Întâlnirea Anuală a Consiliului Director al AGRU – Carei, 4-5 Octombrie 2013

• publicat la: 30 septembrie 2013
Întâlnirea  Anuală a Consiliului Director al AGRU –  Carei, 4-5 Octombrie 2013

Întâlnirea anuală a membrilor Consiliului Director al Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi cu Roma, greco-catolici (AGRU) va avea loc anul acesta la Carei, în zilele de 4 si 5 Octombrie. Un bun prilej pentru reîntâlnirea unui grup de reprezentanţi ai greco-catolicilor din cele 5 Eparhii (Oradea, Cluj-Gherla, Lugoj, Maramures, Alba Iulia si Fagaras) si din Vicariatul de Bucuresti, într-un cadru dedicat discuţiilor despre rolul si rostul uneia dintre cele mai vechi asociatii catolice din Romania (fondata în 1929, la Cluj).

Tema întâlnirii de anul acesta este “Slujiţi Domnului cu bucurie, demnitate şi curaj!” şi propune un moment de reflecţie asupra modelului de viaţă pe care ar trebui să-l reprezinte, în lumea de azi, membrii Asociaţiei noastre … “agriştii”! În completarea temei, Motto-ul ales “Mergeţi, fără frică, pentru a sluji!” – este îndemnul rostit anul acesta de către Sfântul Părinte Papa Francisc în cadrul Zilelor Mondiale ale Tineretului la Rio de Janeiro, în timpul Sfintei Liturghii de Duminică 28 Iulie, pe plaja Copacabana, în faţa a trei milioane de participanţi.

Viitorul Bisericii noastre sunt tinerii, cei care de multe ori pun acţiunea înaintea gândurilor: impulsivitatea lor, dacă vine din curăţia inimilor, se desfăşoară ca un şuvoi natural, o energie a prea-plinului care caută să se exprime prin gesturi concrete. Neastâmpărul faptelor, entuziasmul acţiunilor purtate în comun, ieşirea din izolarea care face imposibilă trăirea misionară a vieţii creştine, orientarea spre apostolatul laic, sunt premise ale unor vremuri mai bune.

Discuţiile vor fi doar aparent în jurul formei. Bucuria, demnitatea, curajul – sunt însuşiri prin care firea noastră se poate manifesta credibil. Forma, adică felul în care suntem, modul în care ne comportăm faţă de ceilalţi,  face din noi persoane mai mult sau mai puţin credibile: măsura în care suntem înţeleşi şi judecaţi este în legătură directă cu măsura în care vom fi urmaţi.

Se poate ca tinerii să devină ei înşişi modele, atât pentru cei de-o vârstă cu ei, cât şi pentru noi, cei mari? Cu siguranţă, acest lucru se poate întâmpla, mai ales într-o ţară a cărei istorie a fost ruptă de cutremurul unei schimbări de regim, în 1989 … Tinerii născuţi după acest an, au avut şansa şi provocarea de a creşte într-un mediu diferit: lipsiţi de constrângeri ideologice, liberi de a merge la Biserică şi a descoperi mesajul Mântuitorului, ei se pregătesc să intre în viaţă, să-şi asume nu numai roluri ci (sperăm noi) mai ales responsabilităţi …  Descoperirea misiunii lor am dori să ne surprindă plăcut şi să ne modifice în bine şi pe noi!

Mulţumind organizatorilor – menţionăm că de data aceasta greul asigurării confortului participanţilor şi l-a asumat Parohia greco-catolică “Sfântul Andrei” din Carei din cadrul Eparhiei de Oradea, ne dorim – în numele Comitetului Director – ca Întâlnirea Anuală a membrilor noştri să adauge bucuriei schimbului de experienţă care ne îmbogăţeşte spiritual, o pregătire a primirii cu deschidere a entuziasmului tinerilor greco-catolici români!

 

Călin Diaconu

Preşedinte AGRU – Bucureşti,

Departamentul Comunicare in cadrul Consiliului Director al AGRU National

După cum este menţionat în comunicatul primit,întâlnirea va avea loc în incinta Bisericii Greco-Catolice Sf.Andrei din municipiul Carei,la   de ani de la ultima întâlnire de acest fel ce a avut loc la Carei.

Locaţia aleasă onorează  în mod deosebit  localitatea noastră.

Din păcate, Primăria Carei  nu a considerat oportună menţionarea  în harta recent tipărită a niciunuia dintre lăcaşele de cult greco-catolic românesc ,de parcă  nici nu  ar exista în oraş.

Editura cartografică care a tipărit harta a ţinut să sublinize prin adresă scrisă că  ” TEXTELE SI FOTOGRAFIILE apartin Primariei Carei, noi fiind cei ce le-au pus doar in pagina!!”.

Cu deosebit regret putem concluziona că la Carei, prigoana comunistă la adresa cultului greco catolic de rit român este continuată  de actuala administraţie locală.

Daniela  Ciută

Lasati un comentariu