Pregătiri pentru noul an şcolar în şcolile careiene

• publicat la: 12 septembrie 2013
Pregătiri pentru noul an şcolar în şcolile careiene

Anul școlar 2013-2014 aduce schimbări în structura sa. Potrivit ordinului ministrului învățământului, vacanța de iarnă nu mai este intersemestrială, iar de Paști elevii vor beneficia de 3 zile libere. Anul școlar va avea 36 de săptămâni, semestrul I începe pe 16 septembrie și se sfârșește la 31 ianuarie. În perioada 21 decembrie 2013-5 ianuarie 2014   este prevăzută vacanța de iarnă.

Învățământul preșcolar și cel primar mai au o săptămână de vacanță în intervalul 2-10 noiembrie 2013.  Vacanța intersemestrială este prevăzută în perioada 1-9 februarie 2014. Semestrul II începe la 10 februarie 2014 și se încheie pe 20 iunie 2014. Elevii claselor a VIII-a, vor încheia anul școlar în 13 iunie 2014, iar cei ai claselor a XII-a în 30 mai 2014. În perioada 12-22 aprilie 2014 este programată vacanța de primăvară. Săptămâna 7-14 aprilie 2014 este săptămâna dedicată activităților extrașcolare și extracurricurale din cadrul programului „Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun”.

În ceea ce privește școlile careiene, pregătirile  sunt în toi,acestea începând  anul școlar 2013-2014 în condiții destul de bune.

Cei 722 de elevi ai  Liceului Teoretic Carei vor începe anul școlar în clase igienizate, utilate cu mobilier de calitate.

Sala mică de sport are vestiare recondiționate și i s-a reparat acoperișul. În sălile din clădirea mică, la cabinetul de muzică și la cel de limbi străine sunt înlocuite geamurile mai vechi cu unele de tip  termopan. Manualele sunt singura problemă cu care se confruntă școala.Desi liceul a trimis necesarul de manuale pentru anul 2013-2014 la Inspectoratul Scolar Judetean din timp,problema e departe de a fi rezolvată iar cursurile  încep  peste câteva zile.Nici în cursul anului trecut  manualele nu au fost suficiente,apelându-se la alte şcoli din oraş pentru suplimentare.

Noul an școlar debutează la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, după cum declară directorul prof.Adrian Micovschi și directorul adjunct prof.Marius Rusu, cu 21 de clase la zi și 6 clase de postliceal, la care se mai pot face înscrieri pentru specializarea de analist-programator. Pentru acest an s-a obținut autorizația sanitară de funcționare a instituției de învățământ, iar  cadrele didactice sunt suficiente pentru toate posturile.

În ceea ce privește lucrările de infrastructură efectuate în unitate, pot fi amintite introducerea rețelei de apă și canalizare la cabinetul de alimentație publică și cele 42 de table magnetice  montate în toate sălile de curs .

La Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu” aflăm de la directorul adjunct Francisc-Mircea Nadăș că infrastructura este în mare parte pregătită pentru noul an școlar. Și aici toate posturile sunt acoperite cu personal didactic, iar clasele a IX-a au fost completate în întregime.În total sunt 27 de clase în școală.

Primăria Carei, Polipol, Steiger și Continental au sponsorizat recondiționarea a 10 camere la internatul școlii, lucrare în curs de finalizare.

.
Școala Gimnazială Nr.1 este în curs de pregătire a noului an școlar, deoarece încă se efectuează lucrări de înlocuire a sistemului de încălzire, datorită problemelor pe care le-au avut instituția de învățământ în iarna anului școlar trecut, după cum declara  dir. adj. Belenyi Andreea.

Și aici sunt acoperite toate posturile didactice, școala având aproximativ 580 de elevi, cuprinzând și grădinița aparținătoare.

După cum ne-a declarat directoarea Alina Mocanu de la  Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” ,în acest nou an scolar incep cursurile aici  596 de elevi. Printre lucrările făcute în vacanța de vara la aceasta  școală se numără mici reparații de la fațadă, igienizarea sălilor de clasă, a laboratoarelor și coridoarelor precum si  lucrari de reamenajare la bustul lui Vasile Lucaciu din faţa unităţii de învăţământ. Geamurile şcolii care a fost  liceu renumit  inainte de anii ’60 au rămas in continuare  să se inchidă cu  ajutorul cuielor ….

…..ca la o  institutie de invăţământ  care a dat personalităţi renumite atât pe plan naţional cât şi internaţional dar neapreciate de Primăria Carei.

Îi amintim doar pe câţiva dintre ei,prof.univ.dr.Cornel Toader,fost decan al Fac de Medicină  din Cluj şi membru al Academiei de Chirurgie din Paris,Francisc Pal,istoric de talie europeană,prof.univ.Ioan Condor,prof.univ.Alexandru Mureşan,Leontin Ghergariu,fondator al primelor librării şi tipografii româneşti din Carei,publicist la săptămânalul  Graiul Neamului ce apărea la Carei,Monseniorul Cosma-Prelat Papal,prof.dr.Szolomajer Joseph-consilier în Ministerul Sănătăţii din SUA,scriitorul Tiberiu Vanca,fotbalistul Silviu Lung,av.dr.Corneliu Pop,primar de Carei în anii  ’20 dar  şi  mulţi alţii care au făcut cinste şcolii Vasile Lucaciu şi oraşului nostru.

O noutate față de anul trecut este arondarea Grădiniței nr. 9 la Școala „Vasile Lucaciu”. Au fost, de asemenea, contactați furnizorii pentru achiziția mobilierului la clasele pregătitoare.

Manuale noi au fost achiziționate în proporție de 60 %, urmând ca în decursul săptămânii viitoare să se obțină celelalte.

Posturile de profesori s-au ocupat în urma calendarului mișcării personalului didactic, locurile neocupate sunt în grafic la Inspectoratul Județean școlar, urmând să fie solicitate până la începutul cursurilor. Aflăm de la prof. Alina Mocanu că  și pentru anul școlar 2013-2014  școala își propune implicarea în numeroase proiecte locale, naționale și internaționale pe teme educative cu participarea  preșcolarilor și elevilor din învățământul primar și gimnazial.
Cei 785 de elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 3 vor începe anul școlar 2013-2014 în condiții optime, după cum declara prof. Sorin Cioltean, directorul instituției. S-au făcut igienizări, s-a vopsit și s-au făcut investiții în amenajarea totală a grupurilor sanitare. S-au instalat două dozatoare de apă în ambele clădiri ale școlii, cea principală și cea secundară, s-au pus geamuri termopan și uși termopan la sala de sport și s-a făcut amenajarea totală a terenurilor de sport, baschet și handbal. S-a făcut de asemenea amenajarea sălilor din corpul de clădire secundar, unde s-a pus parchet laminat, s-au schimbat geamurile și ușile cu termopan.

În urma parteneriatului cu o fundație din Danemarca, s-a reusit dotarea cu calculatoare și laptopuri a laboratorului de informatică. Posturile de profesor s-au ocupat în totalitate.

redactia

comentarii

de meserias la 13 septembrie 2013 - 10:44

da de ce nu pun mina si repara
la v lucaciu ?
le dor minutele de munca ?
sau fac excursii de studii?

cenzura m’m,,,,!!!

de justitiar la 13 septembrie 2013 - 11:14

da de ce seminaru maghiar face din banii de la primarie si nu pun minutele si repara ei?
le dor minutele de munca?
sau nu stiu numai sa ceara si sa ia de la altii pe care apoi critica.
va rog sa nu stergeti coemntariul meu!!!

de muzicantul din bremma la 13 septembrie 2013 - 12:13

Daca canti din harmonika
Nu se vopsesc ferestrele..
Nici daca le pui in ziar..
Arata neputinta celor
Responsabil

de parinte de la scoala lucaciu la 13 septembrie 2013 - 12:15

de ce nu scrieti ca primaria carei plateste lunar la seminarul calsantius peste 120 de milioane lei?
chiar daca presa judeteana nu arata realitatea de la scoala noastra si cum sunt geamurile noi vedem cum se chiuniuie copii nostri iarna si in ce conditii stau.
bine ca pentru articole platite ca sa laude seminarul are bani primaria carei./
„”””Noul an şcolar va fi deosebit din mai multe motive pentru comunitatea Grupului Şcolar Teologic Romano-catolic Josephus Calasantius Carei.
Într-un procent de 99 la sută sunt finalizate lucrările liceului Josephus Calasantius de la Carei, am aflat de la directoarea instituţiei, Poszet Anikó.
Pe lângă sălile de clasă, elevii vor putea utiliza în sfărşit biblioteca, sala de sport, noua capelă, terasa verde şi terenul de sport. Lucrările de construcţie din vacanţă au evoluat cu spor. Noua parte a clădirii este aproape gata.
Vara au luat sfârşit lucrările exterioare. La sfârşitul lunii august în sala de sport s-a amenajat un covor de cauciuc, şi s-au pus şi scările pentru exerciţii. Şi în noua sală a bibliotecii a sosit mobilierul şi au fost mutate cărţile. Capela şi ea a fost mobilată.
Între timp a fost aranjată şi curtea, care a fost pavată. S-au terminat lucrările uşii de la intrare, gardul, şi coridorul care leagă vechea şi noua clădire. Totodată s-a lăsat o parte pentru spaţiu ver Poszet Anikó a subliniat că a fost mare fericire să vadă cum a crescut din nimic o clădire frumoasă în mijlocul curţii.

Tot de la parter putem avea acces la spăţioasa sală de sport bine echipată, şi de altfel şi la o mini-curte plăcută interioară.
Capela de la etaj este cu mult mai spăţioasă şi mai luminoasă decât cea veche. În biblioteca situată la etaj în sfârşit cărţile au loc. De acolo se descide terasa verde, care va oferi relaxare pentru oricine””””.
si cu toate aceste conditii tot nu au elevi eminenti ci numai elevi care termina seminarul si nu stiu sa vorbeasca limba romana.

de adevarat la 13 septembrie 2013 - 12:18

de acord cu muzicantul !
varna si jeno sunt neputinta intruchipata!
mana lor nu poate si pace sa semneze fonduri pentru scolile romanesti.
adevar spune muzicantul din bremma!

de romanul la 13 septembrie 2013 - 15:44

no dara nu trebe sa fiti ase suparati ca voi nu aveti pe cine ridica pe statuie….puneti mana si lucrati si nu tat asteptati de la altii pomana ….nu oricine poate ave statuie si martiri care merita statuie..da mai aveti vreme ca omu cat traieste tat invata

de elvira la 14 septembrie 2013 - 10:15

de ce face directia de invatamant a orasului diferente intre scoli?

de un elev de scole noua la 14 septembrie 2013 - 13:22

ma da nici tabla no stiu sterge ca lumea….

de dascal la 14 septembrie 2013 - 15:14

Scoala Vasile Lucaciu a depus de 2 ani proiect pentru refacerea fatadei si pentru schimbarea geamurilor.Directia de invatamant condusa de levente varna nu a considerat potrivita aprobarea acestuia si deci noi nu putem beneficia de fonduri la fel ca alte scoli din oras.Nici domnul primar Kovacs nu a venit sa vada la fata locului cum arata scoala si geamurile desi dansul merge frecvent la alte scoli care beneficiaza de sprijinul dumnealui.

de emil la 14 septembrie 2013 - 19:48

statuie (din mijlocul Clujului, unde sade Avram Iancu, probabil stii motivul)

Evident, bustul lui Vasile Lucaciu te deranjeaza. Pai daca te deranjeaza asa de mult „statuile”, de ce nu critici si cultul „statuilor” lui Petrovics Sandor, Kaffka Margit si altele, inclusiv a grofului Karoly Sandor?

de bula la 15 septembrie 2013 - 05:54

Ma tu ori esti pr.st
Ori te faci….
(emil)

de Vlad la 16 septembrie 2013 - 15:14

Noroc ca avem statuia lui Avram Iancu in centrul Clujului si a lui Mihai Viteazu si a lui Traian Vuia si a lui Vasile Lucaciu si a lui Ecaterina Teodoroiu si a lui Tudor vladimirescu si….mai vrei? Ca noi avem eroi nationali si personalitati pe alese!

Lasati un comentariu