Vernisajul expozitiei Gnandt

• publicat la: 15 iulie 2013
Vernisajul expozitiei Gnandt

Duminică, 14 iulie, Sala Cavalerilor a Castelului Karolyi a găzduit vernisajul expoziției „Trei pictori Gnand: Ștefan Gnand, Gnandt Janos și Gnandt Ferenc”. În deschidere, Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură și Sport, prof. Putovits Tunde și Kovacs Eugen, primarul Careiului au rostit alocuțiuni în care au fost prezentați cei trei pictori.
Gnandt János este pictor
și profesor. S-a născut la Arad în 1951. În 1990 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În același an se mută în Ungaria, la Békéscsaba, unde conduce atelierul de pictură al Teatrului Jókai. Din 2004 este membru al Asociației Naționale a Artiștilor din Ungaria – secția de pictură.
Ștefan Gnandt s-a născut în 1952 la Foieni. Din 1988 trăiește în Germania. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru fondator al Asociației Artistice “Provinciart” din Carei. Gnándt Ferenc s-a născut în 1972 la Debrecen. A obținut premiul de pictură Tolvaly Ernő, locul II în 2011. A efectuat călătorii de studiu în Marea Britanie și Portugalia.
Momentele muzicale sus
ținute de Beiland Arnold și Putovits Abel, intermezzo-uri artistice clasice în ritmuri de jazz, au fost îndelung aplaudate de public. 

Cel de la care a plecat ideea acestei expoziții, Ștefan Gnandt a declarat pentru Buletin de Carei:„ Despre Gnandt Janos știam, iar pe Gnandt Ferenc l-am descoperit prin internet. De fapt nu putem spune că este doar o coincidență de nume. Am căutat în scriptele care păstrează numele șvabilor colonizați la Urziceni și am descoperit un anume Jakab Gnandt care a avut mai mulți fii. Având în vedere faptul că eu sunt născut la Foieni, Gnandt Janos are tatăl originar din Urziceni, iar familia lui Gnandt Ferenc este originară din Valaj, învecinat cu Urziceniul, putem spune că toți facem parte din aceeași ramură a numelui Gnandt. Iată că după 10 generații genele artistice ale arborelui genealogic al numelui Gnandt se manifestă în trei curente ale picturii: suprarealismului lui Gnandt Ferenc, cubismul lui Gnandt Janos și realismul lui Ștefan Gnandt.”  

Cele 26 de creații poti fi admirate de vizitatori până în 27 iulie după programul de funcționare al Muzeului Municipal Carei.

 Nicoleta Latis

 

 

Lasati un comentariu