Rozmarinul, “medicament” pentru ochi şi creier

• publicat la: 13 iulie 2013
Rozmarinul, “medicament” pentru ochi şi creier

Rozmarinul conţine o substanţă activă foarte valoroasă din care poate fi pus la punct un tratament pentru ochi şi creier, susţine cercetătorul Emmanuel De Viel, într-un articol publicat în revista Investigative Ophtalmology and Visual Science. El a explicat că, în urmă cu câţiva ani, o echipă de cercetători de la Institutul Sanford-Burnham (SUA) a demonstrat că un acid extras din frunze de rozmarin, numit carnosol, prezintă un puternic efect antioxidant, care poate lupta contra leziunilor provocate de radicalii liberi la nivelul creierului. Recent, cercetătorii au testat acest efect terapeutic şi asupra celulelor retinei afectate de radicali liberi. Acesta constituie un factor de risc major în apariţia degenerescenţei maculare legate de vârstă, o afecţiune oculară ce se poate solda cu orbirea. Autorii acestui nou studiu au observat că acidul carnosol din compoziţia rozmarinului produce enzime antioxidante care scad nivelul radicalilor liberi ce atacă retina. Pornind de la aceste observaţii ştiinţifice, cercetătorii dezvoltă în prezent un tratament bazat pe derivaţi ai carnosolului pentru prevenirea degenerescenţei maculare şi a leziunilor cerebrale specifice demenţei Alzheimer.

Până la punerea pe piaţă a acestui tratament putem beneficia de proprietăţile terapeutice ale rozmarinului consumându-l ca atare, ne sfătuieşte dr. Cristina Bălănescu, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în apifitoterapie. Rozmarinul este deopotrivă un condiment deosebit de aromat, ce dă o savoare aparte legumelor, peştelui şi fripturilor, şi o plantă medicinală extraordinară. Utilizat sub formă de infuzii, tincturi sau ulei esenţial, rozmarinul reprezintă un aliat de nădejde în lupta antiîmbătrânire. Iată câteva dintre cele mai importante efecte antiaging ale rozmarinului.

Stimulează funcţiile cerebrale

Infuzia de rozmarin este un foarte bun tonic cerebral, care ajută la păstrarea integrităţii creierului şi la prevenirea declinului cognitiv (demenţe de tip Alzheimer). Uleiul esenţial de rozmarin, utilizat sub formă de masaj sau aromoterapie, stimulează memoria, iar pe plan emoţional conferă o stare de bine şi ajută la menţinerea sub control a emoţiilor negative.

Protejează inima
Hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol şi de trigliceride pot fi combătute dacă bem zilnic una sau două căni cu infuzie din rozmarin. Rezultatele se fac simţite rapid. Cu fiecare ceaşcă băută se îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, care se curăţă de grăsimi şi se reglează tensiunea arterială….jurnalul.ro

Lasati un comentariu