Meşteşugari la Festivalul Medieval Carei
Pe lângă ordine cavalerești, domnițe, războinici romani și daci coborâți parcă de pe Columnă, Festivalul Medieval Villa Karul a însemnat și o încercare de reînviere a meșteșugurilor acelor vremuri.
Atelierele de lucru organizate pe lângă fiecare meșteșugar au constituit o modalitate de introducere a vizitatorilor în tainele fermecătoarelor meserii.
Printre cei cu care am stat de vorbă în aceste zile a fost Szalma Zsolt, meșter sticlar din Cluj Napoca. Pasionat modelator în sticlă, participă în genere la zile ale orașelor și satelor, dar și la tabere interactive pentru copii , practicând meșeteșugul încă din adolescență.
În ce privește festivalul de la Carei, Szalma Zsolt spune că „totul a fost bine organizat, spectatorii venind cu scopul de a se relaxa activ prin cunoșterea bogățiilor culturale reînviate de evenimentul aflat la prima ediție. Doar durata de desfășurare a fost prea scurtă. Mi-ar fi plăcut să țină mai mult.”
O înșiruire de instrumente ciudate ne-a atras atenția. Era expoziția de instrumente muzicale medievale a meșteșugarului Egyed Ferö, tulier din Bihor. Tulnice, o ladă de zestre, alăute, instrumente de suflat din bostani, toate sunt confecționate de acesta.
Egyed Ferö se declară surprins în mod plăcut de oraș și festival: „Am crezut că orașul este mic și nu ai ce vedea. Dat fiind faptul că a fost prima ediție, a fost foarte bine organizat, atmosfera plăcută, iar voluntarii omniprezenți. Am întâlnit oameni sociabili care apreciază ceea ce fac, totuși față de alte festivaluri mi s-au părut puțini spectatorii.”
Vitzi Tibor, prelucrează osul de corn în obiecte decorative cu aplicații din cupru și alamă, materiale maleabile și ușor de prelucrat.
A făcut cunoștință cu meșteșugul încă din adolescență, la 16 ani. Mai târziu a preluat un atelier, unde meșterește suportuir de prsf de pușcă, coarne de băut și de suflat, acestea din urmă fiind folosite încă din vechime pentru a transmite semnale de apărare. „Am fost impresionat de logo-ul Careiului – I love Carei, spune Vitzi Tibor, și am fost încântat că am avut atelierul în aproprierea Monumentului Ostașului Român, al inegalabilului Gheza Vida. Vremea frumoasă și vizitatorii au contribuit la reușita festivalului. M-am întâlnit și cu Cziker Andrei, autorul unei istorii a meșteșugarilor din Carei, care a fost și mi-a vizitat atelierul.”
Practicant al unuia dintre cele mai vechi meșteșuguri, fierarul Varga Ferenc din Ungaria a deslușit tainele meseriei de nevoie. Lucra la o herghelie și s-a lovit de lipsa potcovarilor. Unchiul său a fost fierar, dar regimul comunist i-a confiscat atelierul.
Acum Varga Ferenc l-a răscumpărat și duce mai departe meșteșugul moștenit dintr-o familie, ce a lucrat pe domeniul unui Castel din Ungaria.
Toți acești meșteșugari fac parte din Asociația sătmăreană „Arany Kapu”, la invitația căreia au luat parte la prima ediție a Festivalului „Villa Karul”.
.