Control la apă minerală şi sucuri

In perioada 15 iulie – 02 august 2013, la nivel national s-a desfăşurat o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare şi etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale (ape minerale naturale, ape de izvor) fiind controlati un numar de 10 operatori economici pe raza judetului Satu Mare.
Pe parcursul verificarilor au fost constatate o serie de deficiente ale acestor produse comercializate.Astfel, produsul –apa minerala carbogazeificata -, importata din Ungaria, nu avea mentionata, pe eticheta, cantitatea neta insotita de litera ,, e ,,.
Produsul “Apa minerala de izvor” nu era expusa decat la oferta si nu avea specificata durata promotiei.Produse de apa minerale naturale din import aveau lipsa elemente de identiificare si caracterizare tradusa in limba romana iar etichetarea produselor era greu lizibila.
In urma verificarilor efectuate, in baza controlului tematic, s-au aplicat un numar de 8 sanctiuni contraventionale cu avertisment si amenzi in valoare l de 20.000 lei fiind oprite temporar de la comercializare 96 l ape minerale in valoare de 193.4 lei.
În perioada 15 iulie ÷ 02 august 2013 s-a desfăşurat, o acţiune tematică de control la nivel national privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare, prezentare şi publicitate a băuturilor răcoritoare şi a sucurilor şi nectarurilor din fructe.
Controlul s-a desfăşurat la producători, distribuitori, depozite en-gros, magazine şi staţii de benzină (tip PECO) fiind verificati 11 operatori economici pe raza judetului Satu Mare .
Modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate privind etichetarea băuturilor răcoritoare şi a sucurilor şi nectarurilor din fructe a cuprins o serie de deficiente.
Produsul Yappi cu calciu si vitamine nu avea mentionat pe eticheta procentul de calciu si vitamine iar bautura de ceai verde aromatizat cu lamaie si fructe de cactus nu avea mentionat procentul de lamaie si de fructe de cactus.
Bautura racoritoare necarbogazoasa cu extract de ceai verde nu avea traduse toate informatiile de pe ambalajul original- faptul ca produsul contine cofeina.
Produsul Giusto Capsuni si banane nu avea mentionat pe eticheta procentele acestora in lista de ingrediente- sau nu corespundeau cu cele pe care mentiona producatorul ca le comercializeaza.
La 2 operatori economici etichetarea era neconforma fiind oprite temporar de la comercializare pana la remedierea deficientelor 10 litri Prigat de Kivi si 6 litri Prigat de pere in valoare totala de de 101 lei.
Nerespectarea conditiilor de depozitare prevăzute de producători la comercializarea băuturilor răcoritoare şi a sucurilor şi nectarurilor din fructe a fost o alta deficienta constatata.
Un operator economic cu depozit en-gros din Satu Mare avea depozitate bauturile racoritoare in afara depozitului langa peretele depozitului , fiind oprit definitiv de la comercializare 50 de litri Fructonic in valoare de 150 de lei .
La 3 operatori economici nu erau afisate preturile la comercializare, erau greu de citit sau listele de preturi erau actualizate cu lipituri si stersaturi fiind oprite temporar de la comercializare 119.2 litri suc in valoare de 468 lei.
S- a controlat in total cantitatea de 614.753.2l in valoare de 958.300lei de bauturi racoritoare, sucuri si nectaruri din care oprita temporar de la comercializare cantitatea de 135.2 l in valoare de 569lei si definitiv cantitatea de 50 l in valoare de 150 lei .
Au fost sanctionati contraventional 9 operatori economici cu avertisment si amenzi in valoare de 30.000 lei.
