Bac 2013 sesiunea de toamnă: „mult mai uşor ca anul trecut”

• publicat la: 26 august 2013
Bac 2013 sesiunea de toamnă: „mult mai uşor ca anul trecut”

 

Azi 26 august 2013 s-a desfăşurat proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul Examenului Naţional de Bacalaureat – sesiunea august-septembrie 2013. Astfel, în judeţul Satu Mare din cei 889 candidaţi înscrişi au fost prezenţi un număr de 700 candidaţi. Dintre aceştia au fost eliminaţi 2 candidaţi, câte unul la centrul de examen Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „George Emil Palade” Satu Mare, respectiv la subcomisia Liceul Tehnologic „George Bariţiu” Livada, pentru tentativă de fraudă.

La Centrul de examinare de la Liceul Teoretic Carei,candidatii au fost surprinsi de subiectul al treilea si anume intocmirea unui eseu  in care să prezinte statutul social,psihologic,moral a două personaje dintr-o comedie studiată,respectiv o opera dramatica,functie de profilul absolvit.

Câţiva dintre candidaţii care au participat la proba scrisă de astăzi au declarat pentru Buletin de Carei:

Sânziana -,,Am rămas surprinsă de subiect…Totusi,au fost destul de interesante subiectele.Eu zic că m-am descurcat bine,părerea mea…Oricum nu m-am asteptat la comedie.Ce am stiut din clasă,am scris.Eu am promovat profilul tehnologic.A fost destul de bine pentru profilul meu in ceea ce priveste subiectele primite,zic eu.Eu vreau să mă duc să lucrez,deocamdată nu-mi voi continua studiile”.

 

Gal Szilard Karoly a absolvit anul trecut  liceul ,,Faţă de anul  trecut a fost mult mai usor…Dacă aş fi primit anul trecut subiectele acestea,m-as fi descurcat mult mai bine.M-a surprins un pic subiectul al treilea.A trebuit să identific 2 personaje dintr-o comedie si să povestesc relatia dintre ele.Am scris 2 pagini.Cred că in jur de 7 o sa primesc.Nu mi-a iesit media,de aceea am venit să dau anul asta.Numai la română am căzut.O să lucrez in continuare si  o să plec la facultate intr-un an,doi,dacă o sa iau acuma bacul.

 

Holcberger Ioana a absolvit Colegiul Tehnic  Iuliu Maniu. Cei din minister vorbesc cu multă emfază despre faptul că in anul acesta nouatatea constă in faptul că absolventii  de liceu au de rezolvat subicte diferentiate:elevii de la Real,tehnologic si vocaţional au subiecte diferite de cei de la uman si pedagogic.,,Eu sunt la profil real.Sunt total nemultumită de faptul că nu-i nicio diferenta intre real si uman.Primim aceleasi subiecte.Nu-i totuna cu cel care face 6-7 ore de română la uman.De ce trebuie să rezolvam aceleasi subiecte?Având in vedere că nu ne-am pregătit  la fel,fiind la real,subicetele n-au fost nici prea grele,dar nici prea usoare.La subiectul 3 a fost destul de surprinzător,dar am scris,m-am descurcat.S-a dat o comedie,a fost mai bine decât poezia de data trecuta,a fost mai usor decat comentariul unei poezii..”

 

 

In ceea ce priveste planurile de dupa bacalaureat, si Ioana,la fel ca ceilalti colegi, a spus că va  vrea sa lucreze.,,Nu m-am gândit să merg mai departe la studii,m-am gândit să lucrez.”

Farcău Răzvan are 19 ani ne-a declarat  că ,,subiectul 3 a fost cam greu.A căzut ceva ce nu mă asteptam,ne-a căzut o comedie,trebuia să identificăm 2 personaje,sa vedem care sunt diferentele dintre ele,cum se inteleg….Era de la sine inteles că era vorba de ,,O scrisoare pierdută”. La subiectul 1 si 2 am stiut,a fost ok,dar la al treilea n-am scris,habar n-am avut….sper  totusi să-l iau!

Eu sunt la profil tehnologic,pentru mine e mai greu.Mai bine s-ar da diferentiat subiectele,dar pe bune,nu vrăjeli ca anu’ asta,cică diferentiat.De la anul  au zis că bagă bacul tehnologic,îs curios dacă se va intâmpla astfel.Dacă se aprobă bacul asta,atunci revin,o să am sanse mai mari să-l trec….Oricum mai am să-l dau si miercuri la mate si vineri la fizica,că nu mi-a iesit sesiunea trecută notă  de trecere nici la materiile astea.

In ceea ce priveste planurile sale de viitor,el spune ca ,,vreau sa lucrez,astea sunt planurile mele deocamdata.”

Din păcate,un grup de elevi  proaspăt iesiti de la proba scrisă  de limba si literatura română nu au dorit să  ne impărtăşească impresii de la examen  “decât dacă  nu in limba română”,probabil datorită greutăţilor  in exprimare..

26 august 2013:Subiectele de examen pentru Real si Tehnologic:

  • La Subiectul I, absolventii de la Real au avut de raspuns mai multor intrebari pe baza unui fragment din nuvela „Budulea Taichii” de Ioan Slavici.
  • La Subiectul al II-lea, elevii au avut de realizat un eseu, text de tip argumentativ, de minimum 15 randuri despre Importanta comunicarii pentru succesul muncii in echipa”.
  • La Subiectul al III-lea, absolventii au avut ca cerinta redactarea unui eseu in care sa prezinte „relatia dintre doua personaje dintr-o comedie studiata.”

Subiectele de examen pentru Uman:

  • La Subiectul I, elevii de la Uman au avut de raspuns unor cerinte pe baza unui fragment din „Iubire magica” de Vasile Voiculescu.
  • Subiectul al II-lea le-a cerut absolventilor de la Uman sa realizeze un text de tip argumentativ despre Utilitatea studierii literaturii universale in scoala.
  • Subiectul al III-lea a avut ca cerinta pentru Uman redactarea unui eseu de doua – trei pagini in care sa fie prezentata „relatia dintre doua personaje intr-un text dramatic studiat”.

Fiecare dintre cele trei mai subiecte a fost notat cu 30 de puncte, iar 10 puncte sunt acordate din oficiu.

Următoarea probă se va desfăşura mâine 27 august 2013, respectiv proba E.b) – Limba şi literatura maternă.

 Lavinia Lukacs

Lasati un comentariu