La Spitalul Municipal Carei valoarea de casare a mijloacelor fixe coincide cu cea de inregistrare

• publicat la: 1 septembrie 2013
La Spitalul Municipal Carei valoarea de casare a mijloacelor fixe coincide cu cea de inregistrare

Spitalul Municipal Carei a fost preluat de către Consiliul Local Carei  in noiembrie 2010,in urma unui protocol de predare – preluare privind transferul managementului asistenţei medicale ,semnat de Csehi Arpad, preşedintele de la acea data a Consiliului Judeţean Satu Mare.

Guvernul României din 2010, a aprobat prin H.G. 1048/2010 transferul managementului asistenţei medicale pentru cele două unităţi sanitare cu paturi din judeţul Satu Mare,Carei şi Tăşnad, în temeiul descentralizării sistemului sanitar, descentralizare care se dorea  a aduce  o viziune clară asupra responsabilităţilor ce vor fi transferate către administraţia publică locală.

La câteva luni de la preluarea in administrare, primarul Kovacs a schimbat conducerea unităţii de sănătate şi şi-a impus consilierii UDMR in Consiliul de Administratie al spitalului,uitând cu desăvârşire că  in oraşul Carei  nu toţi locuitorii cu drept de vot au  optat pentru UDMR ,niciun consilier de la altă formaţiune existentă in CL nefiind  acceptat  in CA.

Dealtfel,si schimbarea managerului Constantin Goraş a fost   specifică  modului in care  Kovacs Eugen intelege să îşi exercite calitatea de primar,ignorând chiar un contract de management ,după cum  am menţionat la vremea respectivă( vezi aici).

Să nu credeţi cumva că medicii careieni beneficiază de alt tratament din partea primarului decât consilierii locali de la celelate formatiuni,altele decât UDMR.

Din Consiliul de Administratie al Spitalului Municipal Carei ,nici până in prezent, nu face parte  niciun medic careiean,membrul al Colegiului Medicilor.Mai mult,numirea unui medic careiean este contestată cu vehemenţă in şedinţa din 14 februarie 2011 de chiar primarul Kovacs.(vezi aici).

Şedinţa de vineri,30 august , a  scos la lumină şi modul in care după preluarea in administrarea locala,spitalul careiean intelege să îşi conducă contabilitatea.

Documentele puse la dispozitia consilierilor pentru dezbaterea Proiectului  de hotărâre privind aprobarea scoaterii din funcţiune a mijloacelor fixe, a obiectelor de inventar şi a ambalajelor la Spitalul Municipal Carei o demonstrează din plin şi par să ofere în parte şi motivul pentru care nu se doreşte ca în CA al spitalului să pătrundă cineva dinafara  formaţiunii  aflate la cârma oraşului.

Conducerea spitalului a dorit să caseze anumite mijloace fixe,inaintând in acest sens o adresă şi acte contabile  care au stat la baza intocmirii proiectului de hotărâre.

Comisia Economică intrunită inaintea şedinţei CL a solicitat amânarea acestui punct pentru luna viitoare  deoarece o parte din mijloacele fixe nu au fost amortizate corespunzător.

Consilerul Ciută a adus clarificări legate de acest subiect.

Degeaba amânăm pe luna viitoare acest proiect  pentru că sunt obiecte de inventrar din lista propusă care nu au fost amortizate,având valoarea de amortizare egală cu valoarea de intrare şi avem exemple destule.Obiectele cu valoare mare de inventar nu se pot amortiza mai repede de 1 an,în caz că se aplică amortizarea accelerată.S-a făcut greşeala că nu s-a amortizat şi trebuie făcute corecturile necesare”. 

 Veridicitatea  celor expuse   nu a mai lăsat loc de alte interpretări şi astfel,amânarea acestui proiect a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Daniela Ciută