Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post

• publicat la: 28 august 2013
Sărbătoarea Tăierii  Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post

Credincioşii ortodocşi, catolici şi greco-catolici sărbătoresc joi, 29 august, Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, profetul care a dezvăluit lumii, prima dată, că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu. Cultul său s-a dezvoltat în timp, iar Biserica, şi în Răsărit, şi în Apus, i-a consacrat, ca şi Maicii Domnului, mai multe sărbători importante în timpul anului bisericesc : Soborul Sf. Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Naşterea lui Ioan Botezătorul (24 iunie) şi Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august).

Prorocul Maleahi il vesteste ca fiind „Ingerul Domnului” care avea să-I pregăteasca calea. El este ultimul din prorocii Vechiului Testament, care face legătura cu Noul Testament. Si-a inceput activitatea in anul 26 d.Hr. (primul an al guvernarii lui Pilat din Pont). Il descopera lumii  pe Hristos ca fiind Mesia – Fiul lui Dumnezeu.

Primele cuvinte de invăţătura ale Sfantului Ioan Botezatorul au fost: „Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor” (Matei 3, 2). Tot asa a inceput si Hristos Evanghelia Sa. Primele cuvinte pe care le-a rostit la Capernaum cand a iesit sa propovaduiasca sunt acestea: „Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor” (Matei 4, 17).

Pocăinta poate fi definită ca intoarcere de la starea „impotriva firii” la cea „după fire” sau conforma cu firea, si ca intoarcere de la diavol la Dumnezeu.

Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a poruncit taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelulul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.

Pentru ca se temea ca Botezatorul ar putea invia daca trupul ar fi fost ingropat alaturi de cap, Irod nu a dat ucenicilor decat trupul sfantului, care a fost ingropat in Sevastia. Capul a fost ingropat de Irodiada in curtea sa, la mare adâncime.

Potrivit traditiei, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea  care a luat capul Sfantului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut. Aceasta e socotita cea dintai aflare a sfantului cap.

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost prezent aici până in vremea Sfintilor imparati Constantin si Elena, cand, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. In anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a asezat in biserica din aceasta cetate. Aceasta este socotita a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului.
In vremea luptei impotriva sfintelor icoane, capul Sfantului Ioan a fost ingropat la Comane, de unde a fost adus in Constantinopol, de catre Sfantul Ignatie (860), in vremea imparatului Mihail. Aceasta este cea de-a treia si cea din urma aflare a cinstitului cap.

In timpul cruciadelor, latinii au luat din Constantinopol, in anul 1204, o parte din capul Sfantului Ioan Boteazatorul si l-au dus in Franta, asezandu-l intr-o biserica din Amiens, unde se afla si astazi.

Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc care se incheie pe data de 31 august. Pe 1 septembrie incepe un nou an bisericesc.

Traditii si obiceiuri in ziua  de 29 august

 Ziua de 29 august este una de post, in care, potrivit traditiei, este bine sa nu se manance pepeni, pentru ca forma lor aminteste de cea a capului. In satul traditional, in aceasta zi nu se foloseste cutitul, totul se rupe cu mana. In popor se vorbeste si de un post care tine „de la cruce pana la cruce”, un post de doua saptamani, neconsemnat in calendarul crestin, care avea rolul de a-i curati pe cei care au savarsit omoruri sau alte pacate grave. Postitorii mancau in aceasta zi numai o turta de grâu sau de mălai.

Sase sărbători in cinstea Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica ortodoxa, serbeaza de obicei ziua mortii sfintilor, adică data tre­cerii lor spre cele ceresti, ca ziua lor de nastere.  Numai  Maica Domnului si  Sfantul  Ioan Botezatorul fac exceptie de la aceasta regula. Astfel,  Biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui – 23 septembrie; nasterea – 24 iunie; soborul lui – 7 ianuarie; taierea capului – 29 august; prima si a doua aflare a capului- 24 februarie; a treia aflare a capului sau – 25 mai.

sursa crestinortodox.ro

Lasati un comentariu