Spectacol de înaltă ţinută la Ziua Iancului

• publicat la: 19 august 2013
Spectacol de înaltă ţinută la Ziua Iancului

A XIV- a ediție a Zilei Iancului a avut loc ieri,18 august,conform tradiției, în prima duminică de după praznicul Adormirii Maicii Domnului. Evenimentul a debutat la Statuia lui Avram Iancu din centrul satului Ianculești, cu un parastas de pomenirea a eroului national.Manifestările au fost onorate de prezenţa deputatului Ovidiu Silaghi,prefectului Eugeniu Avram,presedintelui Consiliului Judetean Adrian Stef,consilierii judeteni Rodica Maxi si Viman Ioan ,consilierii municipali Ilie Ciută,Ionut Onet,Marius Rusu,Păuşan Bujor,viceprimarul mun.Satu Mare Marcela Papici,primarul Tăşnadului Vasile Mitraşca,directori de institutii,reprezentanti ai partidelor politice si ai organizatiilor Cultul Eroilor,Asociatiei Refugiatilor si altii.

Invitatii au fost intampinati de tulnicarese si de un grup de tineri in straie populare care au prins in piept fiecarui participant cate un ecuson care marca Ziua Iancului.

Dupa slujba religioasa,delegatul sătesc Ciprian Chiorean a mulțumit organizatorilor edițiilor anterioare datorită cărora tradiția sărbătorii lui Avram Iancu a ramas vie.

Promit că mă voi sacrifica și voi fi trup și suflet pentru acest sat de moți,voi incerca  sa ducem mai departe traditiile noastre cu energia tinerilor si intelepciunea batranilor satului”, spune tânărul delegat sătesc, nu înainte de a menționa sponsorii care au făcut posibilă această frumoasă sărbătoare, printre care se numără Consiliul Județean Satu Mare, Consiliul Local Carei, SC Ianculești și alți oameni de bine.

In alocutiunea sa,Prefectul Eugeniu Avram amintește de citatul biblic „Cinstește pe mama ta și pe tatăl tău pentru ca ție să îți fie bine” prin care subliniază importanța respectului pentru înaintași. „Tradiția acestei sărbători constituie un semnal pentru generațiile viitoare”, spune mai departe în discursul său.

Prezent la manifestările din Ianculești, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef mulțumește organizatorilor pentru invitația de a le fi alături la această frumoasă sărbătoare, spunând: „Consiliul Județean va sprijini și de acum înainte acest eveniment pentru că noi apreciem tradiția și autenticitatea. Vom vorbi cu primarul Careiului pentru ca Ianculeștiul să nu mai fie cartierul uitat, iar drumul de acces să fie reparate doar în ajunul acestei sărbători a satului.Ma gandesc sa trecem acest drum la Drumuri Judeteane pentru a putea beneficia si localnicii de  cai de acces decente in urma reabilitarii lor.Apreciem mult ceea ce ați făcut, Dumnezeu să binecuvânteze sărbătoarea lui Iancu din Ianculești și să ne ajute să ne ridicăm la nivelul înaintașilor noștri.”

Ioan Viman, consilier județean, a felicitat organizatorii adăugând că „este un bun prilej să ne amintim de cei care și-au dat viața pentru ca noi acum să trăim liberi.”

În calitate de membru în comitetul de organizare al primei ediții a Zilelor Iancului și președinte a Asociației Refugiaților, prof. Mihai Bertian a amintit în discursul său de cei cărora li se datorează această tradiție, „soții Felicia si Ioan Fogaș , Maria si Dorel Todea, Mihai Bertian și Maria, Mircea Popa și Ioan Oneț, participând la sfințirea statuii lui Avram Iancu (operă a sculptorului Sabin Danciu) au pus bazele acestei sărbători a satului Ianculești și au hotărât ca aceasta să se desfășoare în prima duminică de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului .”

Au fost premiati cei mai varstnici locuitori ai satului Ianculesti de catre Asociatia Refugiatilor si anume:Plesa Sabina,Rozalia Cosmuta,Minerva Todea si Raveica Costeata dar din motive de sanatate, premiile au fost ridicate de fii acestora.

În continuarea discursului,prof.Bertianu  a amintit de întemeierea satului Ianculești: „Nu aș dori să închei fără a aminti celor care nu știu, sau nu vor să știe, că locuitorii Ianculeștiului au întemeiat satul în anul 1924, imediat după Reforma agrară a guvernului Mareșalului Averescu din 1921. Loturile de pământ primite prin reformă au fost plătite fostului proprietar, contele evreu Degenfeld, căruia i s-au achitat sumele de bani aferente pana în 1931. Până atunci s-a plătit arendă, încasată anual de fostul proprietar, fugit în Ungaria. La fel a fost răscumpărat în folosul comunității izlazul comunal, heleșteul și pădurea. Ei nu au ocupat abuziv, ci au răscumpărat pământul.”

Au fost apoi depuse coroane din partea Prefecturii Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, USL, Societății „Avram Iancu”, Asociației refugiaților și SC Ianculești.

Cântecul, jocul și voia bună a început la ora 17,00 cu recitalul cunoscutei si indragitei interprete Sava Negrean-Brudașcu,ale carei melodii au fost sustinute pe intreg parcursul de  aplauzele oficialitatilor si a celor sositi din imprejurimi special pentru acest eveniment.

Zona codrului a fost reprezentata de  Ghiță Blidar,urmand apoi  reprezentația de folclor autentic din Bihor oferită de Ansamblul „Vergelul” al Clubului Constructorul din Oradea. Soliștii Liana Mateiaș, Nicoleta Sabău Trip, Nelu Beleneși, Claudia Varodi și Simona Bejan Șușman, alături de grupul de dansatori conduși de coreograful George Șiman au încântat asistența cu dansuri și cântece specifice folclorului bihorean. A urcat apoi pe scenă interpretul careiean Dănuț Mateș.

Nu au lipsit nici membrii Ansamblului  Ceatăra din Carei care  a prezentat spectatorilor dansuri și cântece din Zona Codrului, urmați apoi de elevii profesorului Vasile Chiorean de la Școala Populară de Artă Satu Mare.

Spectacolul s-a încheiat târziu în noapte cu recitalul lui Cristian Fodor din Hunedoara, care a făcut ca publicul să vibreze alături de artist.

Cristian Fodor a fost prezent la editia din acest an a AugustFest Carei,fiind apreciat si atunci cu indelungi aplauze la scena deschisa.

La Ianculesti,artistul a intrat in dialog cu satenii,vizitand cateva gospodarii,impartasindu-le obiceiuri si traditii din zona Hunedoara –Orastie.

Cantecele sale au mers la sufletul spectatorilor care au incins hore in fata scenei sau au cantat alaturi de artist cele mai cunoscute melodii romanesti.

Prezentatorul spectacolului a fost Ovidiu Matioc.

Organizatorii au oferit invitatilor posibilitatea de a vizita Muzeul Motilor de câmpie,amenajat in fosta  grădiniţă.

comentarii

de emil la 19 august 2013 - 13:59

Cinste organizatorilor!

de Relu la 19 august 2013 - 17:37

Frumoase cantece si reusit program!!!!
Sa traiti domn primar Mitrasca si la mai mare ca ati onorat invitatia ianculestenilor nu ca si primarul lor din Carei care se ascunde de cei care nu il voteaza da stie sa le cheltuiasca banii si sa le fura balta !

de Ocean la 19 august 2013 - 19:17

Nu este doar Primarul nostru, el este Primarul tuturor ligailor sai. Ce sa facem daca Moti nostri nu s-au nascut : Lingai, cur pupalai, executanti la ordinele orcarui asa numit ales al neamului. Motul este om drept, harnic, cinstit, gospodar. Pe el Mama lui nu la facut sa plece capul decit in fata la doi. La Dumnezeu cel sfint. Si in fata lui Iancu cel drept. Ce sa facem asta este motul din mosi stramosi.

de avram iancu la 20 august 2013 - 08:14

Sa fiti paznici mai departe la hotare , asa cum va poroncesc, motii mei!!!

de stelu la 20 august 2013 - 08:26

ca de obicei primaru nu onoreaza decat invitatiile maghiarilor si nu participa la cele romanesti unde nu primeste voturi.
oare cand fugea de prefect si deputat a lovit masina orasului pe care o foloseste in scop personal??????

de bobald la 20 august 2013 - 08:33

la multi ani minden Istvan, Stefan,

de DinuPaturica la 20 august 2013 - 10:03

” Motul este om drept, harnic, cinstit, gospodar”
pina ajunge presedinte de ????????
si linge Primarul pentru post la nevasta…
curat cinstit, coane fanica!
unde ne sint tradatorii ?

de Primar la 20 august 2013 - 10:35

Cum a mai ramas treaba cu pasunea si padurea comunala?

Nici pana acum nu s-a gasit nimeni suficient de curios, istet si insistent care sa mearga la Oficiul de Cadastru si Publicite Imobiliara Satu Mare, Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Carei ca sa ceara o copie/extras de pe cartea funciara versiunea pe hartie (registru) ca sa aflam si noi, umilii cititori ai BdeC, adevarul? Unde au disparut hectarele de pasune si de padure care au fost ale ianculestenilor? Nimeni din celelalte partide (cu exceptia UDMR), nimeni de la presa locala nu este curios/interesat in aflarea adevarului, a istoriei pasunii si padurii comunale ianculestene???

Costa intre 50-60 de lei, oricine, cetatean roman, poate cere acest extras, fiindca sunt date publice.

Sa nu nu va asteptati cumva ca eu, primarul, sau viceprimarul sau consilierul meu Erno sa se duca acolo, sa scoata hartia respectiva de la Cadastrul Carei. Pe noi nu ne mai intereseaza subiectul, ce am luat, padurea, pasunea, lacul, este bun luat si dispunem de acest bun cum vrea muschii nostri! Valer a facut valuri de pomana la Ianculesti. N-a avut nici un spor. Idem prefectul.

de Primar la 20 august 2013 - 10:44

@DinuPaturica:

Spune lucrurilor pe nume neicusorule, nu te juca cu mine!

Cine ma „linge pentru post la nevasta”?

Ca sa stiu si eu si ca sa nu scap linsoarea, sau mita.

Lasati un comentariu