutiile statului nu s-au autosesizat si daca s-au autosesizat, au facut-o foarte firav. Avizele date, in urma acestor controale, au fost destul de favorabile autoritatii locale!…Deci, nu exista institutii ale statului in acest coltisor de tara, iar dupa cum se vede, acest mic orasel are o autoguvernare, autonoma- sovin-totalitara!!!!”Traiasca si infloreasca mandra noastra urbe, in frunte cu conducatorii sai, tovarasii…..stiti voi care!”….Oare unde dracu-s institutiile alea ale statului, ca toata lumea vorbeste despre potlogariile astora din primarie, se vede de la o posta!!! si tot nimic!!!!!

de clujan la 3 iulie 2013 - 08:59

si apostu se credea pe cai mari…..si..nu aduce anu ce aduce ceasu nu numai la nastase

de Berian la 9 iulie 2013 - 11:01

Tot prapaditii vor avea de suferit, cei cu salarii de 1, 200-1800 de RON net pe luna! Ca sa fure politicienii mai mult din buget, se dau afara oameni! Cei de la Presedintie, Guvern sa Guvern muncesc in conditiile in care nu se construiesc o mie de kilometri de autostrazi, spitale moderne, cu tehnici de viitor, scoli ale viitorului, venituri decente? NU MUNCESC, FURA DIN GREU!!! EI AR TREBUIE, POLITICIENII CORUPTI, SA PRIMEASCA NU MAI MULT DE 1, 200 DE RON PE LUNA PENTRU INEFICIENTA SI PENTRU NUMARUL MARE DE SOMERI! IN PLUS, PONTA A PRIMIT ORDINUL DE A REDUCE NUMARUL BUGETARILOR DE LA FMI!!!

Lasati un comentariu