Careienii ignoră lucrările de reamenajare a parcului

Vineri, 27 septembrie, de la ora 15,00, în sala de expoziţie a Castelului din Carei a avut loc o informare publică privind derularea proiectului transfrontalier “Revitalizarea Grădinii aferente Castelului”, cod HURO 1101/019/1.3.1.Ora aleasă a fost total nepotrivită unei astfel de acţiuni,în condiţiile în care programul de lucru al angajaţilor ia sfârşit după 15,30 iar cei care au copii mai trebuie să treacă şi pe la cămine sau şcoală.
Proiectul dezbătut, în valoare de 967.183 euro, este realizat în colaborare cu localitatea Geberjen din Ungaria, municipiului Carei revenindu-i suma de 742.258 euro. Din partea Primăriei Carei a participat ing. Sebastian Egli, şef birou urbanism, Ana Maria Cosma şi arh. Makar Iulia, din Oradea.
Potrivit acestora, se doreşte menţinerea trăsăturilor naturale ale parcului, refacerea aleilor cu pavaj din piatră naturală, amenajări de fântâni arteziene şi o zonare mai bună.
Arh. Makar Iulia a declarat că “implicarea în acest proiect a fost o provocare destul de mare, fiindcă parcul este de categorie A, un parc dendrologic ocrotit de legislaţia de mediu, care este oaza de oxigen a careienilor. Dilema iniţială era în ce măsură să intervenim în acest ambient. Am analizat din punct de vedere istoric şi faptic, şi am căutat să înţelegem viaţa în acest parc. Iniţial, parcul a fost grădina aferentă castelului, o simplă grădină utilitară. Abia dupa secolul XVIII au fost sădite aici plante exotice. Forma actuală datează din secolul XIX. După naţionalizare, unele clădiri din incinta grădinii s-au distrus datorită neîntreţinerii lor.”
Au fost prezentate apoi date despre proiect, detalii ilustrate pe ecranul din fundal.
Vom avea noi alei,care vor reduce din spatiul verde de acum,lucrarile fiind deja incepute in fata Castelului.
Vorbitorii au prezentat intenţia de a aduce specii rare şi le-au trecut în revistă pe cele existente la ora actuală în incinta parcului, dintre care amintim platanul uriaş, ginko biloba, stejarul piramidal, un stejar uriaş, castani, un ligocedru şi doi salcâmi japonezi. Au fost prezentate şi intenţiile legate de amenajările florale din jurul castelului şi din zona decopertată în urma tăierii arborilor doborâţi de furtuna din 15 martie.
Proiectul cuprinde şi amplasarea de bănci, iluminatul public, realizarea unei reţele de apă pentru irigare, şi “un wc public mic, ascuns printre copaci”.
Singurul reprezentant in sala al societăţii civile, ing. Laurenţiu Diaconu, a solicitat explicaţii legate de terenurile de sport, precum şi despre terasa de vară din capătul parcului, în fapt o cârciumă privată.
Acesta a invitat asistenţa să facă o deplasare la amplasamentul actual al terasei pentru a obseva plasa de sârmă cu care este înconjurată. A fost abordată apoi situaţia celor două clădiri, actualmente în stadiu de ruină, dinspre Calea 25 Octombrie.
Proiectul de revitalizare a gădinii Castelului prevede şi tăierea a 74 de copaci marcaţi deja cu bulină galbenă, dintre care 20% sunt uscaţi, după spusele lui Sebastian Egli. Acesta consideră ca cea mai importantă investiţie din acest proiect este fântâna arteziană mare, unde apa în sine va fi pe post de sculptură.Fântânile arteziene ce se vor realiza au corespondent in parcuri din Ungaria,fiind prezentate imagini ale acestora.În ce priveste investitia in material arboricol,sunt prevazute a se achizitiona un numar de 2750 de bucăţi de arbori si arbusti si 1.000 fire de plante perene. Dintre arborii si arbustii ce se vor sădi au fost enumerati chiparoşii,cireşi si pruni ornamentali, păducel, rododendroni, tisa, liliac, ienupăr, hortensii sau esente de foioase.
Nici la finalul acestei dezbateri nu a fost stabilit dacă ceea ce noi denumim parc este de fapt Grădina Castelului sau Parc Dendrologic.
Daniela Ciută
comentarii
de Nagykárolyi la 27 septembrie 2013 - 23:42
Tovarasa Daniela ! Sunt sigur, daca aceste idei ar fi veniti din randurile penelistilor, ati fi cu totul de acord. Va vad cum bateti din palme daca ar fi fost asa…nu va este rusine ? Macar un pic…
de mirinda la 27 septembrie 2013 - 23:56
Da tie chiar nu ti-e jena de loc ? Cum poti trai aici intr-o tara pe care nu o iubesti si care nu e a ta?
de Costi la 28 septembrie 2013 - 00:44
unde e critica in articol?
pe voi nu va lasa sa vorbiti la sedinte si refulati prin buletin?
de arnold la 28 septembrie 2013 - 00:52
tovaras nu e cel care a avut carnet de PCR?
eu stiu ca amandoi primarii au avut,si beko la fel,mai ales ca tatal era secretar de PCR,apoi consilierul primarului care e si redactor chiar a absolvit academia politica Stefan Gheorghiu din Bucuresti.
si kovacs jeno cum a venit director la Crasna in Carei daca nu cu numire de la PCR ca doar nu pe competente ca am vazut cum a falimentat deja 4 firme dupa ce a ajuns pe barba lui…si acum plateste datoriile de miliarde cu retinerea din salar.si nu la fel ca si comunistii a pus pe fetia de sef la tinerii udmr carei unde si el este sef la seniori?
cum poate sa cumpere primaru masina pentru familie din banii orasului de pe fundatia de turism local?
sau doar e necazul ca Ciuta nu a fost membru de PCR? si a facut singur casa si gradina lui fara bani de la proiecte si comisioane….
de cititor la 28 septembrie 2013 - 01:00
aceasta informare nu trebuia facuta inainte de inceperea proiectului?
ce folos are acum cand primaru oricum a hotarat ca de obicei in numele tuturor fara sa consulte pe nimeni?
asa ca nu va mirati ca nu au fost acolo careienii!
de coriolan la 28 septembrie 2013 - 04:57
@nagykaroly.Esti infect!Daca nu ai ce comenta,TACI!
de Horia Mărieș la 28 septembrie 2013 - 06:36
Până la urmă cine a câștigat licitația, cine este antreprenorul? Idem ptr Manej.
Ce se intâmplă cu clădirile (două) foste ale servitorilor, acum WC-uri publice neautorizate?
Terenurile de sport (1x handbal + 2x tenis) vor avea tribune?
Este bine sau nu este bine ca să fie o crâșmă în Parc?
Nu sunt destul de multe crâșme în apropiere (și aproape mereu goale) în oraș?
de Horia Mărieș la 28 septembrie 2013 - 11:15
@ZSOLTI la 28 September 2013 – 09:12 A biliböl pedig a torkodba.
Când se va reabilita Turnul de Apă precum și gardul făcut din cărămidă, Str. Jozsef Attila + str Zefirului?
de un careian la 28 septembrie 2013 - 14:12
consider ca prin neparticipare careienii au dat un vot de blam primariei care oricum nu tine seama de ce vor majoritatea locuitorilor si nu numai gasca din jurul celor doi primari!
daca aveau bune intentii ar fi facut aceasta intalnire inainte de a accesa proiectul.
restul e bla bla bla