„Dacă apărarea drepturilor maghiarilor înseamnă război cu România, Jobbik îşi asumă asta”

• publicat la: 11 august 2013
„Dacă apărarea drepturilor maghiarilor înseamnă război cu România, Jobbik îşi asumă asta”

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui război cu România.

Preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor, a declarat jurnaliştilor prezenţi la Tabăra EMI că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, apreciind că disputele pe această temă trebuie soluţionate cât mai curând, transmite corepondentul MEDIAFAX.

Întrebat dacă va susţine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria, preşedintele Jobbik a spus că partidul său îşi va asuma acest risc, pe care ar trebuie să şi-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie.

“Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă război cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie”, a declarat Vona Gabor.

Întrebat cum comentează solicitarea adresată de europarlamentarul Tokes Laszlo premierului ungar Orban Viktor ca Ungaria să asigure protectorat pentru Transilvania, Vona Gabor a afirmat că Jobbik a avut câteva initiative în acest sens şi că “nu poate decât să fie de acord cu fiecare pas care lărgeşte şi întăreşte drepturile minorităţii maghiare din România”.

“Dacă spunem ceva, acţionăm în spiritul celor spuse de noi. Noi nu vorbim în vânt, eu, personal, am auzit astăzi despre solicitarea lui Tokes Laszlo şi de acum înainte trebuie să ne gândim, să analizăm şi ar fi bine să discutăm şi cu el, să vedem oare la ce şi cum s-au gândit când au solicitat protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei ? Acţiune individuală pe această temă nu dorim să facem în niciun fel, dar vom dezbate acest subiect şi vom încerca să găsim soluţii care ne conduc înainte, şi nu înapoi”, a spus Vona Gabor.

(…)Întrebat ce părere are despre faptul că presa europeană a făcut referiri în repetate rânduri la caracterul extremist de dreapta al partidului Jobbik, Vona Gabor a explicat că, dacă cineva este patriot şi apără interesele naţiunii sale, nu trebuie să fie criticat că a depăşit limitele moderaţiei.

“Omul, după un timp, se obişnuieşte cu această etichetare, dar niciodată nu se vorbeşte de ce suntem un partid extremist sau faţă de ce ne manifestăm extremist. Dacă Gyurcsanyi (fostul premir socialist al Ungariei) este de centru, într-adevăr, suntem extremişti, dar dacă omul îşi iubeşte patria şi naţiunea şi încearcă să acţioneze după posibilităţi pentru ele, nu cred că este extremist. Aceşti comentatori ar trebui să se gândească la faptul că Jobbik a fost votat de un milion de alegători la alegerile parlamentare din Ungaria, în urmă cu patru ani, şi se conturează că vom avea mai mulţi susţinători la alegerile care vin. Atâţia aşa-zişi extremişti nu pot exista în Ungaria”, a spus Vona.

Liderul fostei grupări Garda Maghiară, interzisă de instanţa de la Budapesta la începutul lunii iulie 2009, a adăugat că, potrivit ultimelor sondajelor de opinie, Jobbik are susţinători în rândul populaţiei de sub 35 de ani .

Preşedintele Partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik a susţinut, sâmbătă, la Tabăra EMI de la Borzont, o prelegere de două ore pe tema “Europa sau Uniunea?”.

“Guvernul ungar nu a adus in discutie la nivel international problema Trianonului si a autonomiei Tinutului Secuiesc. Nu vom renunta la scopul nostru, ca toti maghiarii sa traiasca intr-o singura patrie. Daca interesul maghiar poate fi atins doar prin asumarea unor conflicte, atunci acestea trebuie asumate”, a spus Vona, citat de Nepszava, in cadrul discursului sau de la Borzont, judetul Harghita.

Duminică, în ultima zi a taberei, denumită “Ziua Autonomiei”, vor fi abordate subiecte privind deplina libertate pentru maghiarii din Transilvania şi dreptul la autoguvernare, prezentate în cadrul simpozionului “Iniţiative civice pentru autonomie” la care vor participa Izsak Balazs, preşedintele CNS, Miren Martiarena, membru din Ţara Bascilor în Comitetul Civic al Iniţiativei Europene pentru Protecţia Regiunilor Etnice, Biro Zsolt, preşedintele Partidului Civic Maghiar şi Zakarias Zsolt, vicepreşedintele PPMT.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că în urma controalelor efectuate cu scop preventiv, pentru asigurarea ordinii, liniştii şi siguranţei publice pe perioada desfăşurării Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal – EMI de la Borzont, au fost aplicate mai multe amenzi şi a fost confiscată marfă care transmitea mesaje cu tentă revizionistă.

Poliţiştii au depistat un tânăr în vârstă de 18 ani, din municipiul Odorheiu Secuiesc, în timp ce oferea spre vânzare articole de îmbrăcăminte inscripţionate cu mesaje cu tentă revizionistă, poliţiştii confiscând 75 de tricouri şi 20 de hanorace purtând astfel de inscripţii şi însemne grafice.

Pe numele tânărului a fost deschis dosar penal pentru comiterea infracţiunii de răspândirea, vânzarea sau confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea răspândirii, a unor astfel de simboluri, urmând ca dosarul să fie înaintat, pentru soluţionare, Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, tricourile şi hanoracele erau inscripţionate cu mesajele: “Am pierdut prin lacrimi, vom recâştiga prin sânge”, “Fii ai Ungariei, ridicaţi-vă la luptă!”, “Daţi-ne munţii înapoi!” sau “Ungaria ciuntită nu este ţara noastră, Ungaria Mare este Raiul”.

Primăria comunei Joseni şi Consiliul Judeţean Harghita finanţează, pentru a doua oară consecutiv, Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak – EMI), anunţăGÂNDUL. Primarul localităţii, Gall Szabolcs, a declarat că anul acesta sprijină financiar Tabăra EMI cu suma de 30.000 de lei şi chiar a  „făcut lobby” ca aceasta să fie organizată în satul Borzont, din comuna Joseni.

NapocaNews

comentarii

de un roman la 11 august 2013 - 14:01

Saptamanal sunt semnalate cel putin doua,trei aspecte de genul asta in presa romana si reactiile conducatorilor nostri intarzie sa apara.
Suntem umiliti din punct de vedere politic,economic,cultural si din alte multe puncte de vedere de ,,dragii” nostri conducatori(lucru de care profita ,,bunii” nostri vecini si concetateni unguri si alti binevoitori)…Sigur o sa fie unii care o sa-mi raspunda ca de obicei ca e usor sa ne plangem,dar nu e vorba despre asta eu cred ca daca educam poporul cum trebuie si cei care ne conduc o fac cu coloana vertebrala nu ca in ultimii 23-24 de ani reactiile tuturor ar fi pe masura.
VA PREZINT O REACTIE PE CARE AR TREBUI SA O URMAM SI NOI CA SI EXEMPLU .DISCURSUL LUI PUTIN IN DUMA DE STAT A FEDERATIEI RUSE:
“In Rusia trăieşte poporul rus, iar poporul rus nu admite nici un afront al unei minorităţi; acestea trebuie să respecte Rusia, pe ruşi şi legile fără să ceară favoruri speciale sub pretextul că sunt discriminaţi; CINE FACE ALTFEL ESTE INVITAT SĂ PĂRĂSEASCĂ IMEDIAT RUSIA!
Nu Rusia are nevoie de minorităţi ci ele au nevoie ca Rusia să-i primească, sa le ofere adăpost, locuri de muncă şi hrană; în Rusia traiesc doar ruşi!”.

Membrii Dumei de Stat au aplaudat in picioare 5 minute!

de sisu la 11 august 2013 - 14:53

de un roman la 11 August 2013 – 14:01
FOARTE BINE SI PERFECT SPUS.ASA TREBUIE SA FACA SI ROMANII.

de mtk la 12 august 2013 - 12:11

articolul asta nu e real.nimeni nu vorbea de razboaie, se vorbea de conflict, intre razboi si conflict sunt niste noante.in schimb in momentul in care ai scris ca vona a declarat e in stare sa confrunta un razboi cu romania, tu minti frate.si minciuna nu e diplomatic, daca vrei diplomatie, sa spui adevarul la oameni.daca vrei razboi?hai continua cu minciuni, ca o sa fie un fraier care o sa-ti traduca ce scrii pentru conducerea maghiara si inclusiv pentru vona, si apoi vezi cum te scoti din rahat, cand ministerul de externe din ungaria a declarat ca vrea sa-si mentine relatia cu ro. si ca guvernul maghiar sta in opozitie cu jobbik, asa ca dragul meu ziarist, vezi ce scri in viitor, sau poti de acuma sa reformulezi ce ai scris aicia, ca am zis mai sus, o sa fie cineva cine o sa traduca ce ai scris aicia.deci pentru a mentine diplomatia, tre sa fi si tu diplomatic.ca prostul de vona ce spune, ii partea doua, ii un fel de vadim tudor al ungariei.si cate ori zicea domnu vadim de exemplu in public lucruri si mai aiurea de maghiari?mai fi bun, si daca tot scri, sa cri cum a fost ca nimeni nu-i curios de povestile astea.bine ca n-ai inceput ca n-ai primit paine in covasna… :))

de simi la 12 august 2013 - 12:18

noroc ca sunt puse ghilimelele si ca exista inregistrarea audiovideo…suntem obisnuiti cu minciunile voastre impachetate si servite apoi neavizatilor la fel cum ati facut la festivalul din SUA unde ati afirmat ca va apartine Ciocarlia.
apreciem ca va plac cantecele si traditiile noastre doar ca e bine sa ramaneti la atat ca altfel va descalificati ca oameni daca tot furati de la unu si de la altu doar ca sa va faceti si voi o zestre culturala mai aparte!
http://roncea.ro/2013/07/17/dublu-scandal-antiromanesc-in-sua-reactia-mae-inexistenta-ungurii-fura-ciocarlia-romaneasca-si-agreseaza-ziaristi-romani-la-smithsonian-folklife-festival-icr-pune-paie-pe-foc-tiganii-auto-inti/

de mtk la 12 august 2013 - 12:29

nu stiu cine e acuzta cu furt aproape in fiecare zi peste tot in ue.pastreaza-ti cultura, am tot respectul pentru cultura ta, dar am si eu una, si n-am nevoie de mai multe.si cum am zis, daca vrei sa traiesti in pace, fi si tu diplomatic, ca si eu vreau pace, si incerc sa fiu diplomatic si tolerant.altfel nu merge.

de simi la 12 august 2013 - 12:44

mai bine de furt decat de actiuni criminale.noi suntem cei care vrem pace dar la voi in vocabular nu exista acest cuvant si nici cel numit toleranta!
voi incitati tinerii de pe bancile scolii si puneti harta ungariei mari inexistente de fapt in salile de clase de liceu si acordati atentie speciala familiilor mixte pentru ca nu cumva romanii nascuti sa ramana romani
http://www.cotidianul.ro/familiile-mixte-in-care-femeile-maghiare-nasc-copii-romani-primesc-o-atentie-speciala-220105/

de mtk la 12 august 2013 - 14:29

ei simi, tu habar n-ai despre ce vorbesti, si te contrazici in acelas timp.cum ti-am is eu vreau pace si inteleg noantele in politica.eu nu sunt nationalist, in schimb tu direct zici „voi” deci tu ne vezi la fel, asta inseamna ca te gandesti ca un fascist asa ca tu nu vrei pace.Si lasa ma cu articolele tale aiurea, ca nu pot sa am incredere in media romana de azi.eu cunosc multe familii mixte in schimb pot sa zic ca in general copii vorbesc 2 limbi, sunt unde copilul alege mai mult partea maghiara sunt unde mai mult partea romana.Unde in schimb copilul vorbeste doar o singura limba in general vorbeste romana.Dar asta nu depinde de natie.Tu daca crezi ca depinde de natie, iara zic esti un fascist, probabil asa erai educata.Si imi pare rau, ca cunosc multi romani detreaba, dar yu nu esti intre ei, tu esti ala pe care nu suport, dar asta tot nu depinde de neam, sunt si unguri care nu suport, si din alte neamuri.Eu zic sa stai pe curul tau si bucura te de viata ta, ma gandesc ii frumoasa, si ai chestii mult mai faine de facut decat sa te prostesti pe internet fara cap pe teme de care habar nai.

de mtk la 12 august 2013 - 14:36

si cum am zic, media romana, nu toate dar cateva e atat de discriminativ in fata de maghiari, ca daca sa spunem traduc articolele astea, legalizez, si trimit catre conducerea ungariei, atuncia o sa ajunge romania sa are probleme grave cu diplomatia.Ok iti dai seama ca nu o sa fac asta, ca am si eu o viata, dar eu tot zic, ca sau incepeti sa fiti diplomatici daca asta doriti sa primti inapoi, sau poate „taiati copacul de sub voi”.na pace.

de simi la 12 august 2013 - 14:58

no atunci cand trimiti la hungaria traducerile sa trimiti si cum kovacs primaru din carei discrimineaza romanii si nu lasa pe ei sa intre la concurs daca nu stie la el limbul maghiar.
am scris asa ca sa poti intelege si tu si sa nu rastalmacesti ce scriu in limba romana corect!
si sa mai scrii cum hungurii apropiati udemereu puin la scoli harta cu ungaria mare pe perete dar nu vorbesc despre cum armata romana eliberat la voi de sub oprimarea lui bella kun in 1919 cand erati rupti de foame si mancati la popota armatei romanesti din budapesta.
ca doar romanii sunt toleranti si crestini si ajuta pe cei alfati la nevoie chiar daca voi profitati de aceste trasaturi specifice romanesti.
sa nu uiti sa traduce si cum vine kkmen hunor la nagykaroly adica Carei si chefuieste la cantina sociala a orasului si merge la cladiri ale orasului in constructie nu din banii de la ungaria si nu da voie la directori si consilieri romani sa participe la adunare.sa spui ca aceasta este discriminare pe fata daca intelegi la el ce inseamana.
incearca sa fii diplomatic si sa nu uiti ceva din ce am spus ca si noi o sa facem inscrisuri la vecina ungaria sa vede la el cum se comporte neamurile lor.

de emil la 12 august 2013 - 21:56

mtk

Poţi explica în ce fel se poate realiza scopul „nostru” (deci nu numai al lui vona(t) gabor ca toţi ungurii să trăiască într-o singură patrie? Dacă găseşti o modalitate de rezolvare a acestei chestiuni fără a modifica graniţele, iar a modifica graniţele e o acţiune care nu se „rezolvă” fără război. În fond, dacă toţi suntem cetăţeni ai Uniunii Europene, atunci deja ungurii din Ungaria şi din România trăiesc deja într-o singură patrie. Dar vona(t) vrea şi mai mult, ceva ce a obţinut Ungaria de la Hitler şi Mussolini, adică să aducă Ardealul sub administraţie ungurească. În concluzie, declaraţiile lui vona(t) gabor îi aparţin, au fost făcute, deci articolul nu e mincinos. Care ar fi însă tipul de conflict pe care Ungaria lui vona(t) ar trebui să şi-l asume nu s-a specificat direct, poate din considerente „diplomatice” sau poate doar pentru a nu fi acuzat de instigare la război, deşi, repet, nu poate rezolva „chestiunea” în felul dorit de el decât prin război

de un roman la 12 august 2013 - 22:44

Pentru Mtk si altii ca si el…
Saptamanal sunt semnalate cel putin doua,trei aspecte de genul asta in presa romana si reactiile conducatorilor nostri intarzie sa apara.
Suntem umiliti din punct de vedere politic,economic,cultural si din alte multe puncte de vedere de ,,dragii” nostri conducatori(lucru de care profita ,,bunii” nostri vecini si concetateni unguri si alti binevoitori)…Sigur o sa fie unii care o sa-mi raspunda ca de obicei ca e usor sa ne plangem,dar nu e vorba despre asta eu cred ca daca educam poporul cum trebuie si cei care ne conduc o fac cu coloana vertebrala nu ca in ultimii 23-24 de ani reactiile tuturor ar fi pe masura.
VA PREZINT O REACTIE PE CARE AR TREBUI SA O URMAM SI NOI CA SI EXEMPLU .DISCURSUL LUI PUTIN IN DUMA DE STAT A FEDERATIEI RUSE:
“In Rusia trăieşte poporul rus, iar poporul rus nu admite nici un afront al unei minorităţi; acestea trebuie să respecte Rusia, pe ruşi şi legile fără să ceară favoruri speciale sub pretextul că sunt discriminaţi; CINE FACE ALTFEL ESTE INVITAT SĂ PĂRĂSEASCĂ IMEDIAT RUSIA!
Nu Rusia are nevoie de minorităţi ci ele au nevoie ca Rusia să-i primească, sa le ofere adăpost, locuri de muncă şi hrană; în Rusia traiesc doar ruşi!”.

Membrii Dumei de Stat au aplaudat in picioare 5 minute!

de emil la 12 august 2013 - 23:58

mtk, nu eşti în stare nici măcar să scrii corect româneşte, ce vrei să traduci şi să legalizezi? Agramatismele tale în româneşte? Formulările neinteligibile în limba română? Faza asta cu aşa -zisa traducere eronată e răsuflată de la domokakas geza, patronul tău spiritual. Poate reuşeşti să te păcăleşti singur cu „argumentele” „culturale” şi „diplomatice” pe care le-ai folosit, dar afirmaţia aia agramată despre cine e acuzat de furt peste tot în UE te deconspiră şi te încadrează direct în categoria ungaroman (superioritatea rasei ungureşti, caracterul ei civilizator în bazinul carpatic, inferioritatea culturală a raselor -inclusiv cea românească- pe care ungurii sunt chemaţi să le ridice la nivelul european, necesitatea dominaţiei ungureşti în această parte a Europei etc. Ai mai scris pe aici despre hoţii români din UE dar nu aceasta este chestiunea esenţială, ci aceea că pretinzi a nu fi naţionalist, dar imediat acuzi de fascism pe cineva care spune „voi” în timp ce îl aperi pe vona(t) gabor care spune „scopul nostru” dar acela, evident nu e fascist. Adică, după ce îl acuzi de fascism pe unul pentru un pronume, îl absolvi de fascism pe altul care foloseşte un adjectiv pronominal de acelaşi fel. De fapt, dacă un ins foloseşte pronumele „voi” devine fascist în gândirea ta, dar nu e nimic fascist în a spune că în UE românii sunt cei mai mari hoţi. Dacă unii generalizează, imediat îi deranjează pe „diplomaţi” şi nenaţionalişti, dar aceiaşi „diplomaţi” şi nenaţionalişti sar imediat până-n tavan dacă li se arată modul mistificator în care au decurs anumite acţiuni culturale din America. Regret că am consumat prea multe semne grafice pentru un horthyst fără şcoală şi cu pretenţii de cunoscător în ale problemei ardelene, când, în fond, acesta e doar un nefericit ungaroman, ale cărui aspiraţii de mărire naţională ungurească sunt doar nişte fumuri şovine. Nagymagarorszag meghalt şi nu mai învie nici dacă vona gabor se transformă în trenul fantomă şi nici dacă jobbikkkkk ajunge la conducerea Ungariei. Eventual mai facem o excursie la Budapesta în căutarea opincii de pe parlament, ornament aşezat acolo de soldaţii români în 1919. Acum cam o săptămână s-au împlinit nişte ani de când armata română a defilat prin Budapesta, după care, hoţii români s-au apucat să hrănească populaţia capitalei, înfometată de guvernul sovietic unguresc al lui Garbai Sandor (în care Kun Bela era ministru de externe).

de emil la 13 august 2013 - 00:15

mtk, un singur cuvânt ţi-l corectez: „nuanţe” în loc noanţe (poate mance, în limba lui rmdiszno). Dacă tot pretinzi altora consecvenţă, atunci ar fi elegant ca tu însuţi să nu generalizezi. Eu şi mulţi alţii ştim că nu toţi ungurii sunt la fel, iar cu cei loiali statului român nu am nimic de împarţit, eventual bucuriile, necazurile şi greutăţile comune. Dar, pe lângă aceşti unguri, oameni şi ei, cetăţeni români ca şi ceilalţi cetăţeni români, mai sunt ungurii declaraţi împotriva României şi a Transilvaniei româneşti. Ei, acelor unguri le zic şi eu „voi”, pentru că nu am nimic în comun cu ei, iar ei nu au nimic în comun cu „noi”. Iar din această categorie de unguri şovini, ungaromani şi horthyşti faci parte şi tu, oricât te-ai prezenta drept obiectiv, nenaţionalist etc. Te păcăleşti singur dacă îţi închipui că te crede cineva întreg la minte. Poate te-o crede vona(t) gabi, dar nici el nu intră în categoria indivizilor normali la cap, ca şi tokos şi liderii rmdiszno care vor musai autonomie şi protectorat unguresc, în ciuda „delimitărilor” care nu mai conving decât pe cei care le fac. Cât despre antiungarismul media române, după câte ieşiri antiromâneşti (cu trimitere directă la integritatea teritorială a României) aţi avut „voi” -adică ungurii care nu vor să înţeleagă că trăiesc în statul român – încă aveţi o presă prea favorabilă. Mai bine v-aţi aminti atitudinea presei ungureşti faţă de Memorandum şi abia după aceea aţi vorbi, unguri falnici şi scurţi la memorie!

de emil la 13 august 2013 - 00:25

mtk, tradu şi trimite tot la conducerea ungară! Dar fii sigur că şi cele spuse în România de conducerea ungurească însăşi arată diplomaţiei europene cine sunt şi ce vor ungaromanii ungarişti, cum agită ei de fapt împotriva stabilităţii Europei. De fapt, diplomaţia europeană începe să înţeleagă că anomalia în centrul Europei e chiar Ungaria, iar toţi vecinii ei sunt întregi la cap, nu cum îi prezintă „diplomaţia” budapestană.

de Primar la 13 august 2013 - 02:09

@mtk

„Am si eu o cultura, si n-am nevoie de mai multe”

Pai este este baiul major al unora ca tine, @ mtk.
Nu sunteti in stare sa asimilati nici macar franturi dintr-o alta cultura, abia daca sunteti in stare sa ingainati cuteva cuvinte intr-o limba straina. Nu va intra in cap, si pace. Pentru voi Jules Verne va ramane pe veci Verne Gyula, fiindca vi se impleticeste limba atunci cand incercati sa vorbiti franceaza. De engleza, nici nu mai amintesc. Cred ca singurul lucru pe care-l retineti este .

de Primar la 13 august 2013 - 02:12

Am gresit mai sus. Trebuia sa scriu fak ju (ju de la oaie).

de emil la 13 august 2013 - 07:39

mtk, dacă nu ai nevoie de mai multe culturi, ai putea explica de ce politicienii rmdszamar le predică românilor multiculturalitatea? O fi oare ca să înveţe ungureşte românii pe care ungurii e musai să-i civilizeze, fiindcă altfel nu şi-ar putea justifica dominaţia în bazinul carpatic, în timp ce ungurilor le ajunge propria cultură?

Lasati un comentariu