O mini-grădină în bucătărie

• publicat la: 29 septembrie 2013
O mini-grădină în bucătărie

O bucătărie verde, plină de plante aromatice în mijlocul iernii. Nu-i aşa că ai vrea şi tu ca în mâncarea aburindă să pui puţin busuioc proaspăt, tarhon sau salvie? 10 plante aromatice cresc excelent în interior şi în sezonul rece, aşa că pregăteşte-le de acum. Efortul e minim, iar beneficiile maxime. Ai nevoie doar de un geam orientat spre sud.

Dacă vrei să te bucuri de plante aromatice în mijlocul anotimpului rece, acum e momentul să începi plantările. Seminţele de busuioc se pun toamna în pământ, într-un ghiveci de lângă fereastră. În alt ghiveci, plantează seminţe de pătrunjel, într-altul seminţele de mărar care îţi rămân de la murături. Celelalte plante au nevoie de butaşi care să fie prinşi în ghiveci cât afară temperatura e încă mare. Vorbim despre oregano, rozmarin, salvie, tarhon, cimbru, cimbrişor, măghiran.

Ca să obţii un butaş, taie 10 cm din vârful unei ramuri. Frunzele de la baza butaşului se elimină, iar codiţa se bagă într-un pahar cu apă. După ce prinde rădăcini, se plantează în ghiveci. De asemenea, poţi să muţi plante mature în interior. Ca să reziste bine, acestea au nevoie de un mediu de tranziţie.

Dacă, spre exemplu, le iei din soare, nu le introduce direct în bucătărie, ci mai întâi într-un mediu mai rece – balcon, terasă. Apoi le plasezi în bucătărie, lângă un geam care primeşte din plin razele soarelui. Plantelor le trebuie cel mult 21 de grade în interior, iar noaptea această temperatură ar trebui să scadă. Toată iarna le uzi la 3 zile, dar nu le îngropi în apă. Apa trebuie să ajungă doar pe pământ şi nu pe frunze. Pentru o circulaţie bună a apei în ghiveci, la baza acestuia pune pietricele sau nisip şi apoi pământ. Cele mai multe manuale de grădinărit îţi indică să foloseşti pentru plantele care rezistă şi iarna pământ cu fertilizator.

Însă le-ai plantat în casă să te bucuri de plante aromatice curate şi nu de plante chimizate. Aşa că o soluţie extrem de bună este să ajungi la periferia unei păduri, toamna. Ia de acolo un sac de pământ gras şi nu evita nici frunzele uscate. Acestea se pun în ghiveci, deasupra, şi se lasă acolo toată iarnă. În luna ianuarie, încep să devină compost, deci planta va fi fertilizată natural. În februarie, lumina solară devine puternică, iar în martie plantele vor avea deja muguri. Toate aceste plante sunt excelente atât uscate, cât şi în stare proaspătă. Aromează orice fel de mâncare de la salate la supe. Însă, dacă le menţii verzi, în timpul iernii te bucuri de vitamina C din plin. Spre exemplu, frunzele de pătrunjel au o cantitate impresionantă de vitamina C, atât de greu de obţinut iarna.

Rozmarinul înfloreşte şi toamna. Frunzele lui sub formă de ace nu se fierb, pentru că îşi pierd aroma. Se toacă în stare proaspătă şi se adaugă la sfârşit peste orice fel de mâncare. Iarna prepară-ţi şi ulei aromatic cu rozmarin proaspăt tocat, usturoi în coajă şi piper. Şi sarea de mare brută poate fi combinată cu rozmarin pentru un gust senzaţional.

Alege un ghiveci dedicat cimbrului. Cimbrul de grădină are frunze extrem de aromate când înfloreşte. Dar rezistă bine iarna. Alături pune şi cimbru de câmp – ruda lui sălbatică.

 sursa csid.ro

Lasati un comentariu