Control la apă minerală şi sucuri

• publicat la: 7 august 2013
Control la apă minerală şi sucuri

 In  perioada 15 iulie – 02 august 2013,  la nivel national s-a desfăşurat o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare şi etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale (ape minerale naturale, ape de izvor) fiind controlati un numar de 10 operatori economici  pe raza judetului Satu Mare.

Pe parcursul verificarilor au fost constatate o serie de deficiente ale acestor produse comercializate.Astfel,  produsul –apa minerala carbogazeificata -, importata din Ungaria, nu avea mentionata, pe eticheta, cantitatea neta insotita de litera ,, e ,,.

Produsul “Apa minerala  de izvor” nu era expusa decat la oferta si  nu avea specificata durata promotiei.Produse de apa minerale naturale   din import aveau lipsa elemente de identiificare si caracterizare   tradusa  in limba romana  iar  etichetarea produselor  era greu lizibila.

In urma verificarilor efectuate, in baza controlului tematic, s-au aplicat un numar de 8 sanctiuni contraventionale  cu avertisment si  amenzi in valoare l de 20.000 lei  fiind oprite temporar de la comercializare  96 l ape minerale in valoare de 193.4 lei.                                                            

În perioada 15 iulie ÷ 02 august 2013 s-a desfăşurat, o acţiune tematică de control  la nivel national privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare, prezentare şi publicitate a băuturilor răcoritoare şi a sucurilor şi nectarurilor din fructe.

Controlul s-a desfăşurat la producători, distribuitori, depozite en-gros, magazine şi staţii de benzină (tip PECO) fiind verificati 11 operatori economici  pe raza judetului  Satu Mare  .

Modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate privind etichetarea  băuturilor răcoritoare şi a sucurilor şi nectarurilor din fructe a cuprins o serie de deficiente.

Produsul Yappi cu calciu si vitamine nu avea   mentionat  pe eticheta procentul de calciu si vitamine iar bautura de ceai verde aromatizat cu lamaie si fructe de cactus nu avea  mentionat procentul de lamaie si de fructe de cactus.

Bautura racoritoare necarbogazoasa cu extract de ceai verde nu avea  traduse toate informatiile de pe ambalajul original- faptul ca produsul contine cofeina.

Produsul  Giusto Capsuni si banane nu avea mentionat  pe eticheta procentele acestora in lista de ingrediente- sau nu corespundeau  cu cele pe care mentiona producatorul ca le comercializeaza.

La  2 operatori economici  etichetarea era  neconforma fiind  oprite temporar de la comercializare pana la remedierea deficientelor 10 litri  Prigat de Kivi   si 6 litri Prigat de pere   in valoare totala de  de 101 lei.

Nerespectarea conditiilor de depozitare prevăzute de producători la comercializarea băuturilor răcoritoare şi a sucurilor şi nectarurilor din fructe a fost o alta deficienta constatata. 

Un  operator economic cu depozit en-gros din  Satu Mare avea depozitate bauturile racoritoare  in afara  depozitului   langa peretele depozitului , fiind oprit definitiv de la comercializare  50 de litri  Fructonic  in valoare de 150 de lei .

La 3 operatori economici  nu erau afisate preturile la comercializare, erau greu de citit sau listele de preturi erau  actualizate cu lipituri si stersaturi fiind oprite temporar de la comercializare  119.2   litri  suc in valoare de 468 lei.

S- a controlat in total  cantitatea  de 614.753.2l in valoare de 958.300lei de bauturi racoritoare, sucuri si nectaruri din care oprita temporar  de la comercializare cantitatea de 135.2 l in valoare de 569lei si  definitiv  cantitatea de 50 l in valoare de 150 lei .

Au fost  sanctionati contraventional   9 operatori economici  cu  avertisment si  amenzi in valoare de  30.000 lei.

                       

 

Lasati un comentariu