Acasă …”După fel şi chip”

• publicat la: 21 septembrie 2013
Acasă …”După fel şi chip”

Sala Cavalerilor a Castelului Karolyi s-a dovedit neîncăpătoare pentru un public nerăbdător să vadă proiecţia filmului „După fel şi chip”. Documentarul careiencei Paula Oneţ s-a perindat pe la toate concursurile mari din Europa şi din ţară, unde a fost bine primit de critică şi public: Festivalul de film de la Karlovi Vary, Cel mai bun scurtmetraj românesc (2013), Timishort Festival 2013 (Cel mai bun film românesc şi Premiul Publicului), culminând cu proiectarea acestuia în cadrul secţiunii Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes.

Înainte de a urmări filmul tinerei noastre regizoare, primarul Kovacs Eugen a adresat câteva cuvinte celor prezenţi: „Nu există bucurie mai mare pentru un părinte decât reuşita în viaţă a copiilor săi, iar Paula sigur a reuşit, dovadă premiile pe care le-a obţinut şi prezenţa sa la Cannes şi Karlovi Vary. Chiar dacă unii spun că pentru careieni e greu să facă performanţă, iată că Paula a ajuns la Cannes şi cred că poate ajunge, de ce nu, şi la Oscar. Paula se alătură personalităţilor culturale careiene care ne-au făcut cinste dintre care l-aş aminti pe cel care nu mai este printre noi, Ştefan Ruha.”

În calitate de gazdă, Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Sport, a încadrat evenimentul în mişcarea culturală careiană: „Orice eveniment care se întâmplă la Castel este unul important, cu atât mai mult un eveniment în care este implicat un careian. Am fost acuzat deseori că sunt un prea mare patriot local, că pentru mine contează doar ce se întâmplă la Carei, însă atunci când un careian reuşeşte să realizeze un act cultural, când cineva se implică în promovarea culturii sau duce numele oraşului în ţară sau în lume este momentul când inima mea bate mult mai puternic, când simt că preiau o parte din bucuria sa şi mă bucur alături de el. Careiul este un oraş mic cu o moştenire culturală enormă. Aproape jumătate din oraş a fost sau este implicată într-o activitate culturală şi asta face din Carei un oraş mai deosebit decât oricare altul. Au fost şi există talente, amintim doar tradiţia Castelanilor în muzică uşoară, Ceatăra şi Iedera în folclor. În cazul de azi vorbim de ceva special. Dacă în muzica uşoară, în folclor şi teatru putem vorbi de o oarecare şcoală careiană care a format şi formează artişti, acum vorbim de o tânără care a demonstrat două lucruri importante: în primul rând că nu trebuie să existe neapărat tradiţie în domeniul în care vrei să reuşeşti şi în al doilea rând că talentul este cel care contează, chiar dacă trăieşti şi locuieşti la un capăt de ţară.”

A înmânat apoi o diplomă de onoare din partea Direcţiei pe care o conduce tinerei regizoare Paula Oneţ. O diplomă de onoare i-a fost înmânată şi din partea Asociaţiei Unirea 2009 prin preşedintele acesteia Victor Micle.

Extrem de emoţionată, Paula a mulţumit celor care au venit într-un număr neaşteptat de mare, adăugând că „mi-aţi transmis emoţiile voastre, mai ales că m-aţi felicitat înainte să vedeţi filmul. Am fost întrebată cum au acceptat protagoniştii filmului să intru în intimitatea lor. Le-am răspuns tuturor că datorită bunicului meu Culiţă, a respectului de care se bucura la el în sat. Vreau să mulţumesc producătorilor acestui film, familiei mele care m-a susţinut financiar în demersul meu. Vreau să vă mulţumesc şi vouă, celor care în campania mea pe internet aţi răspuns prompt şi aţi donat pentru ca eu să pot ajunge la Cannes.”

„După fel şi chip” a început să ruleze pe ecranul retroproiectorului. Liniştea întreruptă doar de vocile personajelor de pe ecran era densă şi încărcată de aşteptările publicului de acasă, cel mai exigent public al unui artist. O lume misterioasă pornea spre spectatori. O lume mitică, oglindă ancestrală a vieţii şi morţii, chipurile celor vii încastrate pentru eternitate în crucile care le vor veghea căpătâiul după moarte. După ce îşi construieşte crucea încă din timpul vieţii, fiecare îşi alege chipul după felul său. Este proiecţia sinelui în eternitate, un fel de „eu aşa mă văd şi tu trebuie să mă păstrezi în memorie aşa cum mă văd eu”, dar și multă iubire față de cei dragi care s-au dus precum și față de urmași.

Ultimul cadru şi pâlpâirea ecranului se stinge. Două palme pornesc aplauzele care se propagă în întreaga sală, iar ecoul Castelului le multiplică. Paula Oneţ se îndreaptă spre microfon cu un zâmbet în colţul gurii. Este zâmbetul muncii bine făcute şi al satisfacţiei, al bucuriei de a fi apreciată de cei de acasă a căror opinie contează mai mult decât a tuturor criticilor de film din toate juriile lumii.

După proiecţia filmului, publicul a putut să intre în alchimia filmului, fiind provocat la discuţii libere de regizoarea Paula Oneţ. Prezentă în sală,prof.Lia Dragoş, diriginta din liceu a Paulei, şi-a felicitat discipolul şi nu şi-a ascuns sentimentul de mândrie profesională:”Mulţumim, Paula, pentru filmul acesta care este o oglindă a noastră şi a vieţii. Sunt adânc uimită de profunzimile sale.”

După sesiunea de autografe am răpit-o câteva clipe pentru a explica cititorilor Buletin de Carei cine este omul Paula Oneţ, cum a fost să-şi vadă filmul proiectat acasă. După cum mărturiseşte este „o tânără pasionată de viaţă, de film şi estetica imaginii şi pentru mine toate acestea înseamnă filmul documentar. Am fost mult mai emoţionată decât la Cannes. Este un moment special în care mi-am răsplătit părinţii şi profesorii. Le-am oferit ca răsplată emoţia, realizarea, creaţia mea. Mă bucur că am putut să împărtăşesc cu ianculeştenii, careienii, mărnenii şi sătmărenii o lecţie de iubire pe care am primit-o şi eu la rândul meu.”

Proiecţia filmului După Fel şi Chip al careiencei Paula Oneţ a fost o lecţie de iubire, de solidaritate şi mândrie locală.

Tot vineri,Paula a fost prezentă la Liceul Teoretic,liceul in care a studiat şi unde a prezentat scurtmetrajul său profesorilor şi actualilor elevi.

Nicoleta Latiş

comentarii

de oana la 21 septembrie 2013 - 19:17

Cata bucurie pentru careieni in momentul in care isi vad copii reusiti in viata! Castelul restraieste gloria de altadata prin aceste momente de cultura, care devin tot mai numeroase!

Lasati un comentariu