Kelemen Hunor şi vicepremierul maghiar la Carei

• publicat la: 19 septembrie 2013
Kelemen Hunor şi vicepremierul maghiar la  Carei

 

Ieri, 19 septembrie 2013, a avut loc inaugurarea şi sfinţirea  noii aripi a clădirii Seminarului Romano-Catolic Josephus Calasantius. La eveniment au participat oaspeţi din Ungaria şi oficialităţi judeţene şi locale.

Cu ocazia finalizării lucrărilor de la noile clădiri  ale Seminarului romano-catolic din Carei,a fost prezentă o delegatie din  Ungaria din care au făcut parte Semlyén Zsolt, vice-prim ministrul Ungariei, Soltész Miklós – secretar de stat al Ungariei şi Szászfalvi Laszló inspector general.Acestia au fost primiti de primarul Kovacs ,de presedintele UDMR,Kelemen Hunor ,de  parlamentari sătmăreni  UDMR cu care au făcut o scurtă deplasare la câteva obiective din oraş.

In deschiderea ceremoniei a evoluat Corul cadrelor didactice iar apoi Preasfinţia Sa episcopul Eugen Schönberger de Satu Mare a  adresat câteva cuvinte asistentei.”Cu dragoste salut toti oaspetii de departe si de aici.Vă multumesc  că sunteti azi aici  Dumnezeu să binecuvânteze uniunea frăţeacă!

Despre povestea construirii acestui corp de clădire ce cuprinde o bibliotecă cu terasă de recreere,o sală de sport si 6 clase de studiu au vorbit directorii scolii,Kocsis Aliz si Mircea Dohan.

Kovács Jenő, primarul Municipiului Carei şi-a început discursul cu un citat din poezia poetului Reményik Sándor: “Nu lăsaţi biserica, biserica şi şcoala!” ,continuând  Cea mai veche şcoală din oras are acum sală de sport, bibliotecă,clase noi . Multumim lui Dumnezeu că in viforul istoriei am rămas aceeasi si ne putem continua traditiile si limba maternă. Multumim ‘’anyaorszag”, ai cărei reprezentanti sunt aici de faţă, că tocmai la Carei au decis să ofere cel mai mare ajutor pentru maghiarii din afara ţării, mai ales că aici avem nevoie de sprijin pentru păstrarea limbii noastre materne si continuarea traditiilor. Acum putem să ne manifestăm fără frică, putem să fim uniti nu numai in suflet şi cu ajutorul Ungariei putem face lucruri deosebite. Doresc elevilor de la aceasta institutie să vă bucurati de conditiile de care aveti parte, să invăţati să fiti viitori buni primari, buni maghiari,cetăţeni  dar in primul rând oameni.”

Semlyén Zsolt, vice-prim ministrul Ungariei a vorbit despre formarea elevilor în cadrul unui liceu religios.

Doar şcoala este acea instituţie care ne formează. Cu câţiva ani în urmă, când am stat de vorbă cu Preasfinţia Sa Schönberger Jenő, mi-am dat seama din entuziasmul lui, cât de necesară este construirea acestei clădiri în această localitate. Să respectăm fiecare popor si cultura sa  dar telul nostru e să ne păstrăm poporul nostru si valorile noastre iar asta numai noi putem face iar această şcoală ne intăreste in cultură şi credinţă iar eu ii multumesc episcopului  pentru credinta lui in acest proiect,primarului si senatorului si altora dar si părinţilor care au decis să inscrie copii aici şi  să dea Dumnezeu  ca aceasta scoala să se ridice la nivelul istoriei pe care ea o duce si să fie statornică.”

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor s-a adresat tuturor celor de faţă,mai puţin celor ce formau grupul oficialilor judeţeni,şi a vorbit despre importanţa bisericii în comunităţile maghiare.

Avem o misiune extreme de dificilă nu numai aici la Carei,in Partium, in Ardeal, ci in toate ţările fost comuniste si să reconstruim lumea noastră,lumea noastra, cea pe care dictatura comunista a incercat sa o distruga, sa ne distrugă cultura si valorile noastre traditionale. Avem aici rădăcini de o mie de ani care nu se pot distruge de nici o dictatură si trebuie să luptăm impreună sa reconstruim ce s-a distrus. Si aceasta scoală s-a reconstruit. Trebuie să ne indreptam atentia spre trecut ca să putem reconstrui, să nu uităm că valorile noastre confesionale au trecut proba timpului. Biserica noastră a rezistat peste ani. Dacă sute de ani ea ne-a arătat calea, de ce să nu ne intoarcem la aceste valori si să le reinviem. Aceasta nu o putem face altfel decât impreună, să fim uniti si să decidem impreună pe ce drum vrem să mergem. Cei care vin azi aici la scoala nu au cunostinţă despre ororile comunismului, dar noi trebuie sa le redăm, să cunoască istoria si de unde se trag părintii lor.

Kelemen Hunor multumeste in numele UDMR-ului al cărui presedinte este, tuturor celor de faţă pentru implicare. Totodata profită de prezenta lui Semlyen Zsolt pentru a-i aduce la cunostintă că “mai avem si alte proiecte mari si speram ca ne veti acorda acelasi ajutor pe care l-ati acordat acestei şcoli careiene pentru reconstructia lumii noastre.”

La eveniment au mai ţinut discursuri Szőcs Domokos-director general din partea Ministerului Educaţiei, Mariana Roman-inspector general şcolar, şi Adrian Ştef-preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Acesta a afirmat că destinul unui copil e hotărât încă de la naştere dar e important si mediul in care creşte copilul,institutia de invăţământ aleasă pentru desăvârsirea educatiei,colectivul de cadre didactice a acesteia,Profesorii nu sunt doar persoane care transmit cunostinte ci si educă.Una din componentele importante ale educatieii o constituie si religia.La noi in judet,in lumea noastră ,educatia religioasă s-a bucurat de o mare atentie, ceea ce dovedeste relatiile bune dintre autorităţi si biserici ceea ce duce la existenta unei societăţi puternice.Dumnezeu să binecuvanteze judetul Satu Mare!

După un scurt program artistic,festivităţile  au  luat sfârşit cu sfinţirea clădirii de episcopul Schönberger Jenő şi cu tăierea panglicii de culoare papală de la intrarea noii clădiri de către episcop, primarul Kovács Jenő, vice-prim ministrul Ungariei Semlyén Zsolt, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, directorul general din partea Ministerului Educaţiei-Szőcs Domokos, inspectorul general Mariana Roman, Soltész Miklós – secretar de stat al Ungariei şi Szászfalvi Laszló inspector general.

In sala de sport  proaspăt inaugurată a avut loc un meci de futsal intre echipa liceului si sătmărenii de la Ham Janos.

O masă festivă a fost servita tuturor invitatilor în Casa comunitară Szent Laszló,fostul Club 9 mai.

Daniela Ciută

comentarii

de coriolan la 20 septembrie 2013 - 07:49

Iara primasu asta ,coborat din stepele,aaaa, scuze, din munti!Asta nu stie decat sa semene ura si ura si ura! Zicea , nu de mult ca, este primarul tuturor careienilor!NU-I ADEVARAT! Unul ca el, care pune mai presus etnia din care provine, decat decat celelalte etnii, unul care priveste cu ura, tot ceea ce nu este, nu gandeste si nu face cum ar dori el, NU POATE FI PRIMARUL TUTUROR CAREIENILOR!!!!Noi, cei din acest mic orasel, am crescut impreuna, fara a ne punem intrebarea , de ce-l cheama Gyuri si nu Ghita sau Ghita si nu Gyuri, pe cel care-l aveam langa noi si vine “scoboratura asta” si seamana discordie dupa ce si-a adunat o clica de lingai sovini langa el.Nu dau nume, ca-i stie toata lumea!Asa sa-ti ajute Bunul Dumnezeu, primare!

de mirinda la 20 septembrie 2013 - 19:53

Care va fi suma totala a chiriei, platita ungurilor sa aiba scoala ungureasca in Carei? Halal biserica sa ceara propriei natii chirie. Le-a trebuit scoala si pe urma cer chirie.Nu le e rusine, ne-am de prosti care nu sunt in stare sa invete nici limba tarii care le da paine.

de participant la 20 septembrie 2013 - 20:05

a fost o festivitate frumoasa si bine organizata.
totul a fost cu bun gust.
cel mai frumos a vorbit vicepremierul din ungaria si apoi episcopul.
pacat ca tot ce au incercat cei doi adica sa faca sa se simta bine si oaspetii romani a fost stricat ca de obicei de primar care nu se poate abtine sa nu incite si sa isi exprime sovinismul pe care nu mai poate masca.
tot ce e scris asa a fost dar nu cred ca aici noi trebuie sa ne impartim in romani si maghiari pentru ca asa nu se traieste bine.
pacat ca omul care trebuie sa asigure buna intelegere in acest oras si sa faca ca toti sa se impace e imbracat in haina urii pentru alta etnie decat cea maghiara.
orasul este cel care are de pierdut si locuitorii mai ales.

de Horia Mărieș la 20 septembrie 2013 - 20:37

@participant

Îmi place ce scrii. Dar nume și prenume n-ai? Păcat.
Sau îți mai este și acum frică de ceva?

de un roman la 20 septembrie 2013 - 22:51

Mesajul grofului Eugen e mai mult decat edificator despre cum vad ungurii viitorul,sa faci o asemenea declaratie citez doar un pasaj:,, putem să fim uniti nu numai in suflet şi cu ajutorul Ungariei putem face lucruri deosebite”…e mai mult decat jignitor si instigator.
Cred ca nu e greu de interpretat dar totusi ar suna cam asa: ,,putem fi uniti si teritorial nu doar sufleteste iar cu ajutorul Ungariei si al Udmr-ului si cu al politicienilor jegosi romani putem sa realizam dezideratul deosebit al Ungariei care sa contina si Ardealul…
Un astfel de material ar trebui sa ajunga si in presa centrala …se poate BULETIN DE CAREI?

de un roman la 21 septembrie 2013 - 08:59

Ati sters o parte din comentariul meu dar eu cred ca toti romanii tot acolo vor sa-l ,,onoreze” pe groful mustacios Jenica… 🙂

de ozene la 21 septembrie 2013 - 12:53

cea mai frumoasa scoala din carei, cred ca e si peste teoretic, cum arata,
succes in noul an scolar

de emil la 21 septembrie 2013 - 13:06

Vicepremierul Ungariei poate vorbi frumos acum, dar examenul bunei credințe l-a dat deja anul trecut! Vorbe frumoase poate spune, ba chiar și cărți frumoase poate scrie chiar și un horthyst! Ceea ce nu înseamnă ca e mai putin ungarist! Vezi Wass Albert, criminalul de război sau Nyiro Jozsef!

de bafalu la 21 septembrie 2013 - 14:17

bv calasantius,asa mai departe

de tamas la 21 septembrie 2013 - 15:23

udmr carei are un presedinte primar de oras cu retinere pe salar pentru datorii neplatite de 5 ani pentru firmele prost gestionate si falimentate in cariera sa de privat.
un exemplu pentru elevii de la acest seminar iubit de primar.

de bafalu la 21 septembrie 2013 - 17:22

te asigur ca nu numai el iubeste sc.catolica , se poate ca e enervant pt unii,dar e bine ft bine ca exista, cum au facut si unde au facut piaristii, sper ca stii ceva despre piaristi.totusi sunt optimist , sper nu degeaba.

de un roman la 21 septembrie 2013 - 17:35

Sper sa mori optimist asta cu nume ciudat …

de panonia la 21 septembrie 2013 - 17:38

e foarte bine ca UDMR Carei are un datornic ca si presedinte un om fara casa lui si fara niciun ocskavas.
la varsta asta sa traiesti din mila altora sau din comisioane e o adevarata performanta si pentru tulipanii din carei care au cautat un corturar din maraMURES pana au gasit pe acest personaj.
Felicitari pentru performanta de a fi condusi de o vinyitura datornica!

de bafalu la 22 septembrie 2013 - 15:51

hahaha, da cum nu castigati importiva lu kovacs daca e asa si asa…… bla bla, vorbe multe.hajra adrianka.

de gelu la 22 septembrie 2013 - 18:02

hahahahaha…da cum nu aveti voi un tulipan din carei sa va conduca si ati ales pe ala plin de datorii si cu retinere pe salar de la finante pentru ce datornic este si pe unu care sta in gazda ca nu are nici macar casa pe numele lui si trebuie sa fure din banii orasului ca sa isi cumpere masina…..bla bla bla e restul ce vorbiti aicea…..ati ales un evazionist sa va conduca da rau e ca nenoroceste pe toti ca daca voi vreti sa traiti ca cizmele e baiu vost da poate altii chiar ar vrea sa traiasca decent!
minte de tulipani careieni bafalu asta.

de bafalu la 22 septembrie 2013 - 20:13

da asta e , adika mai are timp , sa mai incerce din nou , sau orosz fiu.

de ciki la 23 septembrie 2013 - 12:18

oare cine ,va, vor fi candidatii opozitiei la functia de primar la alegerile locale peste cativa ani?

de vasile la 23 septembrie 2013 - 13:23

i-auzi,deja va miroase a hoit de la primarie????/
l-ati scapat din brate pe jeno cel cantat pe la toate posturile pentru ce datorii a facut pe la orasul nostru????
mai mai mai…..

de ilie ciuta la 26 septembrie 2013 - 22:23

traiasca jeno am baut si mancat pe bani episcopului

de kovacs la 27 septembrie 2013 - 07:18

stiu ca lajos keizer e suparat pe tine si scrie asa dar trebuie sa intelegi la el ca a trebuit sa se plimbe la cate partide ca sa ajunga el vicele?? el din ce sa traiasca ca nici el nu a stiut cum sa conduca firmele lui si a tot scapat de ele…
stim ca nu umbli la bairamuri ca si noi si trebuie sa spun ca te invidiez ca tu poti sa faci ce vrei ca ai firma ta si banii tai si casa ta si de aia nu intelegi pe noi care nu putem sa avem decat daca luam si noi de undeva si atunci nu avem pe mana decat banii careienilor.
si cum sunt ei mai prostuti noi putem sa facem ce vrem cu ei.
pacat ca nu ai fost la masa cu kelemen si ceilalti ca iar am bagat acolo sutele de milioane de la protocolul primariei si am mai dat si la altii din satmar ca sa scrie frumos despre noi si sa se vada ca am invatat sa mancam si cu furculita!
sa vii odata si tu sa vezi cum se face cheful cu episcopul si cum se poate traieste cand dansam pe masa la select.

de Horia Mărieș la 27 septembrie 2013 - 07:37

In numărul de ieri 26 septembrie 2013 al saptămânalului de limbă maghiară N&V, organul de propagandă al UDMR-ului local, în articolul de fond intitulat “Situația libertății de exprimare în România și în Carei” (“A szólásszabadság helyzete Romániaban és Nagykárolyban”), redactorul șef, consilierul personal al primarului Eugen Kovács Jenö, ne împărtășește impresiile pe care i le-au generat ultimele lecturi pe care a reușit (nu fără un anumit efort) să le facă pe site-ul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, citând apoi în articol chiar și unele dintre noțiunile cuprinse în “Glosarul termenilor utilizați de securitate”.

Apreciem ca pozitive aceste noi strădanii ale redactorului șef în a aprofunda un domeniu pe care noi credeam că îl cunoaște deja foarte bine și îi recomandăm cu căldură să lectureze în cele ce urmează și alte subiecte postate pe același site, cum ar fi de exemplu: MODUL de ORGANIZARE a D.S.S. / C.S.S. în perioada 1945-1989, precum şi LISTA CADRELOR şi LISTA COLABORATORILOR SECURITĂŢII; Securitatea. Structuri / Cadre. Obiective şi metode (1948-1967), vol. I, (1967-1989), vol. II; Dosarelor care cuprind deciziile şi propunerile de internare în unităţi şi colonii de muncă în anii 1950-1960; Documentele Centrului de Istorie Orală al C.N.S.A.S. (din care citez: “Fie că a fost vorba de propriul dosar, fie de cel al părinţilor sau al bunicilor, experienţa lecturii documentelor păstrate în «Casa de Fier» a Securităţii s-a transformat într-un autentic exerciţiu analitic de înţelegere şi de clarificare a trecutului recent – o altă modalitate de a reconfigura registrele memoriei personale şi colective.”), etc.

Își va putea readuce aminte de multe lucruri care probabil (talán) că îi erai familiare și înainte de decembrie 1989 fiindcă probabil (talán) n-a putut altfel.

În context, este de avut în vedere unul din modurile în care erau priviți înformatorii Securităţii în viziunea persoanelor intervievate de Centrul de Istorie Orală al C.N.S.A.S.: „Când mi-am citit pentru prima dată dosarul am avut o prăbuşire a imaginii atâtor oameni apropiaţi mie pe care-i consideram şi prieteni dar şi foarte înzestraţi din punct de vedere al noţiunii de om. La început i-am condamnat. Am fost extraordinar de indignată. Aş fi vrut să le spun… dar nu mai sunt în viaţă unii dintre ei. Aş fi vrut să le spun rudelor lor: «Uite cine este soţul tău, uite cine-a fost cutare şi cutare…» Acesta a fost primul impuls. Aproape m-am îmbolnăvit când am văzut câţi informatori erau în jurul meu… chiar dacă nu dădeau lucruri acuzatoare dar totuşi sentimentul acesta că ţi se pune în vitrină fiecare moment al tău, fiecare discuţie, fiecare chestie intimă… /…/ Asta vroiam să vă spun. Că după ce am trecut de sentimentul acesta de revoltă, de acuzare, de indignare pe urmă mi-am dat seama că sunt scuzabili. Nimeni nu poate acuza pe cineva care a trecut prin ceea ce s-a trecut. Absolut nimeni! I-am iertat. N-am de ce să-i acuz.
N-au putut altfel.” (Galina Răduleanu – interviu realizat de Cristina Anisescu).

Ce ne spune oare concret în articol redactorul șef despre tema evocată în titlul articolului și anume despre “Situația libertății de exprimare în România și în Carei”? Absolut nimic în afară de un bla-bla steril, așa cum îi este de altfel obiceiul. Îi este extraordinar de dificil redactorului șef să ajungă la subiect. O face, evident tendețios, doar pe la urma bla-bla-ului, după ce bate apa în piuă, după ce-și plictisește cititorii pe câte o pagină întreagă. Deh, stil de ziarist școlit la celebra Academie “Ștefan Gheorghiu” de pe vremea comunismului, încă o dovadă că dânsul este genul de om care n-a reușit să se dezbare de șabloanele învățate pe acolo.

Traducem, sperăm noi, cu o suficientă exactitate, fragmente din ultimele două fraze ale articolului invocat. De obicei, acolo își concentrează redactorul șef puterile creatoare, de acolo își lansează sublimal săgețile otrăvite, de acolo încearcă să (ne) lovească cu copita.

“….în redacțiile în care activează și ziariști cu o “dublă subordonare”, nu se neglijează aproape de loc oportunitatea ca în comentariile asociate articolelor apărute în ziarele online, să se înjure, murdărească, înegrească, calomnieze, batjocurească, umilească, în mod liber, adversarii politici.”

“……în Carei, unii folosesc mijloace actualizate, dar “moștenite” de la Securitate pentru a desfășura pe internet o campanie de denigrare îndreptată împotriva subsemnatului (adică împotriva redactorului șef de la N&V). În acest context, este și mai indreptățită întrebarea: Îi cunoaștem pe cei care au ordonat (comandat) această campanie, dar oare cine sunt conducătorii careieni ai acțiunii de calomniere (născută într-o stare de ebrietate, dar dispunând de expertiză)?”

Am fi extrem de naivi dacă n-am înțelege din start că acesta este un atac direct la adresa ziarului online de limba română din Carei, la singurul ziar online în limba română, la adresa Buletinului de Carei.

Redactorului șef de la N&V îi place să se autovictimizeze, să-și prostească cititorii făcându-i să creadă că foarte multă lume “rea” are ceva de împărțit cu el, că el este mereu urmărit de avioanele și de elicopterele “agențiilor străine”, inclusiv de marțienii mici și verzi, etc. Mai există un caz patologic similar în județul Satu Mare, îl cunoaștem. Dânsul nu realizează însă ca acele comentarii ostile lui din ziarul online B. de C., chiar dacă unele din ele nu sunt de loc academice, sunt generate chiar de opiniile pe care le difuzează dânsul pe post de porpagandist șef, de ideolog al UDMR-ului local, prin ziarul pe care-l oblojește, fiindcă multe din acele opinii, au, așa cum foarte ușor se poate demonstra, și cum s-a mai demonstrat deja ún anul 2006, de către ziaristul Szász Lóránd, un pestilențial iz șovin, iredentist și antiromânesc.

Eu unul poate că n-aș avea mai nimic de împărțit cu individul, dacă dânsul n-ar figura la poziția nr. 111 din “Statul de funcții – 2013, Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Carei, județul Satu Mare, la Cabinetul Primarului, în funcția contractuală de execuție: consilier primar, dacă n-ar fi plătit din banii contribuabililor careieni, deci dacă n-ar fi plătit inclusiv din banii mei. Există în lumea asta largă destui câini și lupi solitari care urlă noaptea (degeaba) la Lună. Cu unul în plus, sau cu unul în minus, chiar dacă este maidanez, suntem tot acolo.

Poate că n-aș avea mai nimic de împărțit cu individul dacă ar lucra numai pentru N&V și dacă această publicație săptămânală ar fi finanțată de exemplu numai de către UDMR – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség; a Magyarország Kormánya Emberi Erőforrások Minisztériuma; az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság; a Köznevelésért Felelős Államtitkárság, a Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság; Bethlen Gábor Alap; Renovabis Alapítvány; Kindermissionswerk, Amerikai Püspökkari Konferencia; Német Püspökkari Konferencia; Brigi Orsolyita Nővérek, Freiburgi Egyházmegye, etc.(am înșirat la repezeală doar ce mi-a trecut acum prin minte, fără a încerca să le dau idei).

Dar atât timp cât redactorul șef este plătit și din banii mei, indiferent de ce bla-bla-uri o să ne înșire dânsul despre “libertatea de exprimare” din România și din Carei, eu unul nu o să-i permit să instige la ură interetnică, nu o s[-i permit să-și exprime opiniile șovine, iredentiste și antiromânești, și o să-l taxez mereu, ori de câte ori va fi cazul. Tot în virtutea dreptului la “liberă exprimare”.

Pentru cititorii care nu au aflat încă despre acest subiect, cităm în final cele cuprinse în ARTICOLUL 30 din Constituția României, adică despre subiectul pe care redactorul șef de la N&V a avut intenția să-l trateze în editorialul de ieri. Este bine de știut, este bine de meditat profund la acest subiect.

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini,
prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.
(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea
la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului,
organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii.
Delictele de presă se stabilesc prin lege.

de kovacs la 27 septembrie 2013 - 09:11

lasati in pace pe redactorul si consilierul meu personal cu diploma de la facultatea politica a comunistilor ceausisti Stefan Gheorghiu!

de Horia Mărieș la 27 septembrie 2013 - 09:26

@ ZSOLTI la 27 September 2013 – 08:54

Pe englezește, e drept, și aîn slang, la așa ceva se răspunde simplu:
hai sictir!

de Horia Mărieș la 27 septembrie 2013 - 09:54

@ ZSOLTI la 27 September 2013 – 08:54

Probabil că nu cunoști limba turcă, limbă din care vine cuvântul siktir, deși ai fi avut timp suficient să înveți între 29 august 1526, data bătăliei de la Mohács și anul 1699, interval de timp cât a durat așa numită Ungarie Otomană.

Îți oferim totuși definiția academică din DEX ’98 (1998): SICTÍR, interj. (Arg.; în expr.) Hai sictir! = pleacă! marș de aici! șterge-o!; A da cu sictir = a sictiri. – Din tc. siktir.

Na de most tetszik érzeni?

de emil la 27 septembrie 2013 - 12:39

zsolti, ca sa nu te plictisești și sa nu-ți epuizezi intelectul horthyst, citește numai punctul 7:

(7) Sunt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea
la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

Păcat ca in constitutie nu se permite retragerea cetateniei romane si interdictia de a ocupa functii publice pentru cei ce comit faptele de mai sus. Ca nu ar mai ajunge horthystii si ungaristii rmdiszno sa participe la viata politica.

de emil la 27 septembrie 2013 - 12:46

Horia Maries

Asta cu Ungaria otomana e o complezenta pentru statul ala falimentar care i-a lăsat orfani de anyaorszag pe unguri pana la 1848? Adica din 1541 impartita intre turci (pasalacul de la Buda) si austrieci restul fostului regat ungar, iar dupa 1699 numai sub austrieci, pana in 1848-1849. Apoi iar pauza pana in 1867. Dupa care Austro-Ungaria, in care si ungurii administrau aproape jumatate din imperiu, decizia finala pe plan extern, aparare (razboi) si finante fiind luata la Viena. Adica, intre 1541 si 1918, timp de aproape 400 de ani, ungurii nu au avut stat independent sau nu au existat pe harta politica.

Ala orfelinat, zsolti legelista horthysta sovinista!

de Horia Mărieș la 27 septembrie 2013 - 13:53

Kelemen Hunor care a participat, vineri 20 septembrie, la vernisajul unei expoziţii din Sfântu Gheorghe a declarat: “Dacă i s-ar retrage “Steaua României” lui Tokes ar însemna că libertatea de exprimare nu este recunoscută”.
.
Nu știam eu de unde i-a venit inspirația subită ieri 27 septembrie redactorului șef de la N&V ca să ne țină teorii generale despre situația libertății de exprimare în România și Carei. De la kelemen Hunor. Păi se putea să aibă o altă zână care să-l inspire? Evident că nu.

Este foarte trist însă fatul că cel apărat de Kelemen Hunor, adică europarlamentarul Tőkés László, s-a simțit nedreptățit, s-a supărat din nou pe tot UDMR-ul și a adoptat poziția lui “ba pe-a măti!”, spunând că dacă i se va retrage lui “Steaua României”, același necaz trebuie să li se îmtâmple și liderilor UDMR Kelemen Hunor, Markó Béla și Borbély László, adică “nomenclaturii UDMR care abuzează de încrederea comunității maghiarilor”. Are caracter Tőkés László, nu glumă. Se ghidează dup principiul bine cunoscut: “Să moară (cât mai repede) și capra vecinului!”

Citat de pe site-ul tokeslaszlo de pe domeniul .eu, din “Tőkés László nyilatkozata a Románia Csillaga Nemzeti Érdemrenddel kapcsolatosan”,
Brüsszel, 2013. szeptember 25, semnează Tőkés László, EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia-Tanács elnöke (mamma mia, ce de titluri complicate mai are și popa ăsta atât de modest!):

– Az „etnikai kritériumokra alapozott autonómia veszélyes tézisének népszerűsítésével” akár az egész RMDSZ is megvádolható volna, hiszen programja is tartalmazza ezt. Ilyen alapon akár Kelemen Hunor, Markó Béla és Borbély László is megfosztható volna „Románia Csillagától”.

Îl rugăm smeriți pe @ ZSOLTI cel isteț să ne traducă și nouă. Dar exact. Köszi.

de emil la 27 septembrie 2013 - 14:16

zsolti scatofag, eproctofil si fanatic ungarist

Ca sa nu-ti oboseasca neuronul am prescurtat pentru tine, sa nu cumva sa te plictisesti si sa nu mai apari pe aici, ca imi vei lipsi, ca sclavului lumina si orbului libertatea:

“(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea
la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

Asta e din constitutie. Daca aia mai prevedeau si sa retraga cetatenia si sa interzica ocuparea functiilor publice de catre legelista/horthysti/ungarist ca tine, se linistea si rmdiszno cu declaratiile si era si tokos mai atent la ce porumbei scotea pe gura. Asa, e libertate si toti retardatii ungaristi pot sa spuna ce le trece prin unicul neuron.

Lasati un comentariu