Târg antic, descoperit lângă Zalău

• publicat la: 24 august 2013
Târg antic, descoperit lângă Zalău

Peste 100 de monede de argint si una de aur, alături de alte câteva sute de obiecte de mici dimensiuni si zeci de mii de cioburi de ceramică din perioada ocupaţiei romane, au fost descoperite de arheologi, cu prilejul unor săpături de salvare, in apropierea castrului de la Porolissum.

Specialistul in arheologie romană Coriolan Opreanu presupune că in această zonă a existat un târg, unde soldatii din fortificatia armată de la granita Imperiului Roman făceau comert cu populaţii barbare.

Descoperirile au fost făcute recent, in cadrul unor săpături de descărcare arheologică in cadrul unui proiect european privind punerea in valoare a castrelor din judetul Sălaj.

Echipa de arheologi este condusă de profesorul doctor habilitatis Coriolan Opreanu, director adjunct al Institutului de Arheologie si Istoria Artei Cluj-Napoca al Academiei Române, cel care este, de fapt, si responsabil stiintific privind cercetările arheologice din incinta castrului roman de la Porolissum.

„Prezenta sapatura este una de salvare. Consiliul Judetean Salaj intentioneaza sa organizeze aici o parcare si sa reabiliteze drumul de acces spre castrul roman. In aceasta idee, in data de 15 iunie, am inceput sapaturile in aceasta zona.

Initial, zona parea lipsita de vestigii arheologice si asta datorita faptului ca ne aflam exact sub turnul de supraveghere a liniei avansate de aparare a complexului roman compus din castru, oras, temple si altele. Ne aflăm, de asemenea, la foarte mică distanta de clădirea vamii romane.De aceea, aici părea greu de crezut să existe ceva […]

Descoperirile de aici nu sunt monumentale si sunt oarecum diferite de cele cu care sunt obisnuiti in complexul Porolissum. Nu există ziduri de piatra, nu exista prea mult material constructiv roman, există doar niste gropi adâncite in pamant, dar noi am gasit aici lucruri extrem de interesante si multe, dar si foarte importante pentru istoria Porolissum-ului si chiar a contactelor dintre cele doua lumi”, a declarat arheologul.

Potrivit acestuia, situl cercetat a fost, cel mai probabil, un targ in apropierea vamii romane de la Porolissum, unde cei care locuiau in incita complexului roman faceau comert cu populatiile barbare. Ipoteza sa se intemeiaza pe un numar mare de monede gasite aici, alaturi de o cantitate impresionanta de resturi de ceramica.

„Nu avem inca certitudini, dar putem sa avansam câteva ipoteze, care se bazeaza pe o cantitate extrem de mare de descoperiri. Am gasit 105 monede, dintre care una de aur, am descoperit circa 30 de fibule, am descoperit o multime de alte obiecte. In total am depasit cifra de 700 de obiecte marunte, la care se adauga o cantitate enorma de ceramica, in primul rand romana, dar si de alta factura”, a adaugat Coriolan Opreanu.

Arheologul precizeaza ca neamurile barbare din afara frontierei romane solicitasera permanent puncte de targ in apropierea castrelor de pe frontiera, iar aici este de fapt un astfel de punct, in care barbarii, in apropierea vamii, schimbau produse cu romanii, ceea ce explica si numarul ridicat de monede descoperite.

Dintre monedele gasite, majoritate sunt de argint, cunoscute sub denumirea de „denari”, cateva de bronz, dar si o moneda de aur sau mai exact o moneda de argint acoperita cu o foita de aur.

Monedele descoperite apartin unei perioade ce incepe de la domnia imparatului Traian, pana la mijlocul secolului III.

In opinia istoricului, targul a functionat cel putin 100 de ani, in secolele II si III, cand teritoriul se afla sub ocupatia Imperiului Roman.

„Nu putem spune etnic cu mare precizie cine erau, dar stim ca faceau parte dintr-o arie culturala care se intinde in actuala zona de sud a Poloniei si o parte din Ucraina. Acolo locuiau populatii de neam germanic, vandali, daci liberi, populatii amestecate din punct de vedere etnic, dar cu o cultura materiala asemanatoare, mixta”, a spus Coriolan Opreanu.

Rezervatia arheologica Porolissum, in apropierea careia au fost facute descoperirile mentionate, este unul dintre cele mai mari si bine pastrate situri arheologice din România.

Acest centru militar de granita a fost stabilit in anul 106, de imparatul roman Traian, pentru a apăra trecerea principala dinspre Muntii Carpati (Meses) spre Dacia Porolissensis. După câteva zeci de ani, Porolissum a evoluat intr-un important centru comercial.

 sursa ziare.com

Lasati un comentariu