Circulaţia în sensul giratoriu varianta turbo

• publicat la: 23 august 2013
Circulaţia în sensul giratoriu varianta turbo

Incepând din luna mai,semaforul din principala intersectie a municipiului a fost înlocuit cu un sens giratoriu tip turbo.

Cu un diametru de 15 m şi o lăţime a zonei de siguranţă de 1 m,giratoriul in varianta turbo se doreşte o soluţie la fluidizarea traficului din zonă.

Acest gen de sens giratoriu este răspândit în Olanda şi Belgia şi îi forţează pe participanţii la trafic să îşi aleagă sensul de mers înainte de a intra în giratoriu. Benzile de rulare sunt bine definite şi presemnalizate, eliminând astfel schimbările neaşteptate de sens în mijlocul sensului giratoriu.

Până aici toate bune si frumoase doar că  participanţii la trafic au nevoie de timp pentru a se acomoda cu noile schimbări din peisajul urban şi până atunci,unii dintre ei incurcă benzile.

Deşi presemnalizarea este mai mult decât evidentă,sunt situaţii in care şoferii  se incadrează pe banda dreaptă, pentru a vira la dreapta, iar când ajung in giratoriu schimbă brusc  directia de mers,creând  palpitaţii celorlalţi participanţi la trafic inscrişi pe culoarul  inainte sau stânga.

Deocamdată  nu au fost incidente majore  dar  autoritatea rutieră se aşteaptă ca odată cu  intensificarea  activităţilor agricole de toamnă şi inceperea anului şcolar,traficul să se intensifice şi  doreste ca prin intermediul presei locale să  tragă un semnal de  atenţie sporită din partea conducătorilor auto.

Potrivit Inspectorului de politie Ovidiu Păştean, şef birou  Poliţie Rutieră Carei, ”careienii au nevoie de o perioadă de acomodare  cu noile schimbări in ce priveşte circulaţia rutieră .La fel a fost si in cazul primului sens giratoriu  construit sau al străzilor cu sens unic din cartierul MViteazu I.  La noul giratoriu am efectuat marcaje bine evidenţiate,există o preselecţie  pentru incadrarea din timp pe direcţia de mers dorită iar dacă in următoarea perioada nu  vom observa o diminuare a “incurcăturilor” la incadrare, vom mai amplasa o săgeată preliminara de preselectie pentru sporirea atenţiei şoferilor.Până in prezent nu am avut incidente majore in trafic ci  doar 3 minore,pe fondul neatenţiei sau al incadrării incorecte pe directia de mers. In municipiul Carei,până anul trecut,principala cauză a accidentelor de circulatie a fost neacordarea priorităţii in trafic altor autovehicule sau pietonilor dar datorită implicării noastre, prin măsuri adecvate,numărul accidentelor s-a redus la jumătate.

Recomand  conducătorilor auto să respecte cu stricteţe Presemnalizările,să se incadreze din timp pe direcţia de mers dorită si să respecte marcajele rutiere.In opinia mea,şofatul este una dintre cele mai complexe şi mai riscante activităţi iar neatenţia trebuie evitată cu orice preţ”.

Pentru că avem mai puţin de o lună până la începerea anului şcolar,Poliţia Rutieră  recomandă părinţilor o atenţie sporită în special în prima parte a zilei,între orele 7,30 şi 8,00 când îşi duc copii la şcoală.În acel interval orar sunt probleme de supraaglomerare în zonele din apropierea şcolilor.

Recomand părinţilor să ia în calcul posibilitatea de a  porni de acasă din timp,nu în ultimul moment,în mare grabă.În măsura posibilităţilor,să încerce să oprească maşina  pe partea şcolii pentru ca elevii să nu fie nevoiţi să traverseze strada.Dacă totuşi nu se poate altfel,să însoţească copilul la traversare, pentru a preveni incidente nedorite” a subliniat in incheiere insp.Ovidiu Păştean,şef birou  Poliţie Rutieră Carei.

 Daniela Ciută

comentarii

de Ocean la 24 august 2013 - 05:20

Ideia este buna, de inlocuire a semaforului electric, cu acest sens giratoriu. Dar aceasta ideie nu ii apartine Idiotului, ci ea este mai veche, merge in urma cu multi ani, cu aproximativ zece. Aceata ideie vine de la Ciuta Ilie. Dar nu a fost bine primita de Idiotul de atunci, pentru ca nu este al lor. Sa instalat semaforul electric atunci, sa mai aiba si alti de lucru atunci, s-au dus bani pe apa sinbeti, dar nu conteaza. Tot la vorva lui Ciuta sa ajuns, dar care este problema, ca atunci sau aruncat cu bani? Si ce daca, are Careiul banuti, noi hai sa aruncam cu ei. Iarasi acu Idiotul a venit cu o ideie, daca vine de la el atunci e buna. Si uite asa a aparut la noi in Carei acest ” sens goratoriu turbo”. Daca vreti ca o ideie sa fie pusa in practica la noi in Carei, aveti mare grija, sa vina de la un” Idiot” altfel nici o sansa, va zic eu.

de coriolan la 25 august 2013 - 12:46

De acord cu Ocean!Foarte adevarat!….cu o mica precizare! semaforul a fost „cumparat” de distinsa d-na Aniko, cea care pastoreste caii, in parc! Da’ nu-i bai, alti bani, alta distractie!….

de Ocean la 25 august 2013 - 18:10

Multumesc de aceasta informatie Coriolan. Sarmana femeie a stiut ce sa faca cu banuti aceea multi.A stiut bine inteles. Banuti care nu iau apartinut fireste ei. Dar de atunci a terminat D-na locusorul lor de nebunii de la parc. Sarmana femeie pentru ea s-a instalat un semafor in oras. Eu cred ca trebuie s-a o facem ” Cetatean de onoare”.

Lasati un comentariu