Bucureştiul s-a trezit?

• publicat la: 14 August 2013
Bucureştiul s-a trezit?

Să începem abrupt. Prezent la Tuşnad, premierul maghiar Viktor Orban (în fapt potrivit protocolului onomastic ungar, Orban Viktor), este pieptănat la partea rectală de către Tokes Laslo care îi propune să gândească demersuri pentru, „auzi obrăznicie!” „Ungaria să acorde protectorat Transilvaniei”. Respectiv teritoriul românesc transilvan să,fie să treacă sub autoritatea coroanei maghiare, fie să fie subsumat unei autorităţi bicefale (evident maghiaro-română). În ce priveşte varianta din urmă, credem, că în mintea episcopului, răspopit, operarea română în conducerea destinelor transilvane, chiar în coautorat, ar reprezenta un atac la suveranitatea Statului Maghiar, posibil a fi înlăturată pe parcursul istoric. Propunem variante pentru că încă nu ştim exact ce se află în cutia craniană a năzdrăvanului T.L. Episodul s-a încheiat pentru autoritatea română cu un gest de lehamite. „A vorbit nebunul!” sau „Iar nu tace nebunul!”.

A venit însă „Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal” de la Borzont judeţul Harghita, la care a participat Vona Gabor (pardon: Gabor Vona, ca să fim în ton cu civilizaţia onomastică ungară, amintindu-ne că atunci când un ziarist a scris „Hunor Kelemen, udemeristul  a corectat :”Kelemen Hunor” şi asta pentru a fi în ton cu civilizaţia Panonică). Dar să trecem peste aceste sensibilităţi neesenţiale. Iar G.V. a intrat direct în subiect în senul că Ungaria îşi asumă chiar şi un conflict cu statul român pentru obţinerea autonomiei transilvane,respectiv ruperea acestei zone geografice de apartenenţa la statul român  şi creare unei zone ungaro-file care să se afle în subordonarea Budapestei. Şi lucrurile n-au mai marşat pe ce vorbesc nebunii. Dintr-o dată autoritatea română a localizat cine este, în fapt Vona Gabor.

Autor, nu doar exponent al extremismului naţionalist, de dreapta,maghiar.A pus pe picioare „Garda Naţională” organizaţie paramilitară maghiară care milita pentru recuperarea graniţelor „Ungariei Marii” respectiv sfârtecarea unor teritorii din România, Serbia, Slovenia, Croaţia, Slovacia şi Ucraina Sub Carpatică, şi repunerea pe picioare a Ungariei Imperialiste, ştiţi Domniile Voastre Cititorii, organizaţia statală care să reaşeze majorităţile din aceste zone geografice, aşa cum stăteau lucrurile înainte de Trianon, la rang de populaţii tolerate, organizaţie interzisă printr-o hotărâre judecătorească în Ungaria şi revitalizată prin rebotezare drept „Mişcarea pentru Ungaria Jobbik”. Că nu este o făcătură şi că lucrurile marşează înspre periculos, o dovedeşte prezenţa gărzilor paramilitare „Jobbik” în peisajul civic ungar şi transilvan.

În ce ne priveşte pe noi spaţiul civic român,defilarea Gărzilor Jobbikne duce cu gândul la vremea când în acelaşi spaţiu defila „Garda de Fier”. Asemănarea este în oglindă.

Îl felicit pe Gabor Vona. Gestul lui este unul de recuperare a minţiloradumbrite de lipsa de înţelegere, de necitirea contorului budapestan care a umplut Transilvania de manifestări de naţionalism extremist maghiar, tabere de vară, fie a tineretului, fie de altă natură, având ca scop prepararea populaţiei de această etnie pentru oponenţă la autoritatea română şi crearea spiritului de luptă atunci când prin acutizarea mişcării autonomiste, cronicizarea evenimentelor ar duce la confruntari revolute. A fost nevoie descânteia G.V. pentru caBucureştiul să înţeleagă că Transilvania a devenit o scenă politică pe care autorităţile budapestane îşi derulează jocurile de modificare a graniţelor europene în scopul recreării imperiului  ungar. Salut luarea de  poziţie a preşedintelui Traian Băsescu. Este fără îndoială că jocurile  Budapestei sunt periculoase şi vizează sfârtecarea statutului de stat unitar al României şi revizuirea graniţelor europene. Este salutară intenţia Domniei Sale de aviza Europa că spiritul de unitate europeană construit cu eforturi pe continent, este pe cale de a fi viciat prin poftele de extindere a graniţelor naţionale ale Ungariei în dauna altor ţări membre ale uniunii.

S-a trecut cu prea mare uşurinţă şi peste una din cele mai periculoase ofensive maghiare, operaţia de acordare a cetăţeniei maghiare  persoanelor doritoare din afara graniţelor statului ungar. Ce reprezintă din punct de vedere juridic această operaţie:  Un „contract social” între guvernul maghiar, cu persoana de peste graniţe, fie ea de origine maghiară sau de altă origine care ar simpatiza cu fundamentalismul reacţionar maghiar, prin care persoana ce contractează îşi asumă vocaţia de a se declara maghiar, dă asigurări că are disponibilitatea de a prelua discursul naţionalist maghiar şi prin eforturi personalesă faciliteze circulaţia acestuia, să devină soldat înafara graniţei statale ungare în efortul de a impune politica statală maghiară, opoziţie la politicile guvernamentale a locului de habitat,crearea de dezordini prin a supralicita obţinerea de drepturi, nu pentru  drepturile în sine cât pentru a accentua că etnia pe care o reprezintă  prin noua cetăţenie este discriminată, iar prin suma acestor manifestări  să discrediteze statul de habitat în concertul naţiunilor europene sau  mai larg ale întregului mapamond.

Există voci care au atras atenţia asupra pericolului pe care-l  reprezintă această ofensivă statală ungară, că reprezintă o ofensivă de şubrezire a autorităţilor guvernamentale vicinale, cele ale căror teritorii sunt râvnite cu titlu de reîncorporarea în graniţele fostei „Ungarii Mari”, voci ce n-au fost luate în seamă. Acum, însă, este limpede. Ungurii au venit în România şi au declarat pe faţă că nu exclud un conflict cu România pentru a redetermina o realipire, indiferent în ce regim a Transilvaniei la Ungaria.Tokes a făcut o propunere explicită,„prietenul”, pentru că un mai bun prieten, decât Gabor Vona, nu puteam  avea la Budapesta, a trădat spiritul maghiar privind  Transilvania şi explică plimbările neoficiale ale guvernanţilor maghiari, iar plimbările Gărzilor Jobbik  prin Harghita, Covasna şi Mureş avizează că pe teritoriul naţional român o minoritate se pregăteşte paramilitar pentru evenimente agresive.

Salut şi efortul parlamentarului Bogdan Diaconu, care a depus o iniţiativă legislativă ce vizează interzicerea extremismului,lege ce prin natura sa ar limpezi într-un fel şi călcarea, cu prea multă nonşalanţă a pământului transilvan de către autorităţile maghiare,careşi l-au însuşit pentru a scenariza, aici la noi acasă măsuri şi  evenimente diversioniste cu bătaie la încorporarea Ardealului în  graniţele Ungariei. Ne atrage atenţia şi intenţia organizării unei reuniuni a Partidului Verde din Ungaria „L.M.P. – Lehet Mas Politika”(Politicile pot fi diferite), la Miercurea Ciuc.

Credem, că de acum autoritatea română este suficient de bine informată  pentru a lua măsurile corespunzătoare privitor la limitarea unor astfel de obrăznicii.

14 august 2013

*Tiberiu Vanca*

comentarii

de uNu AltU la 15 August 2013 - 23:06

http://www.youtube.com/watch?v=qkJwZLKp0PQ

acesti oameni isi iubeau tara si multi au si murit pentru ea.ungurii isi respecta eroii indiferent cum sunt catalogati in lume iar noi marii ortodocsi si iubitor de neam ne hulim inaintasii.noi suntem o natiune dar nu si un popor.

de emil la 16 August 2013 - 00:11

Când vedeţi gărzile Jobbik, amintiţi-vă mai ales de Rongyos Garda, nu de Garda de Fier din oglindă!

de anonima la 25 August 2013 - 15:26

un articol foarte prost scris, dar bine documentat

de delia la 25 August 2013 - 17:52

macar e semnat si nu e anonim;ce zici,te bagi sa faci unu mai bine scris?…..de fapt numa gura e de voi si tinutu maini inainte cu palma caus…..

Lasati un comentariu