Pacienţii îşi vor putea alege medicamentele. Farmaciile, obligate să le dea ce vor

• publicat la: 4 septembrie 2013
Pacienţii îşi vor putea alege medicamentele. Farmaciile, obligate să le dea ce vor

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, marti, la Craiova, că incepând cu anul 2014 va exista o normă in contractul-cadru prin care pacientul va avea posibilitatea să îşi aleagă medicamentul generic dupa ce va fi informat inainte de către medic.

Ministrul Sanatatii a făcut aceasta afirmatie in cadrul dezbaterii regionale pentru Oltenia organizate de ministerul de resort pe tema proiectelor de acte normative privind reforma sistemului raspunzand unei intrebari venite din partea unui reprezentant al asociatiei bolnavilor de diabet.

„Noi vom introduce o norma incepand cu contractul-cadru pe anul 2014, si o spun poate in premiera pentru dumneavoastra astazi, dar va fi in curand publica aceasta informatie: in acordul cu Fondul Monetar International avem o prevedere pe programul Ministerului Sanatatii prin care medicul va fi obligat sa informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc, de la generic pana la original, si pacientul sa decida, sa opteze.

Legea de azi spune in felul urmator: ca daca mergeti la farmacie care are contract cu CAS si nu are medicamentul respectiv, in 24 de ore are obligatia sa vi-l aduca. Daca nu, la reclamatia dumneavoastra, Casa poate sanctiona acea farmacie. Deci cadru exista, insa ceea ce se intampla sunt deficiente de functionare”, a spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul Eugen Nicolaescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi, si Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Finantelor, s-au intalnit cu autoritatile judetene si reprezentantii structurilor sistemului sanitar din judetele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinti si Valcea, reprezentanti ai colegiilor judetene ale medicilor, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti din fiecare judet, reprezentantii societatilor si patronatelor medicilor de familie, reprezentanti ai organizatiilor judetene ale sindicatelor, ai ordinului asistentilor medicali generalisti, moaselor si asistentilor medicali, managerii spitalelor publice, reprezentantii colegiilor judetene ale farmacistilor, conducerile DSP-urilor, conducerile caselor judetene de sanatate.

In cadrul dezbaterii au fost abordate directiile de reforma privind restructurarea si reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de crestere a veniturilor medicilor din unitatile sanitare publice cu paturi; legea raspunderii civile a personalului medical (malpraxis) ; proiectul de modificare a statutului spitalelor; principii si elemente definitorii ale pachetului de servicii  medicale de baza.

Lasati un comentariu