„Retrăiești istoria alături de noi” la Festivalul Medieval Carei
„Retrăiești istoria alături de noi” este sloganul Asociației „Amicii Muzeului” din Zalău.
Cohorta III Campestris C.R.M. Porolissum și Lupii Daciei se află la Carei pentru a doua oară, după ce au participat în 2011 la Zilele Careiului. La parada costumelor din prima zi de festival au atras atenția tuturor prin uniformele purtate și ținuta demnă, mândri urmași ai dacilor și romanilor. Cele două corpuri de armată daco-romană sunt un proiect al Asociației Amicii Muzeului în colaborare cu Muzeul Județean Sălaj.
.
Așa cum declara președintele asociației, Dan Băcueț, „Încercăm să reînviem trecutul prin ore de istorie interactivă pe care le ținem elevilor din școlile din Zalău, cu care avem parteneriate. De exemplu, avem elevi care începând din clasa a II-a participă la astfel de ore de istorie. Îi îmbrăcăm în costume de daci și de romani, le organizăm jocuri ale acelor vremuri, activități casnice și de luptă. Am organizat o tabără de o săptămână în care elevii au trăit în corturi, exact ca pe vremea dacilor. Începând de la îmbrăcăminte și până la alimentație au retrăit acele vremuri.”
Referitor la festivalul careian, Dan Băcueț a declarat pentru Buletin de Carei: „Este comparabil cu alte festivaluri medivale, cel de la Alba Iulia de exemplu. Am fost invitați de Muzeul din Carei și Muzeul Județean Satu Mare cu care avem o foarte bună colaborare. Față de anul 2011, când am foat prezenți la Zilele Careiului, locația este mai bună. A fost și pentru noi mai ușor să facem demonstrațiile de luptă pe iarbă și nu pe asfalt. Organizarea a fost deosebită.”
Arătând ca un dac proaspăt coborât de pe Columna lui Traian, Horea Pop a adăugat: „Acest festival pune in valoare Castelul și se desfășoară în locul perfect. Retrăiești istoria alături de noi, sloganul asociației noastre, se potrivește perfect acestui festival.”
.
Centrul Cultural „Petre Țuțea” a fost prezent la prima ediție a Festivalului Medieval Villa Karul cu domnițe, cavaleri și arcași din Ordinul Muşatinilor, Ordinul Basarabilor, Paladinii de Terra Medies și Arcașii de la Sucevița. Paladinii de la Terra Medies au revenit la Carei datorită faptului că anul trecut s-au simțit foarte bine aici.
Demonstrația de jocuri cu focul pe care au făcut-o a fost foarte bine primită de spectatorii careieni. Inedite în programul ordinelor medievale al Centrului Cultural „Petre Țuțea” au fost atelierele de dans medieval, școala de scrimă medievală, teatru de păpuși și recitalurile de poezie medievală care au fost realizate alături de trupa de teatru M.E.E.M. a centrului Cultural Carei.
.
Mirel Remescu, directorul de marketing al Centului Cultural „Petre Țuțea” a declarat pentru Buletin de Carei:
„Am ajuns la acest festival la invitația organizatorilor. Pe Bogdan Georgescu l-am cunoscut în urmă cu câteva luni, când am vizitat Castelul Karolyi și am dorit să-i cunosc pe responsabilii cu evenimentele culturale de aici, iar pe regretatul Deak Endre l-am avut invitat la un festival de muzică veche. Bogdan Georgescu este un foarte bun organizator de evenimente culturale și ar trebui ca oficialitățile locale să găsească un mijloc prin care să fie recompensat . E ca un bulgăre de aur pentru careieni. În ceea ce privește epoca istorică pe care o reprezint, am pasiunea pentru medieval încă de pe vremea când se făceau 12 ani de școală adevărată în România. Vestimentația ne-o confecționăm singuri, iar armele le procurăm de la armurieri din Toledo. Festivalul medieval careian este un proiect de început care nu a beneficiat de o finanțare foarte mare. E bine că s-a început curat și nu s-a făcut un ghiveci cu zilele orașului. Există optica aceasta de a organiza de zilele orașelor de toate, uitându-se că fiecare gen spectacol are publicul său. Va trebui să aveți grijă și la infrastructură, Careiul fiind o poartă de intrare la granița de vest a țării. Fiecare euro investit va aduce 8 euro pentru bugetul local. Detaliile sunt foarte importante. Să vă dau un exemplu, am fost la gară să cumpăr bilete de tren pentru a mă reîntoarce acasă. Când am sosit la Carei, anume am fost atent la programul casei de bilete pentru a mă încadra în intervalul orar de funcționare, dar am avut surpriza ca până la 14.30 aceasta să fie închisă. Acum era un afiș cu intervalul în care nu se vând bilete, afiș care a fost îndepărtat de funcționară după ce a deschis casa de bilete. E o situație neplăcută ce îndepărtează turiștii.”
Dincolo de unele aspecte mai puțin plăcute, impresia generală a tuturor participanților a fost una pozitivă, iar numărul mare de voluntari a fost apreciat de toți participanții la prima ediție a Festivalului „Villa Karul” de la Carei.
Nicoleta Latis
Va reamintim ca marti 6 august,de la ora 20,00,va avea loc Gala Dansului din cadrul AugustFest 2013 Carei.